God Marie Valdar Longem og uslåelig Epaillard

Få innendørsarrangementer innenfor hestesport kan måle seg med Equita Lyon i Frankrike. Med hele fire ulike verdenscupkvalifiseringer i tre ulike grener under ett og samme tak kan venner av hestesport knapt ønske seg mer for en langhelg. - Og på plass som norsk representant i helgens tredje etappe av verdenscupen i sprang i den vesteuropeiske ligaen – 30 år gamle Marie Valdar Longem med Echo de Virton.

Marie Valdar Longem og Echo de Virton imponerte igjen under verdenscupen, denne søndagen i franske Lyon . Arkivbilde: NRYF
av
Sille Kasin

Forventningene til velridende Marie Valdar Longem og hennes fabelaktige førstehest, den 12 år gamle Vagabond De La Pomme-sønnen Echo de Virton, var store i forkant av verdenscupkvalifiseringen under Equita Lyon denne søndagen. For ekvipasjen har vist at de så absolutt er å regne med i de store sammenhengene denne sesongen, så som under de innledende rundene av verdensmesterskapet i sprang i Herning i august, eller som sist under Kingsland Oslo Horse Show for to uker siden. Foran et jublende hjemmepublikum på Telenor Arena klinket nemlig de to da til med tangering av karrierebeste - gjennom en strålende feilfri runde og en uhyre sterk femteplass i årets første verdenscupkvalifisering i den vesteuropeiske ligaen i selskap med flere av den internasjonale sprangsportens aller største navn.

Godt utgangspunkt

Under KOHS var Marie, som vokste opp på Hosle i Bærum og som nå har bodd og trent hos Gregory Wathelet i Belgia i en årrekke, sammen med Victoria Gulliksen med å skrive norsk rytterhistorie. For aldri tidligere har vi kunne glede oss over å ha to norske utøvere inne til premieseremoni under verdenscupåpningen i Oslo, og aldri tidligere har vi heller ikke kunnet juble over å ha to norske navn på sammenlagtlistene i den vesteuropeiske ligaen – med førstnevnte som foreløpig nummer 14 med 12 poeng etter dagens runde, og sistnevnte som sensasjonell leder etter sesongens to første etapper i den vesteuropeiske ligaen med 28 poeng.

Under sesongens tredje etappe møttes 40 ekvipasjer til start denne søndagen, og Marie red ut som nummer 32. Gjennom det nye FEI-systemet der startnumrene i alle verdenscupkvalifiseringer nå trekkes helt vilkårlig, og uten hensyn til rytternes plassering på rankinglisten, ble vi derfor også denne helgen sikret en helt rettferdig trekning og også en helt rettferdig konkurranse, der ingen ryttere hadde fordeler av sene startnumre, eller at de lavest rangert rytterne måtte takle ulempene ved å start tidlig. Vår egen internasjonale sprangnestor Geir Gulliksen er for øvrig blant de mange som nettopp har tatt til orde og varmt ønsker dette systemet velkommen.

Grégory Bodo og team inviterte til en real utfordring denne ettermiddagen gjennom en stor og krevende teknisk 1,60 m-bane med 14 hindre og 17 sprang. Feilene kom på rekke og rad, og hele fem ryttere valgte også å kaste inn håndkledet og trekke seg underveis. Til sist møttes seks feilfrie ekvipasjer til omhopping, og Marie og hennes fantastisk Echo de Virton (Vagabond de la Pomme x Grignoteur da la Fontaine) var dessverre ikke blant disse. Den norske ekvipasjen måtte nemlig se B-elementet i trekombinasjonen - hinder nummer ti falle - i en ellers på alle måter super vellykket runde. Med dette ble velridende Marie som var blant dem som fikk møtet med den mektige 1,60-banen se enkel ut, stående på sine 12 poeng - etter at sesongens tre første verdenscupkvalifiseringer i den vesteuropeiske ligaen nå er tilbakelagt.

At kjemien er på plass mellom Marie Valdar LOngem og hennes Echo de Virton, levnes liten tvil. Arkivbilde: Privat

Forrykende omhopping

Først ut i omhopping var en godt satsende Wilma Hellstrøm med sin 11 år gamle hoppe Cicci BJN (CiCi Senor ASK x Tornesch), og allerede i grunnomgangen imponerte de to stort. Duoen som representerer Sverige, leverte en rask omhoppingsrunde, og med to riv ble fasiten en sterk sjetteplass.

Deretter var det hjemmepublikummets kvinnelige storfavoritt, Penelope Leprevost og fabelaktige Bingo Tondou (Vigo D’Arsouilles Stx x Querlybet Hero) som skulle prøve seg. Og som den erfarne rytteren påpekte i pausen mellom grunnomgang og omhopping – dette var en bane som virkelig krevde en godt galopperende hest, og bare det å gå null med en firbent debutant i grunnomgangen på dette nivået, var nok å glede seg over. Til sist kunne de to innkassere en sterk fjerdeplass etter å ha prikket inn nullen nok en gang.

Nederlandske Jur Vrieling har for lengst etablert et bunnsolid partnerskap med Long John Silver (Lasino x San Partignarno Corrado), og den vel forberedte ringreven gikk inn i omhoppingen med lave skuldre. – Jeg sitter på en utrolig hest, og banen i grunnomgangen var stor, og i tillegg kom alt raskt ut av hjørnene. Nøkkelen til å lykkes i denne banen er derfor å ha en hest med virkelig god galopp, og det har jeg. Han er ikke den raskeste, men han har en vanvittg scope og hopper feilfritt – og det gjorde han. Resultatet ble en sterk tredjeplass og gode poeng med på ferden videre.

Jur Vrieling og Long John Silver fikk det hele til å se lett ut da de suste inn til en sterk tredjeplass i Lyon. Foto: FEI

Ut som nummer fire i dagens omhopping var franske Julien Epaillard med ti år gamle Caracole de la Roque (Zandos Z x Kannan). Og den franske rytteren, han er virkelig i storform for tiden – og har nå også virkelig skrevet seg inn som Equita Lyons store navn. For velridende, lynraske Epaillard har virkelig vært best gjennom alle konkurransedager i Lyon – med storseiere i tre av tre femstjerners klasser i forkant av dagens verdenscupkvalifisering – og med den fjerde storseieren som prikken over i'en denne søndagen. Det enorme forventningspresset fra et ekstatisk hjemmepublikum var derfor til å ta og føle på da duoen entret ringen for omhopping, og det ble sagt at man virkelig kunne høre den berømte knappenålen falle. Og da duoen allerede midtveis i banen lå foran argeste konkurrent med mer enn to sekunder, ja, da ristet bare delegasjonen på Kiss & Cry på hodene over hva denne rytteren for tiden får til. Etter seieren denne søndagen ligger Epaillard på en delt tredjeplass med sine 20 poeng, og blir nok en farlig utfordrer videre på veien mot en potensiell finaleplass i Omaha i Nebraska, USA i april.

Franske Julien Epaillard og kun ti år gamle Caracole de la Roque skulle vise seg som uslåelige foren et ekstatisk hjemmepublikum. Foto: NRYF

Danske Andreas Schou og godt hoppende Darch de Lux (Darco x Contender) satset også friskt, men måtte med én bom ned ta til takke med en fin femteplass, mens brasilianske Marlon Modolo Zanotelli tøylet norskeide VDL Edgar inn til en sterk andreplass, mindre enn ett sekund etter dagens franske vinner.

For norske Bjørn Rune Gjelsten har satsningen på Marlon Modolo Zanotelli og VDL Edgar gitt resultater. I Lyon ble det en strålende andreplass under verdenscupen denne søndagen. Foto: FEI

Flere verdenscuprunder

Verdenscupsirkuset ruller nå videre fra Lyon, der det i tillegg til sprangrunden denne søndagen, også har vært arrangert verdenscuprunder i dressur, kjøring og ponni sprang.

Etter åpningsetappen av årets verdenscup i kjøring 2022/ 2023 fikk nederlandske Ijsbrand Chardon og team full uttelling i Lyon med ti poeng denne helgen, mens landsmannen Koos De Ronde med team puster ham i nakken med syv. Belgiske Dries DeGrieck kjørte på sin side inn til foreløpig tredjeplass i sammendraget og står nå på fem poeng. Blant de syv ekvipasjene til start i de to rundene kjempet kun fem av dem om sesongens første poeng. Franske Benjamin Aillaud og det australske kjøreikonet Boyd Excell som sammen med Emma Olsson, Hugh Scott-Barrett og hestene Banjok, Maestoso Jupiter, Mad Max og Barny vant begge runder, deltok nemlig med Wild-card, og var derfor ikke tellende i sammendraget. Neste stasjon på ferden mot finalen i Leipzig i Tyskland i januar er Maastricht i Nederland den først uken i november, før deretter Stuttgart, Stockholm, Gèneve, London og Mechelen venter.

Boyd Exel og team gjestet Equita Lyon og sesongens verdenscupåpning i kjøring og kvitterte med seiere begge dager. Foto: FEI

Den neste runden i verdenscupen i sprang med norsk deltakelse finner sted i Verona, Italia allerede kommende helg. Da fortsetter vi som nordmenn å kysse fingre og tær, og ønsker 30 år gamle Victoria Gulliksen, som altså fortsatt innehar historisk foreløpig verdenscupledelse i den vesteuropeiske ligaen, all verdens hell og lykke på ferden videre mot en potensiell finaleplass.

Resultater:

Foreløpig stilling - verdenscupen i den vesteuropeiske ligaen, 2022/ 2023: