Flere steg nærmere målet

-Målet er å bygge opp noe godt for sporten, både på kort og lang sikt, sa Pether Markne da han tiltrådte som landslagsleder og trener for norske seniorer og U25-ryttere i dressur for to år siden. I forkant av sesongen 2022 mener Pether at norsk dressursport er flere steg nærmere dette målet.

Norsk dressur er på rett vei, mener landslagsleder og landslagstrener Pether Markne. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Å lage en kultur har vært et viktig element hele veien. – For da kommer resultatene, mener Pether.

-Hele miljøet, ikke bare rytterne, må bli sterke sammen – og for å bli det, må dørene åpnes for alle, for å bidra og ta del i hverandres kunnskap.

Vi har gode ryttere med gode hester

To år har gått – og nå begynner resultatene av arbeidet å synes.

-Da vi startet opp med dette, for rundt to år siden, da begynte vi på scratch – men med visjoner, innleder Pether. – Så skulle vi se om vi kunne fange opp alle – og det synes jeg vi har gjort. Jeg synes vi nå har noen grupper som virkelig er gode til å ri, som har gode hester som kan gå i sporten. Vi har ryttere med hester som har talent og evne – jeg håper at dette vil resultere i et lag til VM i Herning i august.

Pandemien satte noen kjepper i hjulene for arbeidet, men etter hvert trådte konturene av et landslag frem – og også flere ekvipasjer på vei oppover.

-Vi jobber også med de som er rett under Grand Prix og de med yngre hester, for de må jo også utdannes, få hjelp, sier landslagstreneren.

-Jeg synes vi nå har noen grupper som virkelig er gode til å ri, som har gode hester som kan gå i sporten, sier Pether. (Foto: NRYF)

Vi har ryttere med hester som har talent og evne – jeg håper at dette vil resultere i et lag til VM i Herning i august.


Utfordringer på veien – men ser positivt på 2022

Tidligere i vinter mistet landslagsrytter Jonas Elvebakk sin EM-hest Citta i kolikk. Det er tøff situasjon for en idrettsutøver, fastslår Pether.

-Det var fryktelig trist med Citta. Man settes på prøve i denne sporten. Vi er mange som har erfart det, at ting endres brått og uventet. At denne sporten har den risikoen ved seg, det betyr at man alltid må være så glad for alt som går bra, for man vet aldri når det endrer seg. Å miste en hest er litt som å rykke teppet vekk under en, plutselig er man nærmest på null, man kjenner på sorg og man må begynne nærmest forfra igjen. Man må finne veien igjen, sier han.

- Vi har nå en større bredde på toppen, vi har ryttere, vi har hester – dette er veldig gøy, jeg har virkelig tro på dressuren nå, sier NRYFs sportssjef Nina Johnsen. (Foto: NRYF)

Til tross for de utfordringer som har vært, ser Pether positivt på sesongen 2022 – og fremtiden for norsk dressur.

- I alle grupper har jeg ryttere som rir veldig godt, som det er deilig for meg som leder og trener å jobbe med. Det er ryttere som har beina på jorden, er realistiske, har et system og jobber godt. Dette er viktig for at man skal klare å flytte seg – bli bedre, sier Pether og smiler: - Jeg har en god feeling! De norske rytterne – det er ingen grunn til at de skal ligge bak, dette ser veldig lovende ut. Vi har gode hester, gode ryttere - som har en plan – det er deilig at vi er der.

Sportssjef i Norges Rytterforbund, Nina Johnsen, istemmer: - Vi har nå en større bredde på toppen, vi har ryttere, vi har hester – dette er veldig gøy, jeg har virkelig tro på dressuren nå!