Hva er Wobbler?

Alle tilstander i halsen som resulterer i generell ustøhet og svakhet hos hest på grunn av trykk mot ryggmargen, får betegnelsen CVCM (Cervical Vertebral Compressive Myelopathy) eller Wobbler syndrom.

av
Ekstern part
Veterinær Marianne Øverlie ved Bjerke Dyrehospital forteller om "wobbler". (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Av Marianne Øverlie, veterinær ved Bjerke Dyrehospital

Dette oppstår oftest hos unge hester i vekst, særlig hos store hester som vokser raskt. De har en unormal utvikling av nakkevirvlene som gjør at nervene som oppfatter hvor beina er plassert blir skadet.

Eldre hester kan også få wobbler. Den vanligste årsaken til dette er at de får forkalkninger og betennelse i leddene mellom nakkevirvlene, og at dette presser på nervene.

Wobbler oppstår oftest hos unge hester i vekst, særlig hos store hester som vokser raskt. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Dette er symptomene

Symptomene kan komme plutselig eller gradvis, og det kan være alt fra lavgradig ustøhet til lammelse. Symptomene kan forverres over tid, men noen holder seg nokså stabile. Man ser en ukoordinert bevegelse av bakbeina. Ustøhet i frambeina kan sees i tillegg, men dette er sjeldnere.

Det første man oppdager er gjerne at de virker svake bak, at de kan snuble eller slepe tåen. Noen kan stå ganske bredbeint og være treige med å rette opp sin posisjon. Disse hestene vet ikke helt hvor de plasserer beina sine.

For å stille diagnosen tar man røntgenbilder av nakkevirvlene. Da ser man om det er forandringer i nakkeleddene og om ryggmargen er innsnevret. Man kan også sprøyte inn kontrast for å få et mer detaljert bilde av hvor innsnevringen er.

Hva gjør man?

Wobbler kan dessverre ikke kureres og behandling går ut på å hindre at det blir verre. Hos hester med Wobbler som skyldes forkalkninger og betennelse i nakkeleddene, kan man behandle de affiserte nakkeleddene. Hos yngre hester bør man forsøke å unngå at de vokser raskt ved å redusere protein- og karbohydratinntaket.

De bør også ha bokshvile. Det finnes en kirurgisk metode som kan hjelpe de hestene som er alvorlig rammet, men dette er kun et alternativ for noen pasienter. Dette må diskuteres med din veterinær.

Wobbler kan ikke kureres og behandling går ut på å hindre at det blir verre. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Relaterte artikler