Ada og Mira venter i spenning

Spennende, nervøst og morsomt. Lærerikt og motiverende. Ada Braaten Johnsen og Mira Høidal ble satt på prøve sist uke, da de var med på opptaket til a Young Riders Academy. Mens de spent venter på resultatene, forteller de to om opplevelsen i nederlandske Peelbergen.

Arkivfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

26 unge ryttere på internasjonalt toppnivå deltok i opptaksprøven til a Young Riders Academy 2022. De hadde med seg to hester hver, henholdsvis en ung hest og en erfaren hest. Konseptet innebar både treningssituasjon og konkurransesituasjon. - Første dagen så red vi hovedsakelig bakkearbeid på unghestene, mens på de eldste hestene red vi en 1,40 m klasse mot klokka. Andre dagen så hoppet vi unghestene også, høyden varierte etter alder. Med de eldre hestene hoppet vi en 1,45 m bane mot klokka, forteller Mira.

Var ganske nervøs

Mira syntes de oppgavene de ble satt på var overkommelige. – Personlig synes jeg ikke banene var noe spesielt vanskelige. Det var fin høyde og ikke noen spesielt vanskelige linjer.

En større oppgave var kanskje å takle egen spenning ved å stå overfor et uttak som dette.

-Jeg var veldig nervøs, men skuldrene senket seg et par hakk etter første dagen. Da hadde jeg vært inne i ringen og kjent på hvordan det var å ri der, sier rytteren fra Hvaler som snart fyller 20.

-Hestene hoppet feilfritt begge dager, men gjorde kanskje noen småfeil som jeg vanligvis ikke gjør, fortsetter hun. – Så vi får se hvordan det går! Uansett var det veldig gøy og inspirerende å møte så mange gode og lovende ryttere. Det var flere der som jeg ikke har møtt før, og jeg ble bedre kjent med flere av dem – det var veldig fint å møte andre med samme mål og ambisjoner i livet.

-Det hadde betydd utrolig mye å få være med på et sånt program. Jeg vet jeg har mye å hente, spesielt på bakkearbeidet. Jeg tror virkelig dette kan ta meg noen steg videre som rytter – noe som jeg virkelig trenger for å komme opp på det nivået jeg vil ri på.

Les mer om a Young Riders Academy og opptaksprøven her

Motiverende og lærerikt – uansett utfall

For Ada, som nylig har fylt 20, var det gang nummer to i denne situasjonen. Hun var med på opptaksprøven også for to år siden. Da var tilbakemeldingen at de syntes hun var litt ung, men at de ønsket at hun skulle komme tilbake.

-Dermed visste jeg litt hva jeg kom til, innleder Ada. – Og det gikk bra, tror jeg i hvert fall! Man vet jo aldri, det er noen av de flinkeste UR-rytterne i verden som er der, og nivået var veldig jevnt. Arrangørene er veldig tydelige på det at man er ikke en dårlig rytter om man ikke blir tatt opp!

Ada var med på opptaksprøven for andre gang. - De sa jeg var litt for ung sist, og ba meg komme tilbake, forteller Ada. (Foto: NRYF)

Rytterne som deltok er godt vant til å konkurrere, men å være med på en opptaksprøve som dette er ganske annerledes.

Morsomt annerledes, synes Ada.

-Det er veldig morsomt å være med på en selektering! Det å være med sammen med andre unge ryttere er motiverende. Det å se hvilket nivå de er på – man får et lite bilde på hvor man selv er, hvor vi i Norge er.

Når hun ikke red selv, satt hun og fulgte de andre rytterne fra tribunen.

-Det er utrolig lærerikt bare å sitte og se på!

Drøbak-rytteren påpeker at aldersforskjellen var ganske stor, selv om det er unge ryttere som er målgruppen. – Rytterne var i alderen 18-25, og det er jo ganske stor aldersforskjell egentlig.

Man må jo ha troen

Til unghestdelen hadde Ada med seg seksåringen Elle Etik’s It’s Eternal e. Cascadello/Concreto, en norsk varmblod med Eternelle van de Withoeve som mor. Oppdrettere er Karen Sofie Ødemark og Ingunn Nebell.

Første dagen red de bommer og små kavaletter, oxer, rekk og linjer, for å vise hvordan man jobber på egenhånd hjemme.

Adas seksåring er ennå litt fersk i gamet.

-Første dagen føltes han litt lat, litt påvirket av å være med på dette. Andre dagen var han seg selv og full av energi. Men det var helt fint, jeg fikk vist hvordan jeg løste det, hvordan jeg red ham ut fra hvordan han var.

-Å kunne få bli med på noe som dette vil jo bety enormt mye, sier Ada. (Foto: NRYF)

Ada har reflektert over hvilken rytter hun ønsker å være hos dersom hun blir tatt ut.

-Jos Lansink, kommer det fort. – Altså, man må jo tenke at man kommer med. Man må jo ha troen!

Om ønsket sitt forklarer hun:

-For det første har han oppnådd veldig mye som rytter selv, og har så mye erfaring. Jeg kjente ham ikke da han red aktivt, men jeg har sett hva han har produsert av ryttere. Jeg har til gode å se en rytter fra ham som ikke rir bra! Jeg har stor respekt for ham og hans system.

Nå er det ventetid for både Mira og Ada.

-De sa de vil ringe og gi beskjed innen to uker. Det er klart at jeg går og tenker en del på det, sier Ada. – Å kunne få bli med på noe som dette vil jo bety enormt mye. Å være midt i det som skjer, i et slikt program der de rundt deg også ønsker å få deg opp og frem i sporten, det vil bare være en fantastisk mulighet.