Fag og fakta

Hold hesten glad og les dens signaler

Hestens holdbarhet avhenger av mange ulike faktorer. Arv, eksteriør, alder, tidligere skader, tidligere trening, hvordan den blir trent og underlag den går på. Å være klar over hvordan treningen påvirker hesten din, kan gjøre at risikoen for en slik tur til dyrlegen for halthetsutredelse blir mindre. -Hold hesten glad og les dens signaler, er to viktige råd.

Å være klar over hvordan treningen påvirker hesten din, kan gjøre at risikoen for en slik tur til dyrlegen for halthetsutredelse blir mindre.
av
Rebecca Ballestad-Mender

Noen av faktorene lar seg vanskelig påvirke – hesten er skapt som den er, den har den alderen den har. Trening er derimot en ytre faktor som vi kan gjøre noe med.

En sebra, en hest og Bezzie Madden

Da den svenske forskeren Cecilia Lönnell gjestet NRYFs fagkonferanse i 2017, var temaet for hennes foredrag trening og holdbarhet. Hun innledet med et bilde av noen sebraer på afrikanske stepper.

Da den svenske forskeren Cecilia Lönnell gjestet NRYFs fagkonferanse i 2017, var temaet for hennes foredrag trening og holdbarhet.

-Når du trener hesten din, kan du ha i bakhodet at grunnkonstruksjon er lik i sebraer og hester. Sebraen skritter mye for å beite, den løper iblant fort for å unngå rovdyr. Det vi ber våre hester om nå er noe ganske annet enn å være på steppene.

Cecilia tar utgangspunkt i sitt foredrag med et spørsmål hun har stilt noen av verdens beste ryttere: «Hvorfor holder hestene på det helt øverste nivået så lenge?»
Det første amerikanske Beezie Madden sa til dette var:
-Hold hesten glad, la den være hest. En hest som ikke trives, presterer ikke på toppnivå.

En skade er som en varsellampe

Franske Michel Robert er en levende legende fra de internasjonale sprangbanene. Cecilia siterer Robert om skader på hestene:
-En hest blir ikke skadet ved en tilfeldighet. Blir den skadet, er det som en rød lampe som lyser – det er noe man gjør feil i treningen.
Cecilia legger til: -Vi ser at det er slik at noen ryttere får samme problem med forskjellige hester gang på gang. Det samme gjelder staller, noen har visse problem – det er et mønster.

I en undersøkelse på spranghester ridd av ryttere på høyt nivå i Sverige, Holland, Sveits og England så man på antall forsikringsskader. – Her lå én på 20 % og noen på 5 %, en var helt uten forsikringsskader. Disse gode tallene stemmer overens med at de er ryttere som er veldig følsomme for at hesten har et problem. De fanger det opp i tide og gir hesten hvile eller behandling. Da blir det ikke noe mer, sier Cecilia.
Kompetanse og erfaring hos konkurranseryttere gjenspeiles altså i færre skader hos hestene. Det samme ser man i rideskoler. En studie på rideskolehester gjort ved Svenska Lantbruksuniversitetet viste at rideskoler med lav andel ortopediske skader oftere hadde godt utdannede ridelærere og erfarne rideskoleledere.

Cecilia vender tilbake til topprytternes råd. De sier: «les hestens signaler».

Cecilia legger til: - Vær oppmerksom på tidlige tegn på skade. Det kan være at hesten viser motstand i ridningen, at den virker trøtt. Gå over bena, palper dem, hver dag. Da lærer du deg hva som er normalen, da kan du kjenne avvik tidlig. Varme og ømhet er et tegn på at noe er galt.

Artikkelen er hentet fra tidligere artikkel i Hestesport

Relaterte artikler