Formidabel lagfølelse og populær hjemmeseier

- Resultat vårt var egentlig veldig bra, og jeg er veldig, veldig stolt av de norske rytterne. For nå konkurrerer vi i hestesportens Champions League, forteller Mikael Kolind, NRYFs landslagsleder i sprang og Norges lagleder, etter dagens nasjonshopping der Sveits høstet historisk hjemmeseier.

Vi har alle grunn til å være stolte av Norges lagryttere til dyst under nasjonshoppingen i St.Gallen, påpeker blant andre NRYFs landslagsleder sprang senior og chef d'equipe, Mikael Kolind. Foto: NRYF
av
Sille Kasin

Et fantastisk punktum ble satt i St. Gallen med den 26. utgaven utgaven av Longines FEI Jumping Nations Cup™ of Switzerland denne ettermiddagen. For vertsnasjonen ble dagen historisk, da et knallsterkt Sveits med blant andre Martin Fuchs og Steve Guerdat hentet seieren hjem i «La Grande Finale». Og seieren, den kom først etter hele 22 års vinnertørke på hjemmebane, for så krevende er toppsporten på femstjernersnivå.

God norsk lagprestasjon

Men det norske laget som bestod av Marie Valdar Longem med Echo de Virton (Vagabond de la Pomme x Grignoteur de la Fontaine), Victoria Gulliksen med Equine America Papa Roach (Perigueux x Zeus), Cecilie Hatteland med Missy (Emilon x Heartbreaker) og Fredrik Berg Seim med Quevara van de Vlierbeek Z (Quintus x Omar, presterte også svært godt i den europeiske toppligaen, selv om laget til sist endte som nummer syv at de åtte formsterke lagene med i alt 24 feil. Norges femterytter var Therese Søhol Henriksen.

Under chef d’equipe Mikael Kolind fikk de norske lagrytterne på lik linje med øvrige konkurrenter en tøff oppgave i jakten på poeng i dagens runde. For her var det flere gode nasjonslag som virkelig var på hugget. Både Norge, Belgia, Storbritannia, Tyskland og Sveits var på poengjakt i St. Gallen i den europeiske førstedivisjonen, og hadde også konkurranse av Østerrike og Brasil.

De fire norske rytterne Marie Valdar Longem, Victoria Gulliksen, Cecilie Hatteland og Fredrik B. Seim representerte Norge i dagens nasjonshopping under Longines CSIO St. Gallen. De fire, samt femterytter Therese Søhol Henriksen, får uforbeholden ros for innsats og lagånd. Foto: CSIO St. Gallen

Bane som skilte

Som tidligere gjennom stevnehelgen, bød banebyggerteamet med sveitsiske Gérard Lachat i spissen på mer enn nok utfordringer i de to omgangene, der hinderhøyden var 1,60 m, og banen bestod av 12 hindre og 15 sprang. Feilene kom som forventet spredt utover i banen, og akkurat som forventet, skulle også den brutte linjen fra den åpne vanngraven mot hinder nummer 7, en rekk med en grønnmalt planke på toppen, vise seg å by på problemer for mange. Flere måtte også se deler av hinder 10A -B -C, en okser–rekk–okser-kombinasjon med to steg og deretter ett, falle. Maksimaltiden skulle imidlertid klokelig nok ikke vise seg å være en faktor på St. Gallens mektige gressarena denne mandagen, da regnskyll de seneste dagene kan ha gjort underlaget glattere enn ønsket.

Spennende oppgjør

Etter første runde lå Storbritannia i ledelse med fire feil, etterfulgt av Sveits, Nederland og Norge på åtte. Tyskland, Belgia og Østerrike tok på sin side med seg tolv feil inn i den avgjørende sisterunden, mens Brasil lå nederst på listen med tjue. Før pause ble kun fem ekvipasjer prikket inn med nullrunder – og blant disse få, vår egen Marie Valdar Longem.

I den avgjørende sisterunden gjorde spesielt Brasil seg bemerket, da de løftet seg voldsomt på listene med tre tellende nullrunder, og dermed ble stående med sine tjue feil. Deretter klinket hjemmefavorittene Martin Fuchs/ Leone Jei (Baltic VDL x Corland), Edouard Schmitz/ Quono (Quo Vados I x Cashandcarry), Pius Schwizer/ Vancouver de Lanlore (Toulon x Le Tod de Semilly) inn tre strake nullrunder, slik at ankermann Steve Guerdat rett og slett kunne la sin Venard de Cerisy (Open Up Semilly x Djalisco du Guet) hvile i påvente av en eventuell omhopping med Storbritannia.

Imidlertid skulle det vise seg at det skulle holde helt hjem for Sveits, for da Storbritannias ankermann, legendariske John Whitaker måtte se C-elementet i trekombinasjonen falle, var løpet kjørt med tolv feil – likt med Nederland, men med dårligere sammenlagttid. Dermed endte Nederland som er tittelforsvarere fra i fjor som nummer to, mens britene ble nummer tre.

Stolt av Norge

-Det norske laget var egentlig veldig bra til tross for en del feil, og jeg er veldig, veldig stolt av rytterne våre, smiler Mikael Kolind gjennom telefonen fra Sveits. For vi skal faktisk huske på at de rir på det jeg kaller Champions League-nivå, legger han stolt til. -Statistisk sett er det disse unge rytterne nå gjør her i dag, virkelig helt topp. Og selv om flere av dem - bortsett fra Victoria- nok var litt «shakey» etter lørdagens Grand Prix, så løfter de seg altså nå og gjør dette til en stor dag. Marginene er små, og vi må ha flere nullrunder enn hva vi hadde i dag, før vi kan hevde oss i toppen - men vi nærmer oss, sier han entusiastisk, og fortsetter:

- I tillegg vi jeg rose rytterne for en ekstremt sterk lagfølelse. De var der for hverandre, alle fem - for femterytter Therese Søhol Henriksen hadde også en viktig rolle for laget i dag. Nå skal jeg hjemom i 24 timer før det bærer av gårde igjen, men jeg føler meg utrolig privilegert som for oppleve toppsporten som nå - på dette nivået, så det er bare å kjøre på videre, avslutter han smilende.

Fire stolte sveitsiske ryttere med chef d'equipe Michel Sorg troner øverst på pallen etter historisk nasjonshoppingsseier på hjemmebane. Foto: CSIO St. Gallen

Spennende fortsettelse

Allerede kommende helg venter en ny runde i den europeiske førstedivisjonen av Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2022 i Sopot, Polen med blant andre Norges nasjonslag til start, og deretter står Rotterdam, Nederland og Falsterbo, Sverige for tur. Videre går turen til Hickstead, Storbritannia og til sist Dublin, Irland, før Barcelona, Spania igjen står for tur som arrangør av den prestisjetunge Nations Cup-finalen i slutten av september.

Etter dagens runde i Sveits står Norge med 50 poeng, og har nå videre mulighet til å plukke poeng kommende helg i Sopot, og deretter også på Falsterbo, og i Dublin.

Men før dette sitter Heidi Skar klar for å gi oss én time med femstjerners høydepunkter fra CSIO St. Gallen Eurosport 1, torsdag den 9. juni fra kl. 18:00.

Resultater: