Fra dansk juletreplantasje til eldorado for hestesport

Årets utgave av Bækgaarden Horse Festival på Jylland i Danmark ble som forventet en megasuksess – med alt hva man kan ønske seg av et stevnearrangement, og med god norsk innsats attpå til.

Bækgaarden Horse Feastival har utviklet seg til å bli et svært populært arrangement i uke 26 og 27, og har også hvert år besøk av mange norske sprangryttere. Foto: Bækgaarden Horse Festival
av
Sille Kasin

For tolv år siden arrangerte Bækgaarden Horse Festival et stort landsstevne i sprang med over 350 hester til start for første gang. Mens værgudene spilte på lag gjennom alle fire dager, en spennende derbyklasse stod på programmet lørdag, og det hele ble avsluttet med Grand Prix-hopping 1,50 m på søndag, strømmet publikum til. Og dermed var suksessen sikret, men suksess kommer som kjent ikke av seg selv. For ambisjonene til ekteparet Lise Thøgersen og Kim Kristensen stoppet ikke med dette, og en ufattelig stor innsats var allerede lagt ned i forkant av dette første stevnet, og langt mer nå i etterfølgende år.

Stadig større og bedre

Week 27, som Lise og Kim selv kaller den andre delen av stevnet, er nå blitt synonymt med Bækgaarden Horse Festival, og har vokst til å bli ett av Skandinavias største og beste ridestevner og et samlingspunkt for flere nordeuropeiske sprangrytterne – i tråd med Kim Kristensens visjon. Og stadig jobbes det utrettelig videre med å forbedre fasilitetene og arrangementet både for hester, ryttere og publikum.

Landsstevnet er nå utvidet med en Warm-Up stevneuke i forkant av uke 27– med mange flotte distriktstevneklasser på programmet fra 1,00 m og opp til og med 1,30 m.

Og deretter braker det løs med Week 27 med faste poster på programmet, så som egne unghestklasser og ulike turer fra 1,15 m og oppover t.o.m. Grand Prix 1,50 m. Og lørdagens derby i 1,35 m er blitt rene folkefesten, nesten som en blanding mellom vår hjemlige Holmenkoll-søndag og 17. mai.

- Nå arrangerer vi Bækgaarden Horse Festival for tiende gang, og jeg er svært glad over å kunne arrangere i år – etter to års pause grunnet koronaepidemien, sier Kim Kristensen fornøyd og legger til: - Bare under årets Week 27 har vi hatt mer enn 1600 starter. Med internasjonal banebygger på plass begge uker, velger mange utøvere å starte både Warm-Up og Week 27. De seneste årene har også ponnirytterne fått sitt gjennom Bækgaarden Pony Festival den første uken, og det er vi også riktig, riktig glade for, smiler han.

Bevisst og arbeidssom

Med utdanning som berider og med flere tiår bak seg som internasjonal sprangrytter og dansk landslagsplass, vet stevnearrangøren selv både hva han ønsker å tilby, og også hva utøvere og publikum forventer. Og det får de. I bøtter og spann. Og derfor kommer nok også de samme rytterne igjen, år etter år, og blant disse - også en hel del nordmenn.

- Selv har jeg gjennom de seneste tretti årene reist rundt på store, internasjonale stevner i Europa, og vet derfor også hvordan tingene bør være, og hva folk dels forventer, og dels ønsker seg, bekrefter stevnearrangøren engasjert. – Det er for eksempel viktig for folk at stallene er rene og ryddige, og ikke ser ut som en søppelplass. Og baneforholden må selvsagt være gode.

Men at det krever mye å stå ansvarlig for et så stort arrangement som på Bækgaarden, legger ikke Kim Kristensen skjul på. Og selv sparer han seg aldri. Fra tidlig morgen til sen kveld er Kim der – alltid på plass og synlig, og ikke bare underveis i planleggingsfasen og i etterkant, men i høyeste grad også under begge stevneuker.

- Når det hele først er i gang, så glir det godt, smiler han inn imellom salgene og legger til: – Det er i forkant at stresset er der, for det er utrolig mange brikker som skal på plass.

Et svært populært innslag dette året var besøk på Bækgaarden Henri, som er den offisielle maskoten for ECCO FEII VM Herning - Danmark 2022 i august. Foto: Bækgaarden Hose Festival

Visjon og virkelighet

Da Kim Kristensen og Lise Thøgersen som også er profesjonell rytter, kjøpte stedet der den store gressbanen nå ligger, var hele området dekket av juletrær.

- Jeg hadde en visjon fra start om hvordan Bækgaarden skulle utvikles til å bli, og jeg delte selvsagt oppglødd planene mine med Lise. For selv om hun nå har lagt den internasjonale sprangkarrieren sin på hyllen og har salet om til dressur, så står vi jo sammen om dette. Og hun lyttet, men forstod vel egentlig ikke hva jeg hadde gått med i tankene over tid, før det hele stod klart, ler han hjertelig. – Og det har vært ufattelig mye jobb, bekrefter han. - Pr. i dag har vi om lag 80 frivillige i sving under selve stevneukene, men vi lønner også en stor stab som er engasjert for å få dette til som vi ønsker. Og det koster å tilby kvalitet, avslutter Kim Kristensen smilende.

Hyggelig gjensyn

At Kim Kristensens visjon om Bækgaarden har blitt en suksess av dimensjoner, er vel kjent. Og etter to års pause grunnet koronapandemien så var altså igjen også flere norske utøvere på plass. Blant de mange som tok for seg av premiefatene, var Ole Kristoffer Meland. Med et kobbel av unghester og tre egne elever, stod den sympatiske rytteren for nullrunde etter nullrunde og mange flotte plasseringer under uke 27.

Tobarnsfar Ole Kristoffer Meland var til start på Bækgaarden sammen med tre elever, og var glad over at kosedyr inngikk i premiepotten. Men hvem av de to barna som skal få hva, vet han ikke helt. - Det blir jo krangling, uansett, ler han. Foto: Sille Kasin

- Jeg har mange nye unghester, og alle er veldig fine, ja, bekrefter Ole Kristoffer Meland smilende og fortsetter. - Nå begynner jeg å kjenne dem litt, så det ser lovende ut fremover. Og fortsetter det sånn som det har gått her på Bækgaarden denne uken, så blir det virkelig spennende i fremtiden.

Skogan-rytteren er ellers bedre kjent på Bækgaarden enn mange, for her jobbet han som rytter for Kim Kristensen i flere år. Dette året er han her for andre gang "bare" som deltaker.

- Her er det jo alltid fantastisk, og et veldig, veldig bra stevne, smiler Ole Kristoffer Meland. - Nå som Bækgaarden Horse Festival er over for i år, reiser vi hjem igjen til Skogan for blant annet å forberede neste oppgave, som blir Breeders i Arendal i august, avslutter han.

Blant de mange norske rytterne som besøkte Bækgaarden denne sommeren, var Solveig Fotland Newermann. Her er hun med Niaras Stb Boy I Z etter seier i 1,35 m. Foto: Sille Kasin/ NRYF

Garantert tilbake

En annen rytter blant de mange norske som åpenbart trives på Bækgaarden, er Anna Kruse. Sylling-rytteren deltok for første gang begge uker dette året, og sikret gode plasseringer med niåringen Duchesse NOK.

Anna Kruse red blant annet sitt første Derby på Bækgaarden, der den store gressbanen for få år siden var dekket av en plantasje for juletrær. - Jeg kommer garantert tilbake begge uker neste år, stråler hun. Foto: Sille Kasin

- Det er et utrolig flott anlegg med kjempefine baner, sier Anna. – Blant annet har jeg vært ute i derbykvalifsering som gikk over all forventning, og ridd mitt første Derby i 1,35 m. Helt vilt morsomt! Hesten, en Selle Francais som jeg har ridd inn selv som treåring mens jeg bodde og jobbet i Frankrike, og som jeg fikk tilbake som seksåring, har vært kjempefin. Blant annet har vi tatt to fine andreplasser i 1,25 m og 1,30 m. Hun er en hoppe med mye temperament og er ganske heit, men utrolig morsom å ri Jeg kommer garantert tilbake hit til Bækgaarden begge uker neste år, og håper da å også å kunne ta med et par unghester, avslutter hun.

Vær tidlig ute

Har du lyst til eller allerede nå planlegger å ri under Bækgaarden Horse Festival 2023? Online påmelding åpner årlig rundt 17. mai, og norske ryttere som vil ri, kan sende mail om påmelding eller informasjon til sekretariat@week27.dk. Ha i tankene at stevnet fylles raskt opp, så vær tildig ute med påmelding.

Følg også gjerne med på Bækgaardens egen facebookside for mer infomasjon, og ta også en titt på alle flotte bilder fra både årets Bækgaarden Warm-Up, Bækgaarden Pony Festival og Week 27, med både unghestklasser, derby og åpne klasser fra 1,00 m t.o.m. Grand Prix 1,50 m. Bækgaarden ligger i Skanderborg på Jyllyand, om lag to timers kjøring fra fergeleiet i Hirtshals.

Resultater – uke 27:

Illustrasjonsbilde: Bækgaarden Horse Festival