Tre tidligere mestere på pallen

Årets verdenscupfinale i FEI World Cup™ Driving i Bordeaux ble en thriller av dimensjoner. Her ble vi nemlig servert en mer åpen og dermed også mer spennende finale enn på lenge. Til sist kunne en nyslått mester slippe jubelen løs på pallen og dele gleden med en rørt far.

av
Sille Kasin
hest/internasjonal kjøring/premieseremoni Bram Chardon og Boyd Exell
Stor stemning på pallen i Bordeaux - der tre tidligere mestere tronet, og nederlandske Bram Chardon viste seg som aller best. Foto: FEI

Tre tidligere mestere på pallen

Punktum for 2024-utgaven av Jumping International de Bordeaux ble satt gjennom kjøring denne søndagen, og årets verdenscupfinale ble en opplevelse vi sent glemmer. For her bød syv firspannkusker og teamene deres som til sist ble til tre i den uhyre spennende omkjøringen, både på fenomenal sport, kniving om bestetid og innendørstittel til siste slutt, og også rørende scener som virkelig har festet seg.

På plass i den langstrakte 79 x 35 meter lange hallen i Bordeaux søndag kveld var blant andre regjerende innendørsmester Boyd Exell. Det australske kjøreesset vant sesongens tre første kvalifiseringsetapper, og satset nå alt på å forsvare fjorårstittelen og sikre finaleseier nummer elleve. Den unge belgiske kusken Dries Degrieck som kapret karrierens aller første verdenscupseier i Leipzig, og som også viste strålende form i Bordeaux sent lørdag kveld, hadde nok også store håpsom deltaker i den prestisjetunge finalen for første gang. Med å regne med var også Ijsbrand Chardon, den nederlandske kjørelegenden som vel har deltatt i flere i omkjøringer enn noen annen, og også landsmannen Koos de Ronde som heller ikke trenger noen nærmere presentasjon blant kjørevenner. - Og sist, men ikke minst på plass og startklar var selvsagt også vinneren av innledningsrunden, superraske Bram Chardon. Sist denne formsterke belgieren vant i Bordeaux, var tilbake i 2019, men nå var det altså karrierens tredje tittel det skulle handle om.

Etter åpningsrunden lørdag kveld var det svært tett i toppen. Mellom de tre øverste på resultatlisten - Bram Chardon, Boyd Exell og Koos de Ronde - skilte det nemlig bare et drøyt sekund. Dermed var kampen om årets tittel helt åpen da vi gikk inn i andre og avgjørende konkurransedag søndag. Sammen med Boyd Exell og Chardon junior leverte Chardon senior her en mesterlig grunnomgang, og sikret seg dermed plass i omkjøringen til fordel for lørdagens tredjemann. Koos de Ronde endte dermed på den «sure» fjerdeplassen i årets finale.

Inn i omkjøringsrunden ble 50% av tidsdifferansen opp til foreløpig leder lagt til. Dermed stilte førsterundevinner Bram Chardon med et aldri så lite fortrinn fremfor de to konkurrentene. Slik var han nemlig eneste utøver som stilte med null da det endelige slaget om toppen av pallen skulle stå.

Årets banebygger, nederlandske Johan Jacobs, bød på to forskjellige baner denne avgjørende søndagen – med omkjøringsbanen noe kortere enn den første. I grunnomgangen kjempet alle syv deltakere innbitt om en plass i omkjøringen. Banen inneholdt flere valgmuligheter, og krevde utvilsomt veloverveid taktikk fra begynnelse til slutt. I omkjøringen toppet så spenningen seg virkelig, og hestene fikk også vist frem sine rasetypiske egenskaper på beste vis. Men hvem ville til sist stikke av med seieren?

Etter noen utrolig spennende, helt episke minutter viste det seg til sist at det skulle holde helt hjem for Bram Chardon – etterfulgt av Boyd Exell og Ijsbrand Chardon som nummer to og tre. Gjennom tette svinger og bevisste grep for å korte ned brøkdeler av sekunder fra start til mål, ble årets tittel vunnet gjennom en omkjøringsrunde der virkelig alt stemte. Og dermed tronet tre tidligere mestere på årets finalepall i verdenscupen, og rørende nok, også far og sønn.

- Hestene mine ga 120 % for meg i dag, kunne den nybakte innendørsmesteren og vinneren av verdenscupfinalen 2024 fortelle. – Og nå er det også bare å takke søsteren min, Leanne, og også alle de andre menneskene mine rundt meg, legger til den sympatiske vinneren til og fortsetter:

- For dette handler om teamwork. Jeg var litt bekymret for omkjøringen, for tiden hestene mine hadde til å restituere seg mellom grunnomgangen om omkjøringen ble jo ganske så knapp. Og man blir jo nervøs i en så stor sammenheng som dette, så jeg har nok tatt av noen kilo disse seneste dagene her i Bordeaux, erkjenner han. – Men tilbake står bare én vinner, og det ble meg, avslutter Bram Chardon smilende.

Relaterte artikler