Hva er voltige?

Voltige er en unik hestesport som innebærer akrobatikk og gymnastikk utført på hesteryggen. Voltige har en lang historie som går tilbake til antikken da den ble brukt som en treningsmetode for soldater på hesteryggen, samt som oppvisning og lek. I dag er voltige en egen idrett, og konkurranser avholdes på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Konkurrere i Voltige

En voltigeekvipasje består av hest, voltigør og også longøren som står i midten og håndterer hesten i linen. Det er også konkurranser for par med 2 voltigører og for lag med 3-6 voltigører.

Konkurransene er delt opp i både en omgang obligatoriske øvelser og en freestyle, som benevnes som Kür. FEI program på Young Vaulter og Senior - nivå har også en Teknisk Kür, med et sett av obligatoriske øvelser i en freestyle.

Bedømmingen av voltigørene i konkurranser tar hensyn til flere faktorer som teknisk ferdighet, artistisk sammensetning og utførelsen og vanskelighetsgraden av øvelsene utført på ryggen til hesten. Feil som fall fører til poengtrekk, og dommerne bedømmer også harmonien mellom hesten, voltigøren og longøren. Hesten bedømmes utifra dens grunnkvaliteter og utdanningsnivå i henhold til utdanningsskalaen, samt dens prestasjon for dagen. Hesten teller alltid 25% av totalscoren. Det er vanlig med flere dommere i de høyere klassene og alltid på internasjonalt nivå.

Konkurranser er delt inn i klasser basert på alder og nivå, og dommerne setter poeng utifra en totalskala for å kåre vinnere. Voltigøren og hesten kvalifiserer seg til høyere konkurransenivå, til internasjonale konkurranser og mesterskap gjennom oppnådd poengsum.

Prøv Voltige

Hvordan begynner man og hva slags utstyr trenger man? Hvordan trenes voltigehesten og hva er egentlig kür? Ta kontakt med Sportsutvalget Voltige for en varm velkomst - Kontaktinformasjon for SU-V finner du HER.