Henrik von Eckermann: "Jeg vil ha god tid med hver hest"

At Agrias profilrytter Henrik von Eckermann, fersk dobbel verdenscupvinner og gullmedaljør i OL, VM, og EM, bruker mye tid i salen overrasker nok ingen. Det som derimot ikke alle vet, er at han tilbringer minst like mye tid i stallen. Dette for å bli godt kjent med hestene sine og være lydhør for deres behov. Her kommer Henrik von Eckermanns tips for holdbare hester.

av
Ekstern part
hest / Norges Rytterforbund
Henrik von Eckermann gir deg gode tips om hestens holdbarhet. (Foto: Agria)

Tekst: Pressemelding Agria

Henrik von Eckermanns internasjonale sprangkarriere skjøt virkelig fart da han jobbet som berider i en stall med flere hundre hester. Da han senere startet for seg selv, gjorde von Eckermann et aktivt valg om å ikke ha mange hester. For tiden har han kun åtte hester på stallen. Dette er hester som Henrik von Eckermann bruker mesteparten av tiden sin med.

Jeg er av den tro at hvis hesten beveger seg ulikt på hver side, så er det noe som plager den.

Henrik von Eckermann

– Jeg er nok en såkalt «kontrollfreak», for jeg liker å ha kontroll på alt selv. Hvis jeg føler at noe ikke fungerer for en hest, ønsker jeg å ha mulighet til å ta meg tid i fred og ro, uten å føle stress over at jeg har ti andre hester som venter.

All tid han bruker i stallen og salen, gjør også at Henrik von Eckermann tidlig merker den minste endring i hvordan hesten har det og oppfører seg, samt eventuelle fysiske endringer.

– Jeg er veldig følsom for sideforskjeller hos hestene. Det er noe jeg ikke liker fordi jeg er av den tro at hvis hesten beveger seg ulikt på hver side, så er det noe som plager den. Det er en risiko for at det skaper overbelastning et sted, og de fleste skader som oppstår hos spranghester kommer nettopp av overbelastning.

– Jeg vil kjenne hvordan hesten traver og galopperer på hver hånd, at den er likesidet. Jeg vet akkurat hvordan de skal føles. Jeg vil også se hvordan hestene skritter, traver og galopperer på line, derfor longerer jeg dem en gang i uken. Du får mye informasjon når du ser hesten fra bakkenivå.

I tillegg til ujevnheter ser Henrik etter detaljer som endrer seg fra uke til uke under longeringen.

– Det er derfor jeg gjør det så ofte. Det blir som en database med informasjon om nøyaktig hvordan hesten beveger seg, hva som er normalt og hva som avviker. En hest kan presse litt innover på den ene hånden, sammenlignet med den andre. En annen hest er litt mer energisk eller sliten en uke, da kan jeg gruble på hvorfor den er det. Listen er veldig lang over ting du kan observere.

Så hva gjør verdensmesteren når han syns en hest oppfører seg litt annerledes?

– Jeg har en fast veterinær som jeg har jobbet sammen med i mange år, som jeg har stor tillit til. Jeg har jo vært med en stund nå, så jeg har fått en del erfaring med å prøve å finne ut hva som plager hesten. Jeg filmer alltid hesten min, både på hardt og mykt underlag, fordi det kan indikere hvilken type problem den har. Klippene sender jeg til veterinæren min.

Utover veterinæren, har hovslageren en stor rolle i Henrik von Eckermanns team.

– Hovslageren er en veldig viktig person. Selv om veterinæren og hovslageren min har to forskjellige jobber, er det avgjørende at de kan samarbeide godt. Du kommer aldri til å få en helt sunn og frisk hest uten at den har gode høver.

Verdensmesterens tips:

  • Observer hesten din. Ridningen er bare en liten del av den tiden du bør bruke med din hesten din. Ved å følge nøye med på hvordan hesten oppfører seg på stallgangen, i boksen, på beite eller i paddocken, kan du lære mye.
  • Ikke stress. Prøv å kun fokusere på hesten når du er i stallen.
  • Lær å kjenne hesten din. Jo bedre du kjenner hesten, desto lettere kan du oppdage når noe er feil.
  • Bruk hjelp. Skaff deg en veterinær, hovslager og andre fagpersoner som du har tillit til og bygg ditt eget «team.»

Se flere fagartikler på Agria.no

Relaterte artikler