Et på alle måter vellykket NM-arrangement

- Det er ingen tvil om at utøverne var her for å styrke samholdet rundt rasen og fremme den, forteller en strålende fornøyd stevneleder Monika Danielsen i etterkant av helgens NM Nordlandshest/ Lyngshest.

Forventningsfulle deltakere i høytidelig åpningsprosesjon av NM 2023 på sine 28 Nordlandshester/ Lyngshester. Foto: Gudrun Bøhler
av
Sille Kasin

Lokallaget for Nordlandshest/ Lyngshest i Midt-Norge i samarbeid med Vaadan Hestesportsklubb stod som arrangør av årets norgesmesterskap for Nordlandshest/ Lyngshest. Og at målsettingen med dette årlige NM-arrangementet ble nådd i løpet av stevnehelgen, levnes liten tvil. For i løpet av mesterskapet fikk 28 representanter for den fysisk sett minste norske hesterasen virkelig vist frem både egenart og allsidighet sammen med rytterne og kuskene sine.

God tilslutning

Under årets NM stilte 29 ryttere og kusker fra hele 11 forskjellige rideklubber til start. Det ble konkurrert i tre grener over tre dager med dressur på åpningsdagen, presisjonskjøring på dag to, og til sist ble det hele avsluttet på sprangbanen. De tre offisielle NM-klassene for junior, senior og lag der det var tre ekvipasjer på hvert av de fire lagene til start, bestod med andre ord av ulike ride- og kjøreøvelser som er tilpasset rasens egenart, slik at ekvipasjenes allsidige ferdigheter blir vektlagt.

Årets NM-medaljører

I NM junior sikret Mari Henriette Bjørklund-Andersen fra Meløy Hestesportslag NM-gullet med den ti år gamle vallaken Holands Bonus (Bjørkefrost x Kimo), mens NM-sølvet gikk til Holand Hestesportklubbs Ronja Holm Dybvad med den syv år gamle Evje Rasken-sønnen Holands Fifa. Juniorbronsen tilfalt Tonje Herfindal Ellingsen fra Stend og Midthordland Hestesportslag med Benson.

Tre lykkelige juniormedaljører ved årets NM - Mari Henriette Bjørklund-Andersen (gull) flankert av Ronja Holm Dybvad (sølv) og Tonje Herfindal Ellingsen (bronse). Foto Gudrun Bøhler

Blant seniorene trakk Rebecca Krogh Strøm fra Holand Hestesportsklubb lengste strået i kampen om det populære NM-gullet med Bjørkefrost (Icora Frost – Bastian III). Celine Alise Leviathana fra Laral Hesteforening tok individuelt seniorsølv med Gullkrone Faust (Svarvar Fieger – Sølvprinsen), mens Cecilie Køste fra Trøndelag Hestesportsklubb tok seg av NM-bronsen med Bakkebruno (Fjellguten – Silkesvarten).

Rebecca Krogh Strøm trakk lengste strået i kampen om årets seniorgull med Bjørkfrost. Foto: Baard Lindvaag
De tre lagrytterne fra Holand Hestesportsklubb sikret årets NM-gull i kamp med tre andre lag, etterfulgt av Nordlandshest/ Lynghest Helgeland og Team Solbakken 1. Foto: Gudrun Bøhler

I årets NM lag skulle det vise seg at de tre utøverne fra Holand Hestesportsklubb var i en klasse for seg. Rebecca Krogh Strøm/ Bjørkefrost (Icora Frost x Bastian III), Stine Steinsund/ Holands Elite og Ronja Holm Dybvad/ Holands Fifa (Evje Rasken – Siljegutten) sikret nemlig laggullet med gode 27 poeng sammenlagt, mens Nordlandshest/ Lynghest Helgelands tre langveisfarende utøvere Kirsten Thoresen/ Solvolls Haakon (Håkon Jarl – Janus), Aurora Ansnes Igeland/ Eidshaug Rose (Bjørke Brage – Aasberg Odin) og Maria Benum Sætern/ Sørgards Freidi vant sølv. Lagbronsen gikk til Mari-Ann Herfindal/ Tufte Tarzan (Rimfaks fra Moan – Seli gogo), Benedikte Møgster Frydenbø/ Klæbakkens Hera /Svarvar Falk – Sølvprinsen) og Tonje Herfindal Ellingsen/ Benson på Team Solbakken 1.

Årets grenmester i dressur ble Rebecca Krogh Strøm med Bjørkefrost etterfulgt av Cecilie Alice Leviathana med Gullkrone Faust og Cecilie Køste med Bakkebruno. Foto: Gudrun Bøhler
Topp tre i grenmesterskapet i sprang ble Tonje Herfindal Ellingsen med Benson, Mari Henriette Bjørklund-Andersen med Solvolls Pinki. Foto: Baard Lindvaag Holands Bonus og Mathea Remmen Lundbakk med

Tre nye grenmestere

I tillegg til de tre NM-klassene ble det også avholdt grenmesterskap i dressur, kjøring og sprang. Grenmesterskapene har riktig nok ikke offisiell mesterskapsstatus, men følger de samme reglene som i selve norgesmesterskapet, og er tilrettelagt for ekvipasjer som er spesielt gode i enkeltdisipliner. Rebecca Krogh Strøm fra Holand Hestesportsklubb vant årets grenmesterskap i dressur med den syv år gamle Icora Frost-sønnen Bjørkefrost som dermed virkelig gjorde se bemerket under NM-helgen, mens Celine Alise Leviathana fra Lardal Hesteforening gikk til topps som grenmester i kjøring med den ni år gamle hingsten Gullkrone Faust (Svarvar Fieger – Sølvprinsen). I grenmesterskapet i sprang gikk Tonje Herfindal Ellingsen fra Stend og Midthordland Hestesportslag til topps med den 24 år unge premiesankeren Benson.

Årets grenmester i kjøring ble Celine Alise Leviathana og Gullkrone Faust fra Lardal Hesteforening. Foto: Gudrun Bøhler
Tre glade grenmestere i kjøring - Celine Alise Leviathana flankert av Rebecca Krogh Strøm og Ronja Hom Dybvad. Foto: Gudrun Bøhler

Tre gode unghester

I tillegg ble også beste unge Nordlandshest/ Lyngshest blant fire-, fem- og seksårs gjort stas på. Riktig nok rommet årets BUN/L bare én unghest av hver årgang, og resultatene teller derfor ikke offisielt. Men arrangøren syntes likevel at det var hyggelig å premiere dem, for det var artig at man ville ta de tre fremtidshåpene frem. Beste fireåring ble Løvmyrs Olaf, en hingst etter Svarvar Taro, eid av Ida Lauvsnes Fashing, oppdrettet av Lena By Fashing og presentert av Maren Christine Frydenlund fra Namsos Kjøre- og Rideklubb. Beste femåring ble Svarvar Vilhelm, en hingst etter Waltenbergs Hermann – Svarvar Falk. Hingsten eies og ble presentert av Maia Andersen fra Sigdal og Rosthaug Hestesportslag. Beste seksåring ble Klæbakkens Hera, en hoppe etter Svarvar Falk – Sølvprinsen, eid av Julie Bjellan Hagenes, oppdrettet av Bjørn Aril Strea og presentert av Benedikte Møgster Frydenbø fra Stend og Midthordland Hestesportslag.

Årets BUN/L 4-års ble hingsten Løvmyrs Olaf, ridd av Maren Christine Frydenlund fra Namsos Kjøre- og Rideklubb. Foto: Gudrun Bøhler
Tre flotte fremtidshåp viste seg frem under årets NM-arrangement og ble behørig premiert. Foto: Bard Lindvaag

Tilfeldig valg

I etterkant av NM-helgen rapporterer stevneleder Monika Danielsen om en fantastisk hyggelig helg. Selv sitter hun i styret i lokallaget for Nordlandshest/ Lyngshest i Midt-Norge, og forteller lattermildt at det i utgangspunktet ble litt tilfeldig at det «måtte» bli ponnien det ble for henne selv og familien.

- Det hele startet med at jeg plukket opp min gamle hobby etter at hesteinteressen hadde ligget i dvale i flere tiår. Og du vet, jeg måtte etter hvert som igjen interessen var tent, på en måte forsvare min egen tidsbruk på hest på hjemmeplan, ler hun. – Det ble derfor til at jeg tok de to yngste av barna våre med i stallen, og etter hvert ble det altså også ponni på oss. Sønnen vår Conrad, som forresten var eneste mannlige deltaker i årets mesterskap, interesserte seg spesielt for kjøring og ponnitrav, og da falt valget på denne allsidige rasen. Så det er rett og slett barna som er skyld i det hele, ler hun igjen.

Med pasjon for rasen

Og valget av hesterase i egen familie, det har den engasjerte stevnelederen virkelig ikke angret på én eneste dag.

- Rasen er svært hardfør, og individene er så stødige og snille, forklarer hun. - Og dette er jo også svært viktige egenskaper for en barneponni. En Nordlandshest/ Lyngshest mister nemlig sjelden hodet, men den har samtidig også fremdrift. Men mye vilje, det har disse individene også, for de er jo ponnier, legger hun ettertrykkelig til. - Vår ponni spør oss for eksempel hver eneste dag om hvem som er sjefen. Men det som uansett er viktig, uavhengig av hvilken hesterase man velger seg, er at man som tobent utøver forstår forskjellen på gjensidig respekt og tydelig lederskap. Dette handler om to forskjellige ting, men det ligger jo ingen motsetning her, presiserer hun. -Det handler bare rett og slett om at de firbente har et annet verdensbilde enn oss, og dette må vi som tobente ta inn over oss, vil jeg nok si.

Premiebordet bugnet ved starten av årets NM, og vi kan nå gratulere både utøvere og arrangører med et flott gjennomført mesterskap. Foto: Baard Lindvaag

Fantastisk vellykket

Og årets NM-arrangement, det ble altså en suksesshistorie fra ende til annen.

- Det har som sagt vært en fantastisk hyggelig helg, og det har vært utrolig hyggelig å møte en sånn takknemmelighet som stevnearrangør som vi har opplevd denne helgen, stråler Monika Danielsen. – Det har vært fantastisk å oppleve deltakere fra klubber rundt omkring i hele Norge med opp til ni timers reisevei for mange av dem her på senteret – fra Stall Holand i Tverrlandet utenfor Bodø i nord, fra Stend- og Midthordland Bergen i vest, til Råde og Onsøy lengst øst.

Hun fortsetter: - De 29 som deltok i årets NM-arrangement, var veldig uegoistiske deltakere med samme mål, og det er ingen tvil om at de var her for å styrke samholdet rundt rasen og fremme den.

Og stevnelederen lovpriser også den store dugnadsviljen innad i miljøet.

- Vi har virkelig en stor dugnadsvilje innad i miljøet, og det er selvsagt samtidig hyggelig å bytte litt på. Og denne gangen var det altså vår tur. Kort sagt er vi veldig takknemlige over at hele NM-arrangementet fløt så godt, og vi er strålende fornøyde, avslutter stevneleder Monika Danielsen.

Resultater: