- En god hest er god uansett rase

Til daglig bor han i Herning i Danmark, hvor han har hatt base de sju siste årene. Forrige helg tok Nils-Christian Larsen turen til Mysen og Momarken travbane for å delta under årets norgesmesterskap for Islandshest. Det ble ti dager med hestefest for eikværingen, som nylig kjøpte seg dressurhest.

- Flaumur er først og fremst en firegjenger, som bare blir bedre og bedre i tølt, sier en fornøyd norgesmester i T1 for senior, Nils-Christian (foto: Tølt.no).
av
Åse-Berit Jamne

To klubber hadde i år gått sammen om å arrangere årets norgesmesterskap 5. - 9. juli for islandshester. Hrimnir Islandshestforening fra Buskerud hadde slått seg sammen med Hekla Islandshestforening som dekker området fra Hadeland i nord, gjennom Akershus og til Østfold og Halden i sør.

Momarken travbane var det godt tilrettelagt for mesterskapet, og man har alt som trengs for å arrangere denne typen stevner. - Det er et veldig bra underlag. Det er det som er så fint på travbanene. Banesjefene går virkelig opp for at underlaget skal være riktig, og det er gull verdt, forteller Nils-Christian Larsen. Han er en av våre mest profilerte ryttere, med en lang merittliste som rett og slett er utrolig imponerende. Han er verdensmester, europamester, nordisk mester og norsk mester flerfoldige ganger og kåret til årets rytter fem ganger. Han innehar også verdensrekorden i 4-gang med karakteren 8,37, som ble satt i fjor.

Fest på travbanen

Han forteller at det tidligere var sånn at banene for islandshest gjerne skulle være så harde og faste at man skulle høre takten. - Men med dagens ridning, og smidige, elastiske, supersamlede og høytløftende hester går jo ikke det. De tåler naturlig nok ikke betongbaner. Derfor er det en fest når stevnene skal være på en travbane, for da vet jeg at jeg kommer hjem uten fluffy bein, sier Nils-Christian og humrer.

Det er tredje gang mesterskapet arrangeres på Momarken. Stevnet er et world ranking-stevne som teller med i betraktningen om man skal være aktuell for landslaget. - NM teller 50% av uttaket, så det er et viktig stevne for meg å være med på, forteller han. - Det er en krevende reise, selv om den kanskje ikke er så lang. Hestene mine er vant til å stå ute, på vei til Norge blir de stående mye stille. Det er mange faktorer som gjør at det er lite som skal til når marginene er så små.

Vil være allsidig

Men marginene var på hans side. Med Flaumur fra Sólvangi vant han T1 med karakteren 8,44. - Det er litt morsomt, for Flaumur er først og fremst en 4-gjenger som bare blir bedre og bedre i tølt, ler Nils-Christian. Han tror den kan bli enda bedre. - Den har mer å gå på. Den var såpass avspent, at jeg kunne ri den. Det var en riktig god opplevelse, og et flott stevne for den hesten.

Med Gustur frá Kronshof ble han sammenlagt mester i 5-gang. - Da går hesten en fartsklasse, en tøltklasse og en 5-gang - og så er det beste poengsum totalt, forklarer han og erkjenner at han liker dette med å vise allsidigheten i hestene og ridningen. Han rir selv i alle klassene, og var under NM plassert som topp tre i samtlige.

Flyttet til Danmark

At det ble Danmark, var ingen tilfeldighet. Han er riktignok utdannet gourmetkokk, men har gjort de islandske hestene til sin fulltidsjobb og har flere lengre opphold i Danmark, Tyskland og på Island bak seg. - Jeg er jo veldig norsk, så jeg var dro hjem igjen mange ganger. Men det siste året, da måtte jeg avgårde. De som jobbet på Color Line begynte å kjenne meg igjen, og da tenkte jeg at dette må jeg gjøre noe med, ler han.

Da drømmeeiendommen kom for salg, var det ingen tvil. Da var han avsted. «Nå gjør jeg det. Det er her jeg skal være.» På disse sju årene har han etablert Kronholt som et magisk sted for islandshester. Vel, når sant skal sies, så har det nylig sneket seg inn et større eksemplar av en hest i den flotte stallen som huser flere av verdens beste pelskledte islendinger.

- Det er ingenting som er mer inspirerende enn å ha disse dressurstjernene rett utenfor døren. Danmark er megagode i dressur, og det er utrolig gøy.

På Kronholt i Danmark har nordmannen funnet sitt paradis (foto: Melissa Hogenboom).

Islandshest og Dansk Varmblod

Akkurat som med drømmeiendommen, var Nils-Christian snar med å slå til da muligheten kom for å skaffe seg en ny drømmehest. Han hadde lenge hatt lyst til å kjøpe en varmblods ridehest, og plutselig, pang! Så stod den der. - Jeg måtte slå til, selv om jeg ikke hadde budsjettet for en sånn hest. Unghest var heller ikke aktuelt. Så kom denne muligheten, og jeg solgte meg inn på alt jeg kunne ettersom det var hjem før pris.

Hoppen han nå er den lykkelige eier av, er en piaff- og passagemaskin som har gått de høye klassene. Avstamningen er svært solid, med Uno Don Diablo som far, og Schwadroneur på morssiden. - En god hest er en god hest uansett om det er en islandshest, dansk varmblod eller P.R.E. Har man først fått smaken av det, så vil man ikke ri på noe dårligere.

Han kaller henne den perfekte læremester. - Vi har ikke konkurrert ennå, vi trenger å bli bedre kjent. Jeg har så mye stevneerfaring, så jeg trenger bare ha styr på det jeg skal før jeg blir startklar. Hesten er klar, den venter på meg. Hun synes jeg henger litt i bremsen, ler Nils-Christian.

Det er plass til både islandshester og varmblod ridehest hos Nils-Christian Larsen på hans flotte eiendom Kronholt i Herning (foto: Melissa Hogenboom).

Avler selv

Selv har han også avlet en del hester etter han flyttet til Danmark. Han startet med tre hopper, økte til ti og er nå nede i fem. Som han sier, tar det tid å få sortert. Alle hoppene han har brukt, har hatt stor suksess i sporten og er godt kåret, men det i seg selv er ikke alltid noen sikkerhet for suksess. - De tre første generasjonene jeg avlet ble solgt for å investere i eiendommen. Så den eldste generasjonen jeg har nå er to, blir tre år.

Han blir bestemt. - Nå blir det ikke solgt en eneste hest! De skal frem og få sjansen til å vise seg på konkurransebanene og bli kåret.

Uttatt til VM-laget

Selv om mesterskapet begynte onsdag, var det avlsvisning mandag og tirsdag før NM. - Det er kvalifisering til VM, hvor et sportslag på sju seniorer og fem ungryttere blir tatt ut. Beste hingst og hoppe i 5-, 6- og 7-årsklassen får også reise, og dette var siste sjansen for å kvalifisere seg med avlshest. I og med at min hest er født på Island og dermed ikke er norskfødt, var han ikke med i kampen om VM-plass, men han ble beste kårede hingst på kåringen.

Ikke nok med det. Junioren Julie Thorsbye Andersen, som vant fire gull og mottok hederspris, er en av Nils-Christian sine elever. i tillegg ble en annen elev, Carolin Storebø, norgesmester i både 250m pass og stilpass. Hun har vært hos ham i Danmark i et halvt år, og det var en fornøyd gjeng som kunne reise tilbake med mange medaljer i kofferten etter det som betegnes som en vellykket tur til Norge.

PS! Nils-Christian og Gustur frá Kronshof er tatt ut til verdensmesterskapet som finner sted 8.- 13. august i nederlandske Oirschot. Flaumur frá Solvangi er tatt ut som reserve, det samme er Carolin Storebø.

Sportslige høydepunkter og resultater

  • Junior Julie Thorsbye Andersen tok med seg fire gull og mottok prisen for «Up and coming star» som en rytter med fremtiden foran seg
  • Ungrytter Lill Kirsten Gilja tok flere gull i passdisipliner og er tatt ut til VM
  • Caroline Wangen tok gull i pass og satt ny norgesrekord i 100m speedpass
  • Anne Stine Haugen ble Norgesmester 4-gang og mottok «Feather Prize» for flott og harmonisk ridning
  • Mer informasjon og vinnere finner du på Facebook-siden til mesterskapet