Hjelp hesten din gjennom nyttårsaften

Nå er det de dagene i året mange hesteeiere frykter at feststemte mennesker skal fyre av nyttårsraketter i tide – og også i utide. Selv om det gjennom flere år har vært et økende fokus på at raketter går ut over dyrevelferden, er neppe den siste rakett skutt opp. Det gjelder å ta hva man kan av forholdsregler – her får du noen råd.

Foto: Rakievic Nenad/Pexels.com
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det har skjedd flere tragiske ulykker grunnet fyrverkeri - og generelt kan især nyttårsaften når rakettoppskytingen er som heftigst være en prøvelse for mange hester. Hestesport.no har spurt veterinær Aja Nafstad om tiltak man kan gjøre for å gjøre for at især nyttårsaften ikke skal være en så skremmende opplevelse for hestene. – Både lyset og lyden fra fyrverkeriet kan være skremmende for hestene, fastslår Aja.

Gjør dagen så normal som mulig

Å forsøke å unngå at fyrverkeri sendes opp i nærheten av hestene er det selvsagte utgangspunktet. Ta en prat med naboene for å søke å finne en god løsning for hvor fyrverkeri skytes opp slik at hestene, eller andre dyr, skånes mest mulig.
Et generelt tips er at hesten vil takle fyrverkeri best når hesten er i kjente omgivelser, når rutinene er som normale og når den er sammen med de vante kompisene.

Sjekk hestens omgivelser

Man skal alltid sjekke hestens omgivelser og om det er noe som kan komme til å skade den, men en nyttårsaften rundt hjørnet er ytterligere en grunn til å gå nøye gjennom boksen og eventuelt fjerne ting som skulle kunne skade hesten. En spiker som stikker ut og en skremt, urolig hest på vei inn i fluktmodus er en dårlig kombinasjon.
Er hesten på utegang, gjelder selvsagt det samme når det gjelder å sjekke omgivelsene. Gå over inneområdet og sjekk at gjerdet er helt og i god stand.

Vær med hesten din

Hvis du vet at det vil skytes opp fyrverkeri i nærheten av hesten din, så vær der selv eller sørg for at noen erfarne hestemennesker er der under oppskytingen for å observere hestens reaksjoner og for å sørge for at hesten har det så trygt og rolig som mulig. Vet man at hesten blir urolig av raketter – eller kjenner man ikke hesten og dermed ikke vet hvordan den vil reagere, kan det å sette en utegangshest i en stall i den mest risikofylte perioden være et alternativ.
Opptre rolig rundt hesten, men tenk også på at en skremt hest kan innebære en risiko for deg, sett deg selv og egen sikkerhet først.
Dersom det er en risiko for at fyrverkeri sendes opp, så unngå å ri ut – dette er ikke perioden til å ta sjanser – især i mer tettbebygde strøk kan årets siste dag være en dårlig dag for turridning.

Engasjer hesten og beskytt den mot lyd og lys

Det er flere konkrete tiltak du kan gjøre for å gjøre nyttårsaften bedre for hestene. Veterinær Aja sier: – Heldigvis hører jeg mer sjelden om problemer med hester på nyttårsaften enn med hunder, men det er flere ting man kan gjøre for at man kan være mer sikker på at nyttårsaften ikke blir en ubehagelig kveld for hestene.

Aja kommer med et tips fra hundeverdenen: – På youtube finner man filmer med oppskyting av raketter. Dette bruker man gjerne på hunder, for å venne dem til lydene og lysglimtene på en rolig og kontrollert måte. Dette kan man også gjøre overfor hester, skjønt en slik «tilvenning» er en prosess man må bruke litt tid på og ikke bare gjøre dagen før.

Aja fortsetter: –Det er lurt å engasjere hesten. Sett på radio, ha lyset på i stallen og gi ekstra med grovfôr. Det kan også være en idé å dekke til vinduene slik at lysglimtene dempes. Ørepropper kan også være en måte å dempe lydene på, som bomull, skumgummi og/eller ørehette.

Hvis du vet at hesten din er svært nervøs og reagerer på fyrverkeri, så kan de få beroligende av en veterinær. – For de hestene som blir veldig stressa på nyttårsaften, kan de som en siste mulighet sederes, sier Aja.

Tipset for dagen derpå, hvis det har blitt skutt opp raketter i nærheten av stallen, paddocker eller beiter, er å sjekke om det ligger igjen biter av brukt fyrverkeri. Fjern alt som kan tenkes å være farlig for hesten din.