Fag og fakta

Grunnridningen er viktig

-Hvis man rir grundig fra begynnelsen av, kommer man fortere til målet, sier leder i Sportsutvalg feltritt, Sissel Røinås. I helgen er hun dommer under BEST Cup.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Trine Meiningen

Kommende helg arrangerer Arendal og Grimstad D-stevne i feltritt med innlagt første runde i BEST Cup 80cm.

Sikkert og effektivt

-BEST Cup passer for alle ryttere som er over helt nybegynnerstadiet i feltritt, og tenker på hvordan man rir i terrenget. Det er som feil- og stilbedømming i terrenget, og honorerer når rytterne rir sikkert og effektivt, sier Røinås.

Det arrangeres fem stevner med ferdighetsbedømming i løpet av sesongen. Rytter må delta på minimum to av stevnene for å telle med sammenlagt. De tre beste resultatene teller for totalplasseringen i cupen.

-Cupen er en kilde til inspirasjon. Når ryttere skal delta i cupen, er det viktig å tenke på sikker og effektiv ridning så de får en god poengsum sammenlagt.

Målet er at cupen skal bidra til både sikker ridning i terrenget, og rekruttering til feltrittsporten.

-Ønsket er at ryttere skal ri flere 80 cm-klasser for å bli dyktige, og mange ryttere synes det er kult med cup. Det er rekruttering til breddeklasser, forteller Røinås.

BEST Cup passer for alle ryttere som er over helt nybegynnerstadiet i feltritt, og tenker på hvordan man rir i terrenget


Viktig grunnlag

Terrengprøven avvikles på Raet feltrittsbane.

-To dommere står ute i terrenget på forskjellige steder med bedømmingsskjema, og dømmer ridningen i løypa. Rytterne får tilbakemelding med poengskala og en kommentar. Ulike type hinder skal ris på forskjellig vis, og det er hva dommerne ser etter, sier Røinås. Hun er én av de to dommerne som står ute i løypa denne helgen.

-Jeg håper BEST Cup vil fremme grunnridningen, så de som rir 80-klasser klarer å komme seg videre opp. Grunnridningen er viktig. Sikker og effektiv ridning i terrenget vil lønne seg når man kommer opp i en meter- og 2*-stevner i fremtiden, sier Røinås.

-Vi er glad for at Agria er med som sponsor i BEST Cup. Vi har felles mål om holdbare hester, og det å ri variert og i terrenget er jo en gjenganger når veterinærer, trenere og toppryttere snakker om holdbarhet og stopphalthet-kampanjen.

BEST Cup

BEST Cup er en ferdighetsbedømmelse som har til formål å fremme balansert, effektiv og sikker ridning i terrenget. Bedømmelsen skal legge vekt på de nødvendige basisferdigheter som kreves for sikker ridning i terrenget. Selve terrengdelen bedømmes med fokus på rytterens ferdigheter og evne til å ri hesten balansert, effektivt, sikkert og med følelse for rett hjelpgivning/innvirkning til riktig tid.

Cupen gjennomføres på fem utvalgte stevner i løpet av sesongen og det er de tre beste i hver kategori (hhv hest og ponni) som premieres.

Sissel Røinås er aktiv feltrittrytter, leder i SU-F, og dommer. Her med Højstrup Klokkelyng. (Foto: Karianne Steffensen Erklev)

Relaterte artikler