Fag og fakta

Hvorfor spiser hesten min avføring?

Det er naturlig for føll å spise morens avføring, men har du en voksen hest som gjør det, bør du ta en titt på mulige årsaker.

At hesten spiser avføring, kan bety at den mangler noe; det kan være mineraler eller fiber - eller ganske enkelt mangel på noe å gjøre. (Foto: NRYF
av
Åse-Berit Jamne

Det finnes spørsmål man unngår å stille veterinæren eller ridelæreren, fordi man tenker at man burde vite svaret. Ja, for kanskje er spørsmålet rett og slett litt flaut å stille..?

Kjenner du deg igjen? Det er nok flere som har det sånn, men husk at alle spørsmålene man stiller bidrar til at man lærer, og tilegner seg mer kunnskap om hester og hestevelferd. Og den kunnskapen bør deles! Derfor ønsker vi å ta opp slike spørsmål med jevne mellomrom, slik at vi alle kan forstå mer. Send oss gjerne tips til spørsmål dere ønsker svar på.

Hvorfor spiser hesten min avføring?

Det er ikke et uvanlig syn å se hester spise avføring, men det er ofte et tegn på at hestene mangler noe.

- Unntaket er unge føll, som ofte spiser av morens avføring frem til de er cirka fem-seks uker gamle. På den måten etableres og utvikles føllets tarmflora, som er både naturlig og avgjørende for føllets videre utvikling, forklarer Anette Hafnor hos Dyrlegene i Norderhov.

Det er naturlig for føll å spise morens avføring i begynnelsen av livet (Foto: Belinda Schindler / Pexels.com)

Mange mulige årsaker

Hos voksne hester skyldes ofte denne atferden at hesten mangler mineraler, vanligvis jern og kobber. I tillegg bør man vurdere tiltak som markkur, sjekke at grovfôret er av god kvalitet og at det gis tilstrekkelig av det, samt tilleggsfôring for at hesten får i seg det den trenger ettersom dette kan være et tegn på mangel av næringsstoffer, og da særlig fiber i kosten. Men man skal også være obs på at dette kan skyldes overtilførsel av et mineral, ettersom noen mineraler gjør at andre ikke tas opp eller utnyttes som de skal.

- Å ta en blodprøve av hesten kan gi en god indikasjon på hva problemet er, og er et fornuftig sted å begynne, sier Anette.

- Vi skal huske at hester er skapt for å gå på grønne enger og gresse når de vil. Frittgående hester kan fort gå og spise opp til 18 timer om dagen. Hester i disse dager har ofte bare tilgang til fôr noen få timer om dagen, og kan fort kjede seg eller oppleve at de har tilgang på for lite fiber og næringsstoffer. At hestene kjeder seg, er nervøse eller sultne, gjør også at de kan ende opp med å spise avføring eller tygge på treverk, forklarer Anette.

Har hestene kun tilgang til gress på ferske, unge beiter kan dette også være en faktor som gjør at hestene spiser avføring, for disse beitene har da ofte lavt innhold av fiber.

Går hesten på ferske, unge beiter? Da kan hesten få i seg for lite fiber. (Foto: Unsplash.com)

Relaterte artikler