Han er der for din hest, for deg og for sportens fremtid

-Stewardens viktigste oppgave er å ivareta dine interesser. Vi skal ikke være et forstyrrelsesmoment når du varmer opp. Vi skal være der for deg, være til støtte hvis du trenger det, vi skal hjelpe der på oppvarmingsbanen, men også når du er i stallen, sier steward Harald Farbrot. Stewarden er der på stevnet for din hest, for deg - og for sportens fremtid.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Stewardene er der for din hest, for deg og for sportens fremtid - Harald Farbrot forteller om stewardens rolle. (Foto: NRYF)

En steward skal ivareta utøverne og hestens beste, ivareta sikkerheten på stevneplassen og tilrettelegge for at alle kan konkurrere på likest vilkår. Sikkerhet er viktig; for rytterne, hestene, medkonkurrentene og for tilskuerne.
Stewarden skal holde oppsyn med oppvarmingsbanen, stallen og stevneplassen for øvrig. Stewarden skal være til stede på alle stevner, utenom klubbstevner. Der skal de ha en stewardassistent, det vil si en person som kan reglementet.

Hjelpe – forebygge – gripe inn

Den viktigste oppgaven for stewarden er å ivareta velferden for hestene og sikkerheten for hester og mennesker. Dette er fastslått i det generelle konkurransereglementet, KR 1.

Stewardens motto er «Hjelpe – forebygge – gripe inn».
– Vi jobber for at det skal være «mest forebygge – minst gripe inn», innleder Harald.

En steward ser etter avvik fra reglementet når det gjelder antrekk og utstyr. – Det kan føles som en forstyrrelse hvis jeg griper inn. Men jeg gjør det når jeg ser at det er avvik. Det kan godt hende at det er nettopp deg jeg kommer til å forstyrre – det er til ditt og din hests beste, ikke for å ødelegge noe for din sportslige prestasjon. Derfor kan det være lurt å trene litt i hverdagen på å bli avbrutt, sånn at man håndterer det også.

Harald ønsker egentlig å være usynlig for rytterne, han ønsker jo aller mest at det ikke skal være noe grunn for ham til å forstyrre. – Det er jo det jeg vil, men at man som steward ønsker å være usynlig, det betyr ikke at du ikke kan spørre en steward hvis du lurer på noe! Våkner du om morgenen og lurer på om det er lov å bruke det bittet, så finn en steward og spør – fjern den forstyrrelsen det er å være usikker fra din stevnedeltagelse. Men husk en ting: Det er du som har ansvaret når du er ute og rir. Treneren vil hjelpe deg, og stewarden også – men ansvaret er ditt!

Å være steward er ikke noe venstrehåndsarbeid. For Harald betyr hans autorisasjon at han årlig tar en internasjonal eksamen i fire grener.


Spør en steward dersom du lurer på om det utstyret du bruker er lov oppmuntrer Harald. - Men husk en ting: Det er du som har ansvaret når du er ute og rir. Treneren vil hjelpe deg, og stewarden også – men ansvaret er ditt! (Foto: NRYF)

Felles mål om hestens beste, sikkerhet og fair play

Det å være steward er en oppgave som innebærer en mulighet for at andre oppfatter en som en negativ person – for det å være steward betyr at man iblant må påpeke at noen gjør noe feil.

Dette kan være litt vanskelig å takle for den som har gjort feilen, især i en litt stresset stevnesituasjon.

-Vi stewarder er forskjellige, akkurat som dere. Jeg ønsker ikke å være den sure, men jeg er pålagt å si fra. Så tenk over det når du møter en steward – tenk over at vi har et felles mål; hestens beste, sikkerhet og fair play som resultat.

– Vi jobber for at det skal være «mest forebygge – minst gripe inn», sier Harald Farbrot. (Foto: NRYF)

På oppvarmingsbanen

Stewarden skal kontrollere at oppvarmingsbanen brukes forsvarlig og i henhold til reglene. Stewarden skal være til stede på oppvarmingen når banen er åpen. Hvis stewarden må forlate sin post av en eller annen grunn, da spør stewarden en trener eller en person stewarden vet har erfaring om å være stewardassistent i stewardens fravær.

–Da gir jeg gjerne et skilt til den jeg spør om å være stewardassistent inntil jeg kommer tilbake, slik at det er tydelig at vedkommende har fått denne rollen. Det er viktig at alle andre respekterer at denne personen har fått denne rollen.

Den viktigste forutsetningen for god hestevelferd er at man har god kunnskap. (Foto: NRYF)

Harald oppfordrer alle til å tenke over seg selv og hva man gjør selv. – Tenk på hvordan du oppfører deg mot andre!


Ansvaret man har for hestevelferden har to dimensjoner

Enhver rytter eller person rundt en ekvipasje har et stort ansvar for å sørge for god hestevelferd – hele tiden. Ansvaret er først og fremst overfor hesten, men det stadig større fokuset på dyrevelferd i samfunnet betyr også at flere og flere øyne ser på sporten – gjerne etter kritikkverdige forhold. Det innebærer at det ansvaret man har for hestevelferd har to dimensjoner.

– At sporten blir sett på med kritiske øyne av andre, gir alle i sporten ytterligere et ansvar. Det finnes noen der ute som ønsker at du ikke skal ri, sier Harald.

Den viktigste forutsetningen for god hestevelferd er at man har god kunnskap. Men oppfatningen om hva som er god hestevelferd kan være forskjellig, og i tillegg kan kunnskapsgrunnlaget og perspektivet være ulikt.

Dette er med på å gjøre det vanskelig for alle som ønsker å være et bilde på god hestevelferd. En situasjon som kan være ekstra utfordrende er den når ting ikke går som ønsket; når man er redd, skuffet eller opprørt.

Da handler det om å se seg selv og ta ansvar for egen adferd.

-Hvis du ikke oppfører deg mot hesten din, er dette først og fremst ikke god hestevelferd – men slik adferd kan også ha som konsekvens at det kommer en dag der vi stoppes med sporten vår. Blir du lei og skuffet etter rittet ditt, så vær dette dobbelte ansvaret bevisst. Ikke la noe gå utover hesten, og trenger du utløp for skuffelse, så overlat hesten til noen andre og ta deg en tur i skogen. Oppfører du deg godt, kan du stole på at vi som stewarder vil tale din og sportens sak dersom det blir kritikk basert på en oppstått situasjon, sier Harald.

Den viktigste forutsetningen for god hestevelferd er kunnskap. (Foto: NRYF)

Hvordan er du mot andre?

Harald oppfordrer alle til å stille seg selv noen spørsmål i forbindelse med at man er ved stevner. – Spør deg selv om du er hyggelig mot din mor og far, dine hjelpere og sponsorer. Spør deg selv om hvordan du oppfører deg når det går dårlig. Og har du noen gang har sagt takk til arrangøren? Hvis svaret er nei, så har du muligheten til å gjøre det med en gang – og gjøre det til en vane også. Og så – spør deg selv om du har betalt stevneavgiften. Det skaper så mye merarbeid og komplikasjoner for arrangør om det ikke er gjort.

I stevnestallen handler det om hestene våre, men også om et større fellesskap. – Hjelp andre, vær hyggelig, sier Harald. – Man er der som en individuell konkurranseutøver, men vi har et felles ansvar for at stevnet skal bli en god opplevelse for alle.

– Hjelp andre, vær hyggelig, sier Harald. – Man er der som en individuell konkurranseutøver, men vi har et felles ansvar for at stevnet skal bli en god opplevelse for alle, sier Harald. (Foto: NRYF)

Dette er Harald Farbrot:

Harald har mer enn 45 års fartstid i sporten, han har selv vært internasjonal utøver og groom og privat er hans liv fylt opp med hest også, gjennom sin kone Elizabeth Farbrots store engasjement for dressuren og datteren Ellen Birgitte Farbrots yrke og karriere som dressurrytter. Harald har drevet egen stall, sittet i klubbstyre, i sportsutvalg. Han er utdannet kurslærer i NRYF, er medlem av lovkomiteen i NRYF og medlem at teknisk komite reglement. Han er norsk og internasjonal steward og har dommerstatus innen NRYF og trav. Han har vært steward i alle stevnekategorier, inkludert OL – og han har fått NRYFs fortjenestenål for sin innsats.

Foto: NRYF

Har du lyst til å bli steward?

Det som kreves er:

Erfaring med hester og hestesport
Et ønske om å jobbe for sporten
Er medlem av en klubb, tilsluttet NRYF
Vil ikke være inhabil (ikke egne barn som starter)
Over 18 år

Kontakt klubbstyret ditt. Teknisk personell rekrutteres gjennom sporten og promoteres gjennom egen rytterkrets. Utdanning skjer i regi av NRYF.

Foto: NRYF