Det ligger hos meg nå

Nå står Victoria Gulliksen foran noe hun aldri har gjort før. Noe av det største man kan være med på som sprangrytter. En World Cup-finale. Hun vet at hesten kan. Hun vet det er opp til henne nå. – Det ligger hos meg nå, sier rytteren i forkant av finalen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Victoria Gulliksen er klar for sin første World Cup-finale, sammen med Equine America Papa Roach. (Foto: NRYF)

Startlistene er klare. Det er irske Denis Lynch som sammen med sin Brooklyn Heights (Nabab de Reve/For Pleasure) som setter den aller første klassen i Longines FEI Jumping World Cup ™ finale i Omaha natt til torsdag i gang. Victoria Gulliksen/Equine America Papa Roach (Perigueux/Zeus) er start nummer 14. Etter start nummer 20, som er det svenske stjerneskuddet Wilma Hellstrøm/Cici BJN (Ci Ci Senjor Ask/Tornesch) er det en sloddepause. Så begynner 1,60 m klassen igjen, en tidshoppingsklasse der feil blir gjort om til tid opp igjen med nederlandske Jur Vrieling/Fiumicino van de Kalevallei (Plot Blue/Nabab de Reve). Siste rytter i andre pulje, som også teller 20 ekvipasjer, er svenske Henrik von Eckermann/King Edward (Edward/Feo) – regjerende verdensmester og nummer en på rankingen.

-Hvis jeg rir bra, så går det. Det ligger hos meg, sier Victoria. (Foto: NRYF)

Det hun håper på

På spørsmålet om hva som er hennes tanker, dagen før finalen tar til, begynner hun jordnært, med enkle fakta:

-For egen del – jeg har aldri ridd dette før. Jeg tror og håper jeg vil klare det.

En god prestasjon utgjøres av mange små faktorer. Victoria vil ikke fokusere på det negative, men har beina på jorden og konstaterer nøkternt og enkelt: - Det er mye som kan gå galt.

Victoria vet hesten har alt som skal til. Nå er det hun som skal settes på prøve.
-Jeg har en hest med det som skal til av kapasitet. Jeg håper på en plassering. Hvis jeg rir bra, så går det. Det ligger hos meg.

Hvordan håndterer man det å ha dager foran seg, med store, avgjørende oppgaver på rad og rekke?
-Man tenker dag for dag, hinder for hinder. Man må nullstille seg hele tiden, gjøre den jobben man står overfor der og da. Man må rett og slett ikke tenke så mye, bare hoppe hinder for hinder, hver runde for seg.

Start- og resultatlister

Følg sprangklassene

Torsdag 6. april

02:15-04:30 Longines FEI Jumping World Cup ™ Final – første runde

Fredag 7. april

02:15-05:00 Longines FEI Jumping World Cup ™ Final – andre runde

Søndag 9. april

01:15-04:45 Longines FEI Jumping World Cup ™ Final – siste runde

Klassene sendes live via FEI TV. Svensk TV har også flere live- og reprisesendinger de aktuelle dagene. Eurosport 1 sender en time med høydepunkter fra finalen 12. april klokken 19.15.