Irer til topps

Fredag ble en spennene dag for sprangrytterne under EM for ponni i Le Mans. Lagkonkurransen ble avgjort i risk favør. I tillegg vet vi nå hvilke utøvere vi får et gjensyn med i den individuelle finalen på søndag.

Snart går den lange turen hjem fra Le Mans i Frankrike for Julie, Linnea og Josephine - etter å ha skaffet seg verdifull mesterskapserfaring både som lag og som individuelle ryttere. Foto: Privat/ NRYF
av
Sille Kasin

For de tre norske EM-deltakerne Josephine Haukeland med Søndervange Colorado, Linnea Aamodt Fossnes med Touchy Subject og Julie Årebrot Skai med Shannon’s Joy stod mye på spill denne fredagen på Red Arena ved Boulerie Jump i Le Mans. For ikke bare skulle lagkonkurransen avsluttes på den mektige arenaen som måler hele 60 x 100 m. Samtidig skulle det også avgjøres hvilke 30 utøvere vi får et gjensyn med under årets individuelle EM-finale for ponni på søndag.

Dessverre gikk det ikke helt veien for de norske ekvipasjene, da allerede dagens første møte med den franske banebyggeren Quentin Perneys heftige 1.30 m-bane ble brutalt. Med tre ryttere på laget og dermed heller ingen å stryke, var årets europamesterskap for det norske ponnilaget vårt brått over, da én av ekvipasjene dessverre ble eliminert. Med altfor mange feil i protokollene fra åpningsklassen på torsdag og i førsterunden i dag også på de to andre, må også disse to se årets EM-finale fra tribuneplas. Men rytterne våre var på ingen måte alene om å oppleve utfordringer denne fredagen, for det ble mange feil også på en rekke andre utøvere.

Etter dagens førsterunde som både var tellende individuelt og for lag, ligger nå seks ekvipasjer med null i protokollene i den individuelle delen av mesterskapet. Blant disse er den irske tittelforsvareren James Derwin som også rir gullponnien sin Rincoola Babog fra i fjor i Le Mans. Den individuelle finalen går på søndag over to runder med eventuell omhopping om medaljene, og allerede i grunnomgangene vil hinderhøyden være 1.35 m.

Blant lagene som gikk videre til dagens andre og avgjørende finalerunde, var tittelforsvarer Irland også dette året i en klasse for seg. Med null feil i protokollene etter samtlige tre runder kunne på ny de to lagkompisene fra gullaget i Strzegom 2022 - James Derwin og Paddy Reape – juble over nok et laggull i EM for ponni– etter også å ha fått med seg Kian Dore og Abbie Oakey på laget i Le Mans. Sverige sikret årets lagsølv med i alt 12 feil etter bare feilfrie tellende runder andre dag, mens Storbritannia knep lagbronsen med 16 feil totalt etter omhopping mot Frankrike.

Resultater: