Slik undersøker du hesten din selv

Som hesteeier må man kunne vurdere hestens allmentilstand, både generelt i det daglige og i tilfeller der man er usikker på om hesten viser sykdomstegn. Det er derfor viktig at alle kan undersøke hesten sin selv. Å øve seg på dette når hesten er frisk er lurt – her får du veterinærens korte tips!

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: NRYF

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Å øve seg på å undersøke hesten selv er lurt å gjøre når hesten er frisk – da vet man hva som er normalt for sin hest og man vet hvordan man kan undersøke hesten hvis uhellet er ute. Hvis hesten blir akutt syk og du ringer veterinæren din, er det nyttig å informere veterinæren om hva for eksempel pulsen på hesten din er.

 • Puls
  Puls er antall hjerteslag i minuttet. Antall pulsslag kan kjennes under kjevegrenen, der hvor blodåren krysser beinet. Normal pulsfrekvens er 28-44 slag i minuttet.


 • Pust (respirasjon)
  Du kan også telle hvor mange ganger hesten puster per minutt. Det er lettest å observere hvor fort hesten puster ved å følge med på hestens flanke. Normalt puster hestene 8-16 ganger per minutt. Hvis puls og/eller respirasjonsfrekvens er raskere enn dette, kan det være et tegn på at hesten har vondt.


 • Temperatur
  I tillegg bør man vite hva hestens normale temperatur er. Den skal normalt være 37,5 til 38,5 grader.


 • Slimhinner
  Andre undersøkelser man enkelt kan gjøre selv er å se på hestens slimhinner. Dette er lettest å vurdere over hestens fortenner. Slimhinnene skal være lyserosa og fuktige. Hvis man presser en finger på slimhinnen og slipper fingeren igjen skal det ta under to sekunder før slimhinnen igjen får sin normale farge.


 • Tarmlyder
  Man kan også forsøke å lytte på hestens buk for å høre på tarmlydene. Hvis det er helt stille i buken kan dette tyde på kolikk. Altfor høye lyder kan være et tegn på at hesten vil utvikle diaré.


 • Ved akutt halthet
  Hvis hesten er akutt halt og ikke vil ta vekt på beinet, bør man kjenne om pulsen i benet «banker». Dette kjennes på sidene av kodeleddet. Den skal normalt være svak og vanskelig å kjenne. Hvis den kjennes godt kan det være et tegn på at hesten har vondt i hoven.
Ta hestens temperatur jevnlig over en periode når den er frisk for å finne ut hva som er hestens normaltemperatur. (Foto: NRYF)

Jeg anbefaler at alle øver seg på dette. Hvis det er vanskelig, be veterinæren din om hjelp neste gang han eller hun er på besøk.

Relaterte artikler