Ta overvekt på alvor

Et inaktivt liv, med enkel tilgang på næringsrik mat, får samme resultat hos hest som hos menneske. De blir fete. Studier viser at rundt 50 % av hestene i Tyskland er overvektige – nesten 20 % er alvorlig overvektige. Med fedme kommer det livsstilssykdommer, som EMS – Equint Metabolsk Syndrom. -– Vi ser en klar økning av livsstilssykdommer hos hest, advarer veterinær og spesialist i hestesykdommer ved Lier Hesteklinikk, Mette Hansson.

Et inaktivt liv, med enkel tilgang på næringsrik mat, får samme resultat hos hest som hos menneske. De blir fete - og med det kommer livsstilssykdommer som EMS. (Foto: Dreamstime)
av
Rebecca Ballestad-Mender
Laster annonse...

EMS er en stoffskifteforstyrrelse og akkurat som ved diabetes type 2 hos mennesker, skyldes denne forstyrrelsen for mye næringsrikt fôr og mangel på trening hos hestene. Kroppen svarer da gjerne med en overutskillelse av insulin, som kan lede til insulinresistens. En farlig konsekvens av EMS er økt risiko for forfangenhet.

Overvekt er det tydeligste symptomet på EMS. Det er en tendens at utsatte hester får fettdepoter på nakke, bak skulderbladene, rundt haleroten og over bekken og rumpe. (Foto: NRYF)

Kan hesten din ha EMS?

Overvekt er det tydeligste symptomet på EMS. Det er en tendens at utsatte hester får fettdepoter på nakke, bak skulderbladene, rundt haleroten og over bekken og rumpe.

- Man kan tenke at hesten har en flott hingstenakke, men det kan være et tegn på et alvorlig problem, sier veterinæren som også understreker at en hest kan være feilernært selv med rett vekt.
En hest med EMS kan også drikke mer, urinere mer og ha økt appetitt, dette skyldes ubalansen i insulinproduksjonen og for høyt blodsukker.
Hesten kan få nedsatt prestasjonsevne, mindre overskudd, mindre arbeidslyst og bli nedstemt. Den hormonelle ubalansen i kombinasjon med forhøyet insulinnivå påvirker kjønnshormonene, og det kan påvirke hoppenes reproduksjonssyklus.
EMS kan ramme hester i alle aldre.

Hester med EMS vil ofte utvikle forfangenhet som følge av de forhøyede insulinnivåene. Forfangenhet er en smertefull sykdomstilstand i høvene som i verste fall kan ende i avlivning av dyrevelferdshensyn.

I tillegg til vurdering av kliniske symptomer settes diagnosen ved blodprøve etter en glukosetoleransetest.

Hester med EMS vil ofte utvikle forfangenhet som følge av de forhøyede insulinnivåene. (Foto: NRYF)

Behandling av EMS

Behandling for EMS har først og fremst vært endring av kosthold og trening for å oppnå vektreduksjon. Vektreduksjon vil også redusere risikoen for forfangenhet markant. Trening forbedrer insulinfølsomheten, det er viktig med en god treningsplan som tilpasses hestens kondisjon og helse, og som hensyntar eventuell forfangenhet.

På NMBU gjøres det nå et forskningssamarbeid sammen med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) der et nytt humant antidiabeteslegemiddel skal utprøves som behandlingsalternativ for hester med EMS. Dette legemiddelet senker konsentrasjonen av glukose i blodet gjennom å blokkere opptaket av glukose i nyrene. Legemiddelet tilhører gruppen SGLT2-hemmere. Resultatet fra en pilotstudie som ble gjort i Sverige tyder på at legemiddelet minsker insulinsvaret etter fôring hos hester med EMS. Legemiddelet er også brukt i andre land.

Du og din hest kan være viktig for hestevelferden

Har din hest diagnosen EMS? Da kan du og din hest bety en forskjell for hestevelferden – både for egen del og andres.
NMBU/Veterinærhøgskolen Dyresykehuset søker pasienter med EMS søkes til behandlingsstudie. Målet med studien er å undersøke om behandling med et humant antidiabeteslegemiddel er behandlingsalternativ for hester med EMS – om det minsker insulinsvaret hos disse hestene og at man kan forebygge forfangenhet.

I tillegg til grundige undersøkelser av hesten, vil hesteeier få gode råd, tilpasset fôrplan og tilbud om å bli med i en langtidsstudie med behandling med samme legemiddel.

Les mer om studiet her!

Laster annonse...