Med blikk på firbente og tobente

Mens våren for fullt har inntatt Linnesvollen, ruller Drammen Spring Tour i sin tredje uke. Her er langt på vei godt hoppende hester og fin riding, og fire som spesielt er glade for dette, er Alvaro Del Valle Pezzarossi, Gard Skaar og Lisa Lidbeck som holder blikket på de firbente utøverne, og stevnelege Franz Kasin som har fokus på de tobente.

Jo mindre dramatikk under DST, jo bedre, fastslår Alvaro Del Valle Pezzarossa, Lisa Lidbeck og Franz Kasin, samt Gard Skaar som ikke var tilstede da bildet ble tatt. Foto: Sille Kasin/ NRYF
av
Sille Kasin

Med hele 1396 starter bare i løpet av konkurransedagene under andre uke av årets DST og enda flere i tredje, er Alvaro Del Valle Pezzarossi, Gard Skaar, Lisa Lidbeck og Franz Kasin enige om at vel er arbeidsdagene på Linnesvollen Hestesportsenter lange.

For først å gjennomføre den obligatoriske vetsjekken før det hele hoppes i gang hver nye uke, finlese alle hestepass og se til at alle firbente utøvere blant annet er korrekt vaksinert i tråd med FEIs regler, samt ta seg av veterinærmedisinske ting som måtte oppstå, er litt av en jobb . Og stevnelegen, han må holde blikket på hver eneste rytter i banen og også ha oversikt over stallområdene der skader lett kan inntreffe.

Men heldigvis har arbeidsdagene under DST så langt ikke vært så verst travle, påpeker de alle fire. For travle dager innebærer jo ofte skader på enten firbente eller tobente, og det ønsker helst ingen av disse fire å oppleve.

Trofast norgesvenn

-Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har vært her i Norge på jobb som stevneveterinær, for det sluttet jeg å telle for lenge, lenge siden, ler Alvaro Del Valle Pezzarossi.

Selv la han i sin tid den lange veien fra Guatamala for å starte egen veterinærpraksis i Frankrike uten å kunne ett eneste ord fransk, og er landslagsveterinær i hjemlandet sitt, samt FEI. Og i tillegg er altså den populære hesteveterinæren som nå også har en trofast norsk kundekrets og stiller opp for NRYF, gjenganger på Eirik Berentsens mange stevner. - Som nå, under Drammen Spring Tour 2022.

- Dette er et hyggelig sted å jobbe, atmosfæren er god, og det er mange fine hester her, påpeker den populære hesteveterinæren. - Å ja, jeg har sjekket massevis av hestepass disse ukene, ler han, men har heldigvis ikke hatt mye annet å gjøre.

- Uhellene vi stort sett opplever i stevnesituasjonene, er relatert til fall i banen, eller at hestene er løse i stallen og derfor kommer til skade. De er jo store og sterke dyr, men absolutt ikke dumme, skyter han inn. – Og det som ellers er hyggelig å oppleve, er at de nye underlagene som nå brukes på mange baner som her i Drammen, utvilsomt også gir færre skader på konkurransehestene.

En viktig del av en stevneveterinærs jobb er å sjekke hestepass. Illustrasjonsfoto: FEI

Mange oppgaver

Veterinær Gard Skaar er også et kjent og avholdt navn for mange i sporten. Ved siden av en trofast egen kundekrets, har han i en årrekke også vært tilknyttet forbundet som landslagsveterinær for spranghestene. Under Drammen Spring Tour har han vært fast inventar som treating veterinarian gjennom alle år, og så også dette året. Han er med ord «hands on» på hestene om noe skulle inntreffe under disse tre stevnehelgene.

- Ja, her i DST er jeg godt kjent, smiler han lunt. - Og jeg har nok å gjøre. For det er selvsagt alltid mye å se til når vi har flere hundre hester på ett sted, men jeg tar meg jo kun av de akutte tingene som skjer her, da. Vi har hatt et par hester som har vært reisesyke, men heldigvis kommer jo ikke mange av deltakerne ved DST langveisfra, se de aller fleste klarer seg derfor veldig fint. Men å stå på en humpete henger fra for eksempel Polen og hit til Linnesvollen, er jo litt av en reise, legger han til. - Og så har vi fått et føll i natt, fortsetter han begeistret. - Det var ventet, men jeg tror nok ikke Eirik (Berentsen) visste at han kjøpte to hester da han kjøpte den shetlandsponnien, ler han. - Men den klarte seg helt selv, så jeg har bare vært og sett til den, legger han til. - Men ellers vil jeg nok innrømme at jeg er glad for å være «hands on» på hestene som behandlende veterinær fremfor å måtte ta meg av papirarbeidet. Det overlater jeg helst til de andre, ler han.

Stevneveterinær Gard Skaar i en sjelden positur. Som treating veterinarian under DST med fullt opp av hest, sitter han ikke mye i ro. Foto: Sille Kasin/ NRYF

Firestjerners visitt

Veterinærkollega Lisa Lidbeck tar seg også tid til en rask prat i restaurant Violetta mellom dagens klasser, og forteller om mailen fra FEI sist fredag. Nå er hun nemlig godkjent FEI-veterinær på level 4, FEIs høyeste nivå, og får derfor jobbe ved de store mesterskapene og i de høyeste klassene verden over.

Men først er hun nå altså på plass som foreign veterinary under denne ene av i alt tre helger under årets utgave av Drammen Spring Tour. Og for bereiste Lisa er dette aller første norgesbesøk. Og det frister til gjentakelse.

- Nå kjører vi, ler Lisa på klingende skånsk - samtidig som hun hiver i seg en kjapp pizza, og akkurat er ferdig med å fange en ponni. Skjønt fange er ikke helt det riktige ordet, for som FEIs utsendte får hun nemlig ikke røre stevnehestene.

- Dette har vi Gard Skaar til å gjøre, for han er jo treating veterinarrian og den som behandler hestene, forklarer hun – samtidig som hun insiterer på å få med at alt gikk bra med ponnien.

Selv har hun ridd siden hun var bitteliten og jobber klinisk med hest i det daglige. Sammen med mannen Staffan driver hun anerkjente Löberöds Hästklinik.

- Jeg tror det er en fordel å ha ridd, og så jobber jeg jo med hester hele dagen, forteller hun. Dette tror jeg også at FEI ser positivt på. De ønsker veterinærer som er i sporten, så som Alvaro og jeg selv dette er faktisk nå et krav. Men vi behøver også å lære av erfarne veterinærer som selv faller for aldersgrensen. Det er nemlig alltid noe å lære i dette gamet, og det hender jo også alltid noe på ethvert stevne, som man ikke en gang kunne forestille seg. Men heldigvis har det gått veldig, veldig bra her – enn så lenge, smiler hun.

God hestevelferd

Den erfarne veterinæren forteller at hun er glad for at de fleste hestene som er meldt, kommer til start. Andre helg besiktiget FEIs team for eksempel tett opptil 600 hester, og av disse var det bare to som fikk startnekt. Noen ryttere valgte også å ikke komme på re-inspection.

– Under vetsjekken titter jeg på hestene uten å røre dem. Og beveger en seg litt ujevnt, sender vi den til det vi kaller en holding box. Der sjekkes hesten, for det kan jo være noe så bagatellmessig som en søm som plager den. Da får man sjansen til å la stevnesmeden ta av skoen og rette opp, for så å møte til re-inspection dagen etter. Iblant hender det også at vi bare ønsker å se en hest trave på nytt, fordi det var litt usikkert om den var helt ren under vetsjekken, legger hun til.

Å holde blikket på hestene under de obligatoriske vetsjekkene er en del av Lisa Lindbecks FEI-oppgaver som foreign veterinarian, men ta på dem, det får hun ikke. Foto: Luda-Stock on Devianart

- Det er fint når rytterne selv tar avgjørelsen om å dra hjem for å hvile, eller kanskje la egen veterinær ta en titt, fortsetter Lisa. – Men hestene til start her under DST er generelt veldig fine. Vi opplever mye god hestevelferd. Men det er jo ikke alltid like lett å kjenne på ting når man rir, og ting kan jo også skje i løpet av natten. Og det er jo derfor vi her, vi veterinærer, for å holde et profesjonelt blikk på hestene, smiler hun.

Viktig system

Lisa Lidbeck forteller at hun har vært svensk landslagsveterinær i feltritt i hele åtte sesonger, og at hun derfor nylig har gjenopptatt karrieren som FEI-veterinær etter blant annet å ha opplevd to OL og mange VM og EM. Men nå har hun igjen fått smaken på tilværelsen som FEI-veterinær.

- På stevner som her er vi flere som er utsendt av FEI, og som skriver rapporter i etterkant. Slik opprettholder vi regelverket og kommer også med konstruktiv kritikk. Å komme med gode innspill til arrangøren er viktig.

Hun forteller at FEIs regelverk for smittehåndtering har eksistert lenge, men at dette nå blir bedre håndhevet.

- Nå sørger vi i større grad for for at systemet blir opprettholdt med besiktigelse av hestene og temperaturmåling ved ankomst. Tidligere har man argumentert med at det blir for dyrt for arrangøren å skulle ha en veterinær på plass for å gjøre dette, men nå har man jo innsett hvor dyrt det kan bli, sier hun ettertenksomt. - Jeg tenker faktisk at ankomstrutinene ved FEI-stevner nesten er den viktigste jobben vi veterinærer gjør. For det er faktisk veldig viktig å sørge for at alle hester som kommer inn på stevneområdet og som skal starte, er friske, presiserer hun.

Ros til arrangøren

Lisa og ektemannen Staffan Lidbeck bor på gården Eketorp i Skåne, og her har de bygget opp et fantastisk miljø. Iblant arrangerer de to også stevner på Eketorp, selv om det har blitt en stund siden sist. For det er mye jobb. Virkelig mye jobb, og et kjempeapparat.

- Som arrangør vet jeg mye om hva som kreves, og jeg er overveldet over hva Eirik Berentsen får til her, sier hun. – Drammen Spring Tour er et veldig stort arrangement med uendelig mange ting som må være på plass, og som folk nok ikke tenker på. Jeg er faktisk dypt imponert over at det finnes folk som ham, og jeg håper virkelig at han orker å fortsette. Jeg håper å komme tilbake, for dette er et fantastisk stevne, og været er jo helt strålende. Da jeg fortalte noen av kundene mine at jeg skulle hit, fortalte de meg at det regner her hele tiden, og at jeg måtte ha med ullbukser og skikkelig yttertøy. Stakkars deg, sa de, men det er jo helt strålende her, smiler hun.

DSTs stevnelege Franz Kasin - her med familiens unghest Georgina Z. Foto: Sille Kasin/ NRYF

Bevar roen, kontroll og fokus

En som også har smilet på plass og i tillegg selv bevarer roen i nær sagt en hvilken som helst situasjon, er stevnelege Franz Kasin som har vært på plass under Drammen Spring Tour fra start for tolv år siden. Han har også sittet flere perioder i FEIs Medical Committee og var blant annet også Chief Medical Officer for FEI under WEG i Tryon, USA, for fire år siden.

- Selv om det heldigvis er relativt få alvorlige ulykker på stevner som disse her i Drammen, så handler jo dette om en sport der ting kan skje, slår den erfarne stevnelegen fast. - Og da er det jo viktig at man gjør de riktige tingene når uhellet er ute, legger han til.

Han lar blikket vekselsvis gli over Kingsland og Gjelsten Arena der det hoppes parallelt på begge baner, og fortsetter.

- De mest typiske skadene er – akkurat som Alvaro også påpeker - relatert til fall fra hest. Men fremfor å fokusere på skader, tenker jeg det er viktig at utøverne er best mulig forberedt, og at man tar det med ro. Som rytter bør man forsøksvis ha full kontroll. Og rir man en klasse, så er det tross alt ikke livet om å gjøre. Det er bare en klasse på et ridestevne. Men at man bevarer roen, og at man fokuserer på oppgaven, gjør som regel også at man kommer frem til det beste resultatet, påpeker han. - Årets utgave av Drammen Spring Tour har heldigvis så langt vært forholdsvis rolig. La oss håpe at dette fortsetter også disse siste klassene vi har igjen for i år, avslutter han smilende - og med stoisk ro.