Det gir en veldig god mulighet til større sport

I går ble det klart - Jenny Krogsæter er en av åtte unge europeiske ryttere som har gått igjennom nåløyet og blitt tatt ut til fullt program ved Young Riders Academy. – Det gir en veldig god mulighet til større sport, sier den unge rytteren ydmykt.

hest / Norges Rytterforbund / Jenny Krogsæter
Jenny Krogsæter er gjennom et nåløye - hun er en av åtte ryttere tatt ut til fullt program ved Young Riders Academy. (Arkivfoto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Gjennom tre dager ble årets kandidater testet grundig, både i salen og i intervjuform. – Det var en veldig god opplevelse, en fin erfaring – og veldig gøy å bli tatt ut, sier Jenny etter å ha kommet seg gjennom testene på aller beste måte.

Slik ble de testet

Hver rytter hadde med seg en unghest og en hest på Grand Prix-nivå. Som ansatt rytter ved Team Philippaerts i Belgia, har Jenny 12 hester å ri – to av disse ble med henne til Peelbergen der uttaksprosessen ble gjennomført. – Første dag skulle vi vise bakkearbeid med unghest der vi skulle ri 15 minutter hver foran en jury, innleder Jenny.
Juryen ved Young Riders Academy (YRA) er ingen hvilken som helst jury – her inngikk kjente navn som Jeroen Dubbeldam, Emile Hendrix og Sven Holmberg.
En slik test innebærer en ganske annerledes og uvant situasjon for de fleste, og det kjente 22-åringen litt på. – Det var veldig morsomt, men sånn med en gang begynte jeg å tenke «hvordan rir jeg egentlig på bakken?». Jeg begynte å overtenke, men hadde ingen grunn til det. Når jeg først red der, så bare falt det helt naturlig.
Hva juryen syntes om innsatsen var det ikke mulig å forstå. – Det var veldig pokerface over det hele, jeg hadde ingen anelse om noe. Det var litt rart, men jeg måtte bare stole på egen magefølelse, sier Jenny.
Neste oppgave gikk ut på å ri en 1,40 m bane på tid med den rutinerte hesten. – Det var ikke konkurranse, men det blant annet på å vise at man var kompetitiv.
Tredje og siste oppgavedag i salen gikk på å delta i en klasse med henholdsvis unghesten og den rutinerte hesten. – Det gikk bra, sier Jenny nøkternt og legger til: - Jeg hadde tatt med meg hester som jeg tenkte jeg ville kunne gjøre det bra med.
Det som da gjensto av nåløyet var det Jenny gruet seg til – intervjuet. – Det hadde jeg gruet meg til, men det var en fin prat! Det gikk egentlig mest på at de ville se om vi var reflektert.

hest / Norges Rytterforbund
-- Man blir satt på prøve der og da, det er en test for deg selv om du klarer å være på ditt beste, om du klarer å holde hodet kaldt, sier Jenny om uttaksprosessen i YRA. (Arkivfoto: NRYF)

Test på om du klarer å være på ditt beste

Rytteren forteller videre om hele opplevelsen: - Man blir satt på prøve der og da, det er en test for deg selv om du klarer å være på ditt beste, om du klarer å holde hodet kaldt.

Det klarte Jenny. Hennes innsats var god hele veien – og god nok til å bli en av de åtte som er tatt ut til fullt program. – Jeg er utrolig glad over å bli tatt ut, og især at jeg har kommet med på fullt program, sier rytteren ydmykt.

Jenny er tatt ut sammen med Oliver Fletcher (GBR), Mathieu Bourdead’hui (BEL), Rhys Williams (IRE), Max Haunhorst (GER), Iris Michels (NED) og Jules van Hoydonck (BEL). I tillegg er to ryttere tatt ut til utdanningsprogrammet; Mel Thijssen (NED) og Seamus Hughes Kenndy (IRE).

Jeg er utrolig glad over å bli tatt ut, og især at jeg har kommet med på fullt program.

Jenny Krogsæter

For fremtidens sport

-Det er virkelig interessant å se unge ryttere fra ulike nasjoner, hver med forskjellige tanker og forskjellige bakgrunner, se dem fokusere på å prestere på sitt beste både i ridning og i intervju. Denne unike muligheten til å trene med forskjellige profesjonelle i ulike system, sammen med de beste i verden, vil uten tvil gi dem en stor konkurransefordel, sier Jeroen Dubbeldam, som nylig ble en del av juryen. Emile Hendrix, som har vært med i panelet siden starten, forteller at YRA alltid ser etter ryttere som vil gjøre en forskjell i sporten; som en topprytter, topptrener eller profesjonell i bransjen. -Å være en god rytter er ikke godt nok lenger, juryen ser etter kvaliteter som skiller dem ut, deriblant talent, vilje, følelse og at de er organisert.
Det er fremtidens sport som er bakteppet for YRA og utvelgelsen.
-Standarden er satt høyt, men i år var vårt fokus å velge noen få. Vårt mål er å dyrke frem en ny gruppe ryttere og utøvere som er dypt engasjert i sporten, som prioriterer å utmerke seg og som tror på evner og ferdigheter. Talenter som i fremtiden kan bli med i komiteer og institusjoner med en rettferdig visjon og tilnærming, sier Eleonora Ottaviani, president i Athenaeum og YRA.

Deltagerne i programmet kan se frem til å lære fra de beste. Trenerne som er klare for oppgaven er av olympisk format; Jos Lansink, Franke Sloothaak, Marco Kutscher, brødrene Schröder, Rob Ehrens, Jens Fredricson og Rolf Göran Bengtsson. Første samling vil være for Franke Slothaak i midten av april, ved Peelbergen Equestrian Centre. Deretter skal rytterne samles ved Franklin University Switzerland i Lugano, deretter ved universitetet i Uppsala, FEI i Lausanne og Rolex Headquarters i Geneve, Sveits.

hest / Norges Rytterforbund
- YRA alltid ser etter ryttere som vil gjøre en forskjell i sporten; som en topprytter, topptrener eller profesjonell i bransjen, sier Emile Hendrix. (Foto: NRYF)

Jobben hos Team Philippaerts var Jennys vei til YRA

Fullt program betyr blant annet at rytterne vil få mulighet til å dra og trene hos en topprytter i seks måneder. Men det er ikke noe Jenny kan være med på.
-Jeg sa fra om det under intervjuet, ettersom jeg er ansatt ved en stall, at med 12 hester som er mitt ansvar, så er det umulig for meg å reise et annet sted. Dersom jeg har stevnefri og generelt har mulighet til å ta fri fra jobben, så vil jeg selvfølgelig gjerne prøve å få til å reise ut – og dette hadde de forståelse for, de sa ingenting på det.

Jenny utdyper: - Det at jeg har denne jobben og får de muligheter til å ri så mange og så gode hester som den gir, det er min måte å være på akademiet på. Mange av de andre unge rytterne er fra rytterfamilier med store navn, de har flere egne hester, både unghester og Grand Prix-hester. Sånn har ikke jeg det, hvis jeg ikke hadde vært hos Ludo (Philippaerts), så hadde jeg hatt én hest nå – noe annet hadde ikke jeg hatt mulighet til.

hest / Norges Rytterforbund
-Min jobb som rytter hos Team Philippaerts er min måte å være med på akademiet på, sier Jenny - her er hun sammen med Ludo Philippaerts (tv), trener André Frans og groom Tatjana Benedikte Hansen etter en andreplass i en CSI3* 1,50 m Grand Prix med hesten Delphi i Gorla Minore i fjor. (Foto: Privat)

Boost inn i ny sesong

-Dette var virkelig en ekstra motivasjonsboost nå mot sesongen. Det gir meg en veldig god mulighet til å være med til større sport, gjennom dette kan de få oss unge ryttere inn på 5*-stevner selv om vi ikke har nok rankingpoeng. Det vil bety mye å få være med på dette.

Jenny ser frem til å lære mer – og til å få et større nettverk. – De kaller seg «family», det er et nettverk – og det er alltid bra å få nye kontakter. Jeg kjenner jo til en del av de andre som er med, men ikke nødvendigvis at jeg har snakket med dem, jeg ser frem til å bli mer kjent!

Jenny er takknemlig for å være tatt ut, men hun understreker samtidig: - Det ble hele tiden understreket at det er ingen skam å ikke bli tatt ut, deres anbefaling hvis man fikk et nei var å prøve neste år.

Hverdagen i stallen i Belgia er tilbake, og om det forteller hun at hun i år har mye nytt av hester. – Det er mye bra, jeg må bare bli kjent med dem, sier rytteren som med uttaket til A Young Riders Academy starter sesongen med en helt ekstraordinær boost og noen ekstra forventninger. – Jeg håper virkelig at dette kan lede til noen høydepunkter i år, smiler hun.

Se mer om a Young Riders Academy her

hest / Norges Rytterforbund
Jenny Krogsæter debuterte i 5* under Agria Oslo Horse Show i fjor - nå håper hun deltagelsen i YRA-programmet vil gi henne flere femstjerners- muligheter. (Foto: NRYF)

Relaterte artikler