Nytt og fint på Sletten gård

-Vi er en klubb som virkelig er i gang med å renovere anlegget vårt. Vi har mange satsende ryttere og entusiastiske medhjelpere, sier styreleder i Bergen Rideklubb, Marie Therese Haukeland. Forholdene ligger godt til rette, og enda bedre skal det bli.

av
Trine Meiningen

Bergen Rideklubb har en lang og rik historie, og ble stiftet helt tilbake i 1883. Siden 1971 har de hatt tilholdssted ved Sletten gård, rett ved Flesland Flyplass. Med flaggskipet Bergen Horseshow har de samlet sprangryttere i mange år. Nå er anlegget rustet opp, til glede for både rideskoleryttere og tilreisende konkurranseryttere.

Mye nytt

-Det har skjedd mye det siste året. Vi har satt opp en ny og fin rubbhall. Det er nok mange som husker den gule rubben vi hadde, som skulle vært byttet for flere år siden. Vi har også fått bygget flotte ridestier i naturskjønne omgivelser, som nå gjør at rytterne ikke lenger trenger å ri langs bilvei for å komme til en ridesti, sier Haukeland.

Klubben har fått enda en stor rubbhall, som gjør at de nå har faste oppstallingsbokser for tilreisende. Den står oppe ved stallene og ligger rett ved ridestiene. I tillegg er det planert ut et stort område, der tilreisende med hestebiler kan få en fin plass å overnatte, spesielt med tanke på Bergen Horseshow.

-Ridestiene har vært etterlengtet, forteller styrelederen. Hun jobber i byggebransjen som hadde et prosjekt i nærheten som var startet opp med grunnarbeid, og dermed kunne klubben få tilkjørt kortreiste og rimelige fyllmasser, og lage 1,5 kilometer med ridestier. Her har klubben også fått laget en klatrebakke av de midlene de fikk tildelt av Agria Naturbane i 2020.

-Det har blitt et veldig fint senter. Vi har fått et flott område for komposteringsanlegg og i fjor fikk vi konsesjonen på plass. Vi bruker mellom 600 000 og 700 000 kroner i året for å transportere vekk hestemøkk, så vi gleder oss til å få det i gang.

Rideskolen i fokus

Bergen Rideklubb har drevet rideskole siden 60-tallet, og tilbyr ridetimer på alle nivåer, samt rideleirer i ferier.

-Nå er det fullt i stallen hos oss, sier Haukeland med et smil. -Det er plass til rundt 80 hester, hvorav 15 er rideskolehester, og 65 er private hester. Vi har rundt 200 rideskoleelever.

Den gamle hallen var kald å ri i, og enda kaldere for tilskuere. Med ny hall ligger forholdene bedre til rette for rekrutteringen.

-Vi har fått en ordentlig fin hall for rideskolen. Den var det deilig å få på plass. Hvis man ikke klarer å holde på foreldrene, så klarer man ikke å holde på barna. Vi må skape trivsel, sier Haukeland.

I en stor klubb er det mye som skjer med stor aktivitet på flere områder, men ett sted banker det litt ekstra.

-Rideskolen er hjertet vårt, og er hovedfokus for rekrutteringen.

Rideskolen er hjertet vårt, og er hovedfokus for rekrutteringen


Aktivt og sosialt

Hvert år arrangeres mange stevner, både lokale og nasjonale. Med skolecup, D-stevner og Bergen Horseshow, arrangeres totalt 15 stevner i året. I år skal også de også arrangere kvalifisering til FERD Rideskolecup.

-Vi har mange aktive ryttere som reiser ut. Nylig var 18 startende og 20 hester på sprangstevne hos Indre Haugaland, forteller hun.

Klubben ønsker å skape enda mer samhold mellom rytterne. To dager i uken er rytterkafeen åpen på kveldstid, da kan hestefolket samles enten de går i rideskolen eller har privathester. Rekrutteringen har fokus på flere områder, og arbeider for å inkludere rideskolerytterne i klubben.

-Aktive ryttere i rideskolen kan være sammen med aktive private ryttere og være med på stevner. Da får de se alle forberedelsene som må gjøres før start, sier Haukeland. Når de arrangerer D-stevner har de ofte 60- og 70 cm-klasser med clear round, slik at det skal være noe for alle.

-Vi ønsker å knytte de mer sammen, slik at det ikke blir to leire. Den sosiale biten er særdeles viktig. Vi har lyst til å bygge et klubbhus, for det vil være et fint samlingspunkt.

Sosialt lag etter lang dag på stevne. (Foto: privat)

Inkludering og sikkerhet

Det skjer mye på Vestlandet, og Bergen Rideklubb ønsker å vokse videre.

-Det er langt å reise til Østlandet, og vi har lyst til å knytte mer kontakt med Indre Haugaland og Stord. Det er mange muligheter, og vi kan lære av hverandre, sier Haukeland.

Hun gleder seg til å se aktivitetene ta seg opp etter et par år med pandemi.

-Vi har hatt to år der det har vært ganske nedstengt, men hadde nylig en regionsamling for sprangryttere her. Det var ordentlig gøy. Da kom ryttere fra forskjellige klubber for å ha teori og bakketrening. Nå skal vi sette i gang med aktiviteter utenfor anlegget, og samles uten hest.

Haukeland trekker frem flere positive sider ved hest og rytterglede.

-Det er utrolig gøy å se hestesporten blomstre. Det å være med hest er godt for psykisk helse, sier hun.

Bergen Rideklubb er en Veiviserklubb. De har fokus på sport og kompetanse, men også inkludering, rekruttering og sikkerhet.

-Klubben skal være en trygg og god plass for barn og unge, sier Haukeland. Det er viktig at barna har noen å prate med, og de prøver å favne om alle.

-Det er utrolig hvor langt man kan komme med å være vennlig å ha et smil om munnen. Vi ønsker også å legge til rette for mangfoldet. Nå som vi kan leie hestene på tur kan vi inkludere flere i samfunnet. Det er noe vi jobber med å få til på dagtid, sier Haukeland.

De har flere aktiviteter på gang. Klubben var med på pilotprosjektet «Trygg på trening», de skal arrangere førstehjelpskurs for trenere og funksjonærer, og de har kontaktet det lokale Brannvesenet for en brannøvelse.

-Brannvesenet har behov for å lære i en stall med levende hester, så det skal vi få til. Sikkerhet er på agendaen.

Mødre prøver seg på hesteryggen. (Foto: privat)

Hekta på hest

Marie Therese Haukeland har vært styreleder i ett år. Hun har to jenter som er meget aktive i sporten, og eier to ponnier og en hest. Selv har hun bakgrunn som sprangrytter.

-Jeg liker meg best på bakken, sier Haukeland med en latter. Med hestegleden sitter godt, og som mor til to sprangryttere er det mange fine stunder rundt hestene, og noen litt mer krevende.

-Vi er bitt av basillen. Jeg har til og med tatt lastebillappen, smiler hun. Det var en prøvelse, men nå er alt klart for fremtidige opplevelser på tur med bilen full av barn og hester.

Styrelederen har flere gode hjelpere i klubben, og det er mange som bidrar til den gode trivselen i klubben.

-Det er en stor dugnadsånd i klubben. Vi prøver å skape litt hygge rundt dugnadene. Vi har mange dedikerte voksne foreldre, og da er det viktig at vi får barna til å blomstre, så vi sikrer rekrutteringen.

Styreleder Marie Therese Haukeland. (Foto: privat)

Det er en stor dugnadsånd i klubben. Vi prøver å skape litt hygge rundt dugnadene


Fremtidige mål

Planen for 2022 er klar.

-Vi ser frem til Bergen Horseshow, til at alt er åpnet og vi kan rekruttere flere til oss. Vi har idrettsmål om å delta i NM og Drammen Springtour. Da blir vi mange reisende. Vi jobber også med å isolere ridehallen, og skal søke om å få bygge klubbhus i år, sier Haukeland.

Langtidsmålene er også spennende.

-Det er regulert for å bygge ny stall, ny hall og ridebane. Vi skal se hvordan vi kan få startet opp det neste år. Det er viktig at vi ikke brenner ut de frivillige, men det kan kanskje være ferdig om fem år. Det er et godt mål.

De har også ønsker som ikke handler ikke om sport eller anlegg.

-Målet er å skape enda mer inkludering. Vi skal se til andre idrettslag hvordan de er flinke til å samle medlemmene. Vi skal skape mer samhold og klare å involvere rideskolen, avslutter styrelederen.


Bergen Rideklubb

Stiftet: 1883

Antall medlemmer: Ca 300

Bergen Rideklubb har fått anlagt fine turstier rundt anlegget. (Illustrasjonsfoto: privat)