Hva er feltritt?

Feltritt er ryttersportens triatlon. Tre forskjellige øvelser på samme hest, på samme stevne. Her testes blant annet mot, tillit, utholdenhet og kontroll, samt rytterens hestekunnskap.

Hans Bauer og Præstegårdens Leopold - EM 2019.

Feltritt som konkurransegren består av tre forskjellige delprøver på ett og samme stevne; dressur, sprang og terrengprøve. Feltritt er krevende både for hest og rytter og fordrer solide basisferdigheter i både dressur- og sprangridning. God kondisjon, styrke og balanse for hest og rytter er avgjørende for å lykkes i feltritt.

Feltritt deles også inn i ulike klasser og på sprangbanen er hindrene fem cm høyere enn i terrenget i alle klasser.

Konkurransen

Dressurprøven skal vise hestens rene og frie gangarter, fremadbydning og lydighet. Terrengrittet består av faste hinder satt opp i skog og mark. Der forserer man hinder som banketter, vannkompleks, grøfter og andre faste hinder som blir bygget ut i fra naturen som er på stedet. Sprangprøven skal vise at hesten er villig, energisk og lydig på en bane med nedslagbare hinder.

Bedømmingen i feltritt er basert på straffepoeng, og den som har færrest straffepoeng vinner konkurransen. Terrengprøven har størst innvirkning på sluttresultatet, deretter dressurprøven og til slutt sprangprøven.

Antrekk

Under dressur og sprangprøven gjelder samme regler for antrekk som i ordinære sprang og dressurkonkurranser. Under terrengrittet tillates lettere antrekk; skjorte eller genser, men hjelm og sikkerhetsvest er påbudt.