Hvorfor spiser hesten min på tre?

Hesten har fri tilgang på grovfôr, vitaminer, mineraler, trær, stor plass og kan gå inn og ut av boksen som den ønsker. Hvorfor gnager den da på tre?

av
Åse-Berit Jamne
Tregjerder er fristende for mange hester (illustrasjonsfoto: Pixabay).

Det finnes spørsmål man unngår å stille veterinæren eller ridelæreren, fordi man tenker at man burde vite svaret. Ja, for kanskje er spørsmålet rett og slett litt flaut å stille?

Kjenner du deg igjen? Det er nok flere som har det sånn, men husk at alle spørsmålene man stiller bidrar til at man lærer, og tilegner seg mer kunnskap om hester og hestevelferd. Og den kunnskapen bør deles! Derfor ønsker vi å ta opp slike spørsmål med jevne mellomrom, slik at vi alle kan forstå mer. Send oss gjerne tips til spørsmål dere ønsker svar på - mailadressen er redaksjon@hestesport.no!

- Hvorfor spiser hesten min på gjerdet og boksen, når den har fri tilgang på grovfôr, vitaminer, mineraler, trær, stor plass og kan gå inn og ut av boksen som den ønsker?

Mange hester gnager på tre, og det aller viktigste er å sjekke ut alle de vanligste årsakene. Det kan være lurt å ta blodprøve av hestene i løpet av året for å sjekke nivået av mineraler i blodet. Om prøven tas på høsten får du i tillegg også en indikasjon på om grovfôret gir hesten tilstrekkelige mengder av det den trenger.

Analysen som ofte følger grovfôret gir en god indikasjon på hva det inneholder, men å følge opp med en blodprøve vil være mer konkret. Grovfôret vil også variere fra år til år, så det kan være forskjeller som ikke alltid er enkle å oppdage. Selv om nivået i blodet ikke alltid er representativt for det totale nivået i kroppen, gir det en god indikasjon og er et fornuftig sted å begynne.

Utelukk de viktigste årsakene til hvorfor hesten gnager på tre (illustrasjonsfoto: Unsplash).

Et velkjent problem

- Mangel på vitaminer/mineraler er ofte den vanligste årsaken til at hestene tygger på treverk, i tillegg til mangel på grovfôr som også kan bidra til magesår. Kjedsomhet, stress og frustrasjon er også grunner til at hestene spiser på treverket, og har hestene først begynt å tygge kan det lett bli en uvane som følger hesten og som ikke nødvendigvis er enkel å bli kvitt selv om man løser selve kilden til problemet, sier dyrlege Anette Hafnor fra Dyrlegene i Norderhov.

Elimineringsmetoden

Tilgang på godt grovfôr og å legge inn kvister og greiner som de kan spise på, er ofte enkle og gode løsninger på problemet. Om ikke dette gir resultater, kan man for eksempel putte drensrør på stolpene og smøre inn utsatte områder med antibite-midler som smaker vondt - husk at du hvis du bruker slike midler, så må du kontrollere innholdet opp mot forbuds- og karenstidslisten med tanke på antidoping.

- Men det viktigste er å sjekke ut alle de grunnleggende årsakene til hvorfor problemet har oppstått, og å løse det på en måte som bidrar til at hesten har jevn tilgang på mat, er avbalansert, har mulighet til å bevege seg og noe interessant å spise på når trangen til å spise på treverk melder seg, sier Anette.

Relaterte artikler