11 ryttere red 1 mil
Lørdag inviterte Harstad Ride og kjøreklubb til sitt første distanseritt for året. 11 ryttere og deres hester stilte til start - og samtlige fullførte 10-kilometers rittet i god stil. Klubben planlegger flere muligheter for de som vil prøve seg på distanse: - Vi satser på å arrangere tre ritt i år – distanse er en utmerket måte å komme seg ut å starte stevner på for de som kanskje ikke har startet noe før, eller for de som trives bedre med turridning enn på sprang- eller dressurbanen, sier Helene Stokmo i klubben.
På programmet lørdag stod en LD:1 Clear round-klasse. Harstad Hestesportsenter, som er et av to tilholdssteder for klubbens aktiviteter, var utgangspunktet for rittet. De 11 deltagende rytterne var i alderen fra 12 til 40 år, og mange hesteraser var representert, både varmblods ridehester, nordlandshest/lyngshester og traverraser.
- Løypa strakk seg over cirka 9 kilometer på nybrøytede vinterveier i nydelig natur, og vi var heldige med været som var lettskyet og noen få minusgrader - senere på dagen etter arrangementet kom vind og snøbyger, forteller Helene, som er sekretær i klubben.
En sosial konkurranse
-Deltagerne besto i hovedsak av ryttere fra egen klubb, men to ryttere fra en av naboklubbene i området, Skånland Stall og Rideklubb, tok turen til oss, og det syntes vi var veldig hyggelig, smiler Helene og fortsetter:
-I all hovedsak gikk ekvipasjene i samlet flokk, og kom tilbake til mål innenfor et kort tidsrom. Distanse er en veldig sosial form for konkurranse på de lave nivåene, og alle var flinke til å dra de andre med og backe hverandre opp underveis.
Dommeren for anledningen var distansedommer Mako Madsen.
-Han har dømt for oss flere ganger tidligere og gjerne tar turen opp fra Østlandet når anledningen byr seg, forteller Helene.
Distanse - en god måte å prøve seg i konkurranse på
Helene påpeker at distanseritt er en fin måte å ta skrittet ut i en konkurranseform med hesten sin.
-Distanse er en flott gren som kan være en fin inngangsport til hestesporten. Det kreves ikke mer enn førstegangsregistrert hest og medlemsskap i en rideklubb for å starte LD, en klasse som går opp til 39 kilometer, ved klubbstevner. Dermed er det en utmerket måte å komme seg ut å starte stevner på for de som kanskje ikke har startet noe før, eller for de som trives bedre med turridning enn på sprang- eller dressurbanen.
Distanseritt favner også de yngre rytterne på en god måte:
-For de aller minste finnes et tilbud som kalles Miniritt, der rytterne har med leier og får en ekstraordinær rosett spesielt for Miniritt. forteller Helene.
Distanse har også en lang tradisjon for en egen cup for ryttere opp 16-års alder, en cup som bygger på distansesportens grunntanke om at «å fullføre er å vinne».
-De som fyller 16 år i stevneåret eller er yngre, de er automatisk med i «Indianercupen» som går i LC og LD Clear Round. Der er det om å gjøre å samle flest mulig distansekilometer i løpet av året der man belønnes med fine premier.
Planlegger flere ritt
Sist gang klubben arrangerte distanseritt var i 2019. Så kom pandemien og førte til stopp i planene. Men nå ser de fremover – det står flere ritt på planen fremover. De som ikke hadde mulighet til å være med sist helg, får derfor flere muligheter i år.
-Vi satser på å arrangere tre ritt i 2022, med ulike startsteder og varierte løyper i området, sier Helene.