Ri på gress – ja takk!

Bedre galopp, hestene trives – det er mer gøy. Det er oppsummeringen av EM-klare Johan-Sebastian Gulliksen erfaringer med å ri på gress. Mathilde Kristine Kalland krysser også av for enig med Johan – her kan du lese deres tips og råd når det gjelder grønne gressbaner.

Johan-Sebastian Gulliksen gir deg tips om det å hoppe på gress. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Akkurat nå handler det om NM på «vanlig» ridebanebunn for begge disse to sprangrytterne. Men begge har nylig ridd på gress under Jotun Sandefjord Horse Show – og Johan-Sebastian Gulliksen skal om ikke lenge legge veien mot EM i Italia sammen med sin NM-hest Harwich VDL. Der skal det hele skje på gress.

Mer plass og bedre galopp

Det ser Drammen-rytteren bare frem til:

-Å ri på gress, det er mye gøyere, smiler han. -Hestene får en helt annen galopp, hestene trives ofte best på gress og hopper annerledes der. Det er bare positivt!

Harwich er en – av mange – hester som liker seg godt på gress. – Han er mer komfortabel på gress, da får han galoppere mer, på en gressbane er det mer plass og det er gjerne flere muligheter når det gjelder å finne den beste linjen.

Det er kun én ting som trekker det med gress litt ned – det er det lille, ekstra bryderiet det er med broddene. Det krever litt ekstra innsats – men bare litt, især når man får litt erfaring med det. Da blir man sikrere på det hele, mer rutine – og da blir ting enklere.

-Hestene får en helt annen galopp på gress, fastslår Johan. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Slik brodder Johan

Når brodder skal på Johans hester, er prinsippet å gjøre det jevnt hele veien. Broddene er heller ikke spesielt lange, for at ikke friksjonen og dermed belastningen på hestens ben skal bli stor. – Lange brodder gir også mer risiko for vridning, sier Johan.

Johan bruker også gjerne litt spissere brodder på utsiden bak. – Men ikke så veldig mye spissere, forskjellen er ikke så stor.

Det handler også om å ri etter forholdene. – Regner det, så ikke overri, sier Johan som generelt bruker samme type brodder også i regn, med mindre forholdene dreier seg mer om gjørme – hvilket det svært sjeldent gjør. – I de fleste gressbaner er det mye sand, så gjørme er sjelden et problem.

Jevnt hele veien og ikke for lange brodder - det er prinsippet Johan brodder sine hester etter. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Ingen grunn til å bekymre seg sier Mathilde

Det er en del ryttere som kvier seg for å ri på gress. Til det fastslår Mathilde Kalland, fersk vinner av Kingsrød Grand Prix Cup i Sandefjord – på gress: - Det skjønner jeg ikke – for det er ingen grunn til det. Det eneste som er kjedelig er å skru i de broddene! Men jeg er virkelig ikke bekymret for å ri på gress.

I likhet med Johan, har Mathilde sans for å ri på gress:

-Hestene hopper godt, det gir meg som rytter en annen følelse – det er helt klart at hestene liker det. Og det er fint for hestene at de får gå på forskjellige underlag, gress er jo bare helt naturlig for en hest. Hjemme trener jeg hestene mye på jordet for variasjon også.

Hun har gjennom sin karriere fått prøve seg på forskjellige gressbaner og forskjellige forhold. – Jeg har ridd på ganske vått gress i Falsterbo, det var ikke noe problem. Har det regnet, så gir man kanskje ikke bånn gass. Det er jo også en viss risiko for at hestene tråkker seg, men noe stort problem er dette ikke. Tenk over hvor mange stevner som går på gress ellers i Europa – det er så vanlig å ri på gress at dette med tråkkskader ikke er noe problem. Det man kan gjøre er jo å sette på et par klokker. Banemannskapet er jo også klar over at de bygger på gress, og ser man at det blir litt tråkket opp et sted etter en klasse, så flytter de hinderne litt i neste klasse.

Et viktig tips fra Mathilde er å planlegge litt fremover. – Jeg passer på at hestene har broddhull i skoene! Jeg har bommet på det en gang, sier hun leende.

Neste tips fra Mathilde er klassikeren: «gjøre ting i god tid». – Rens broddhullene, gjeng opp og putt i bomullen før du reiser, gjerne dagen før. Så blir ting så mye enklere på stevneplassen.

-Planlegg litt fremover, pass på at hestene har broddhull i skoene - og gjør gjerne broddhullene klare dagen før stevne, er Martine Kallands grønne tips. For noen uker siden fløy hun til seier Kingsrød Grand Prix Cup med Estolga på Larvik og Sandefjord Rytterklubbs gressbane i Bugården. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)