Et viktig år for paradressur
-VM i Herning er målet i år, og der har vi mulighet til å kvalifisere til Paralympics i Paris 2024, sier landslagsleder for paradressur, Ingeborg Simensen.
I Doha, Qatar ble Jens Lasse Dokkan og Aladdin forrige helg belønnet med høye poengsummer, og fikk en meget god start på sesongen. Det lover godt, for 2022 blir et betydningsfullt år for paradressuren. Det er VM i Herning i august, og der kan de norske rytterne allerede sikre seg plass til Paralympics i 2024.
-Dette året er viktig. Det er nye kvalifiseringsregler for paradressur til Paris 2024. Hvis det norske laget blir blant topp sju i VM, får vi fire plasser til Paralympics. Plasseringen i VM blir avgjørende, sier Simensen.
Nye lovende ryttere
De siste par årene har bydd på noen utfordringer for stevnedeltagelsen.
-Jeg håper på en litt mer normal sesong. Det er ikke så mange av rytterne som er startklare ennå. Status nå er at Jens Lasse Dokkan, Ann Cathrin Lübbe og Hege Størseth er der de trenger å være, og utgjør landslaget per 1.1.2022. Anita Johnsen, Tonje Lundqvist og Rachel Legreid er nesten der, men de startet ikke internasjonalt i fjor, sier Simensen.
-Landslaget består av de rytterne som er mesterskapsklare, mens satsingsgruppen er de som er klare eller kvalifiserte til å ri internasjonalt, men ikke mesterskap, og så har vi en rekruttgruppe.
Landslagslederen har sett flere lovende ryttere.
-Kirsten Kristine Vik vant NM i fjor. Hvis hun presterer på samme nivå internasjonalt, så er hun fort oppe i landslagsgruppa. Helene Anne Sofie von Greiffencrantz har tidligere ridd internasjonalt Grand Prix dressur. Hun bor i Spania og Frankrike, og skal debutere internasjonalt i paradressur i Frankrike i april. Da kan hun fort hoppe opp i satsingsgruppa, sier Simensen.
-Jens Lasse Dokkan og Ann Cathrin Lübbe har de samme hestene i år, og er kjernen i landslaget. Det samme gjelder for Hege Størseth, som er på flyttefot hjemover etter mange år i Holland, men satser mot VM. Det er flere ryttere som også har VM på planen, men de må komme i gang.
Det er flere ryttere som også har VM på planen, men de må komme i gang
Tre uttaksstevner
Det er fire plasser i VM, og tre kvalifiseringsstevner på veien. Første mulighet er i Danmark i mars, deretter Belgia i april og Holland i juni.
-De aktuelle rytterne skal ha ridd to av disse tre stevnene. I Danmark starter Dokkan, Lübbe, Vik og mulig Størseth. De andre er ikke klare enda. De har da press på seg for å starte i de to andre uttaksstevnene. Vi får se hvordan sesongen utvikler seg.
For ryttere som er hakket under, og ønsker å komme seg opp og få muligheten til å være en del av landslaget, har Simensen gode råd.
-For de som ikke satser mot VM, så arrangerer Sørlandsparken internasjonalt stevne på Epona i Kristiansand i mai, og så er det nordisk mesterskap i Sverige i slutten av juni. Der er det ikke uttak til VM, så det er plass til de andre rytterne. For de i rekruttgruppa som er klare for å debutere internasjonalt er Kristiansand aktuelt.
Det er ryttere som har vært en del av landslaget i flere år, men det er alltid plass til nye ryttere.
-Uttak er først og fremst basert på prestasjoner, men erfaring teller i tvilstilfeller. Jens Lasse Dokkan er allerede ute og starter internasjonalt, og Ann Cathrin Lubbe tok medalje i Paralympics 2021, og har en merittliste som ingen andre kan matche. Hege Størseth hadde fine runder i fjor, og har en sterk VM-hest hvis den er der den var i fjor, sier Simensen.
Ingenting er klart. Uttaket skjer etter siste uttaksstevne i Holland.
Plan B
-Det blir spennende med de nye rytterne hvor fort de kan etablere seg internasjonalt, sier Simensen. Så legger hun til: -Jeg har lært at vi må ha en plan B, hvis det blir avlysninger. Da kan Kristiansand og nordisk bli aktuelt som uttaksstevner.
Sesongen er så vidt i gang, og landslagslederen håper å se flere ryttere ute på konkurransebanene.
-Det blir en fin sesong for de mest etablerte med å prøve å sikre kvalifisering til Paralympics. I forhold til stevnetilbud er det mange muligheter både i Norge og Sverige på denne siden av sommeren. Jeg tenker det kan gi mulighet for flere ryttere. Utfordringen er at rytterne må ri stevner for å få rutine. De må ut og ri, for stevnerutine er viktig, sier Simensen.
Det blir spennende med de nye rytterne hvor fort de kan etablere seg internasjonalt
VM-mål om medalje
VM i Herning arrangeres fra 6. til 14. august. Målet er klart.
-Vi har satt vår årsplan og ambisjonen er en individuell medalje, og at vi får alle med til kürfinale, i tillegg å være topp syv for lag, avslutter Simensen.