Husk å følge det opp hele veien

Smittsomme sykdommer har preget vår tilværelse de siste årene, både når det gjelder tobente og firbente. Mens Covid-19 restriksjoner slipper taket på humansiden, er strenge biosikkerhetstiltak ved ridestevner noe som vil fortsette grunnet den generelle risikoen for smittsomme sykdommer blant hestene. Måling av temperatur hos hesten før og under FEI-stevner er et svært viktig punkt – og her ser man at flere snubler i forhold til hva som kreves. – Det får følger, sier stevnekoordinator i Norges Rytterforbund, Siri Evjen.

Måling av hestens temperatur før og under FEI-stevner er et viktig biosikkerhetstiltak, men man ser at at flere snubler i forhold til hva som kreves. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det er en kontinuerlig risiko for smittsomme sykdommer blant våre hester. Derfor er biosikkerhetsreglene som ble innført i kjølvannet av EHV1-utbruddet i 2021 kommet for å bli. Det er fordi hestevelferden går foran alt – og fordi friske hester er en forutsetning for at det skal bli stevner.

Hestens temperatur skal måles - i tråd med reglene

Et sentralt tiltak er temperaturmåling av hesten i forkant av FEI-stevner og under stevnene. Dette er ikke noe man burde gjøre, men noe man skal gjøre – og gjør man det ikke riktig, får det konsekvenser.

De tre siste dagene før ankomst på stevne skal man måle temperaturen to ganger daglig og registrere det i FEI HorseApp. Dagen man ankommer regnes ikke som en av de tre dagene – ankommer man for eksempel en onsdag, skal hesten være målt søndag, mandag og tirsdagen før – samt selvsagt også i løpet av onsdagen.

-Det er veldig viktig at man temper hesten i tre dagene før. En hest kan være fullstendig fri for symptomer, den kan virke helt frisk – ha appetitt – selv om den har feber, sier Guri Haarr, NRYFs kontaktveterinær til FEI.

Hun fortsetter:

- Når hesten kommer på stevne, skal den tempes, og har den feber da blir den satt i isolasjon. Hester på samme transport eller som har vært i nærheten av hesten som har feber må følges opp også – kanskje får ingen av disse starte i løpet av helgen. Det er rett og slett dumt å dra avgårde med en hest som har feber!

En hest kan være fullstendig fri for symptomer, den kan virke helt frisk – ha appetitt – selv om den har feber.

FEI-veterinær Guri Haarr
Stevneveterinærene ved FEI-stevner følger opp temperaturmålingene via FEI HorseApp. (Foto: NRYF)

Når man sjekker inn på et FEI-stevne, så får FEI-veterinærene på stevnet beskjed i FEI HorseApp om man har tatt temperaturen den dagen. – Da lyser det grønt. Man skal også fylle ut et «Self Certificate» - har man ikke gjort det, så lyser det rødt. Da kan vi gi utøveren mulighet til å fylle det ut samme dag – det må gjøres innen midnatt for at man skal få grønt lys, forteller Guri.

Mens man er på stevne, skal man også ta temperaturen og taste resultatet inn i FEI HorseApp minst to ganger daglig. Det gjelder også den siste dagen hesten er på stevnet.

Manglende oppfølging får konsekvenser

Å følge opp dette nøye er først og fremst viktig for hestehelsen, men det har også praktisk betydning for rytteren og hesten hvis man ikke følger boken – helt uavhengig av hva som er grunnen til dette.

-Feil eller forglemmelser her kan lede til bot – og også til utestengelse fra stevner etter hvert, sier stevnekoordinator Siri Evjen. – Disse reaksjonene er heller ikke noe man kan klage på. Det finnes ingen unnskyldning for at man ikke har fulgt dem opp, rett og slett. Så strengt er det – og det er fordi det betyr så mye for hestehelsen og for sporten.

Ved første gangs brudd på reglene får utøveren en advarsel. Gjør man det en gang til, kjenner man det på lommeboken – ved brudd nummer to får man en bot på 200 sveitserfranc. Ved tredje brudd lyder boten på 300 sveitserfranc. Ved fjerde eller flere brudd er bøtesatsen 400 sveitserfranc, og hesten blokkeres i FEIs database.

Vær på den sikre siden

Siri fastslår at det er grunn til å være på den sikre siden når det gjelder temperaturmålingene.

– For sikkerhets skyld bør man måle to ganger daglig til selve stevnet er slutt, det vil si at selv om du reiser hjem en lørdag, så bør du måle morgen og kveld også søndagen om det er siste dag av stevnet, er rådet til NRYFs stevnekoordinator Siri Evjen. – Det kan for eksempel være slik at noen er ferdig med å ri lørdag og slutter å ri da, men gjør ikke opp stevnet før søndag. Vi sjekker ut hesten når de betaler, og det vil da si at rytteren får varsel for manglende temperaturmåling både lørdag kveld og søndag morgen.

-Man må være sikker på at man er sjekket ut av stevnet før man slutter å måle, legger Guri til. – Det er bedre å måle en gang for mye enn en gang for lite!

Bak disse strenge reglene ligger hensynet til hestene – biosikkerhet er et viktig ledd i å holde sporten fri for smittsomme sykdommer.

-For at reglene skal ha sin fulle effekt, må rett og slett alle følge dem opp 100 %. Derfor er det så strengt, fastslår Siri.

Se om reglene i FEI Veterinary Regulations

Det er bedre å måle temperaturen en gang for mye enn en gang for lite!

FEI-veterinær Guri Haarr