Et historisk godt resultat

Sluttoppgjøret i dagens verdenscupfinale i sprang ble en thriller av dimensjoner. Geir Gulliksen leverte en fantastisk feilfri tredjerunde med kun én tidsfeil, og avsluttet også godt i runde fire. Dermed sikret Norges sprangkonge en sterk 15. plass i finaleklassen i Leipzig og en solid 18. plass sammenlagt.

av
Sille Kasin
Geir Gulliksen og VDL Groep Quatro stod for litt av en bragd i årets verdenscupfinale i sprang i Leipzig. Arkivfoto: NRYF
Laster annonse...

Bare det å ha sikret en finaleplass i Leipzig er en seier i seg selv, og det å gå videre til de to avsluttende finalerundene blant årets 20 beste i årets verdenscupfinale denne søndagen og attpå til prestere godt, er stor sport.

- Quatro hoppet helt fantastisk i den første finalerunden i dag. Jeg kunne ikke ha vært mer fornøyd, forteller Geir på tråden fra Leipzig – og minner også om at den lille 16 år gamle vallaken med det store hjertet også innledet med feilfri hopping første dag. – Men hvorfor han ikke hoppet så godt i den andre kvalifiseringsrunden på fredag, forstår jeg fortsatt ikke, legger han til.

Selv sitter Geir fortsatt på hotellrommet etter ettermiddagens bragd i påvente av leibil til flyplassen, men er allerede mentalt på vei til Miami der nye store oppgaver under Longines Global Champions Tour neste helg. Men først skal sprangnestoren hjem til Lierskogen en snartur, for som alltid er det tusenvis av ting som må ordnes mellom slagene.

- At vi fikk to riv i den fjerde og siste runden i dag er selvsagt kjedelig, for Quatro er i knallform, og bommene kunne faktisk like gjerne ha blitt liggende. Da hadde vi fått et enda bedre sammenlagtresultat, men i dag var bare ikke helt marginene på vår side i sisterunden, og i tillegg ble vi slått på tid og ble derfor nummer 18 sammenlagt, og ikke nummer 15 som som vi ble i klassen, forklarer Geir.

Og sett under ett, ble altså dagens finaleoppgjør en thriller av dimensjoner. Til sist skulle det bli fjorårets verdenscuptoer, Martin Fuchs som iskaldt og med stålkontroll hentet det hele hjem – denne gangen med 15 år gamle Chaplin (Verdi x Concorde) som makker. Ekvipasjen kom inn i dagens avsluttende runder med fem feilpoeng i protokollene, og disse fem ble også sluttresultatet for det unge sveitsiske rytteresset som runder 30 i juli.

En jublende glad vinner av verdenscupfinalen i sprang 2022 , Martin Fuchs med Chaplin, hylles av publikum etter en thriller av en finale. Foto: FEI/ Richard Juilliart

Nederlandske Harrie Smolders ble en god, men forsmedelig nummer to med 13 år gamle Monaco (Cassini II x Contender) – etter å ha ligget i delt ledelse sammen med amerikanske Mclain Ward og Contagious (Contagio x For Keeps) etter de to innledende finalerundene på torsdag og fredag. Og da ekvipasjen måtte se én bom falle i Frank Rothenberger og Christian Wiegands mektige 1,60 m-bane og dermed ble stående på åtte feilpoeng totalt, så det ut til nettopp å kunne være duket for nok en amerikansk triumf i den internasjonale toppsporten.

- Den største utfordringen for oss her i dag, er faktisk meg selv, for hesten min hopper fantastisk, uttalte den verdenskjente rytteren fra USA i forkant av dagens sisterunde.

Da det hele skulle avgjøres, kunne man høre den berømte knappenålen falle i messehallen i Leipzig, så spent var stemningen da McLain Ward og den 13 år gamle fuksen hans entret ringen. Men med to bommer ned og tidsfeil på toppen, ble dagens resultat i den avgjørende fjerderunden ni feilpoeng, og fasiten for årets verdenscupfinale ble dermed 13 feilpoeng og en skuffende syvendeplass totalt.

Svenske Jens Fredricson og den 11 år gamle svenske varmblodsvallaken Markan Cosmopolit (Cohiba 1198 x Calido I) hadde på sin side marginene med seg når det gjaldt som mest. Duoen holdt nemlig alle bommer oppe i både runde tre og fire denne søndagen, og ble derfor stående på de åtte feilpoengene som var med fra runde én og to. Dermed ble en sterk tredjeplass verdenscupfinalen i sprang 2022 i Leipzig sikret.

- Jeg elsket hvert sekund av dette og er så lykkelig på vegne av teamet mitt - både de som er her i kulissene, og også de der hjemme, strålte den sympatiske svensken i etterkant av finalen. -Det er takket være alle disse at jeg i det hele tatt er her i Leipzig og har lyktes i å kapre bronseplassen, akkurat som broren min, Peder Fredricson, gjorde det i 2019, avslutter han.

Johan Sebastian Gulliksen har sett under ett også hatt et riktig godt stevne i Leipzig. Punktum for flotte og innbringende dager ble satt under dagens finale i FUNDIS Youngster Tour 1,45 m. Her møttes de 15 beste åtte år gamle hestene fra de to tidligere kvalifiseringene til dyst. Johan ble nummer syv med Equine America It's Me Des Saules (Best of Nec x President).

Resultater:

Laster annonse...