Hadde håpet det - men hadde ikke trodd det

av
Rebecca Ballestad-Mender
sprang hest
Gull i INM for juniorer hadde hun hatt et lite håp om - men at det skulle skje, det trodde hun ikke - årets ferske mester Amalie Marie Litland. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Null, null, null, null – og 32,37 sekunder – det ga gull til Amalie Marie Litland fra Bergen Rideklubb i årets INM for juniorer. – Jeg har håpet på det, men jeg hadde ikke trodd det, sa en rykende fersk vinner etter seieren.

Krevende mesterskapsbaner

Innendørsmesterskapet for de unge sprangrytterne er et mesterskap som tiltrekker seg mange startende. I år var intet unntak – 45 håpefulle møtte til start i det som er et høstlig høydepunkt på Melsom, et mesterskap som atter en gang ble godt arrangert av Jarlsberg og Melsom Rideklubb.

I et mesterskap møter man på mesterskapsbaner, og mange fikk kjenne på utfordringene som banebygger Terje Olsen-Nalum hadde lagt opp til. Kun to ekvipasjer sto igjen med bare null i protokollen etter at søndagens to runder i 1,30 m var unnagjort. Begge disse to var ekvipasjer som utmerket seg allerede i første avdeling – klassevinneren Amalie Marie Litland med sin smidige, kvikke Du Beau Z (Dominator 2000 Z/Orville, oppdretter Hanne Symons) og nummer fem i denne klassen, Siri Endresen med herlige Quapo Di Tutti Z (Quartz II Adelheid Z/Carthago Z, oppdretter B&K Stables) fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb.

Råsterk innsats hele veien ga sølv til Siri Endresen/Quapo di Tutti Z. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Begge to presterte like glitrende godt og feilfritt når presset var som størst – når det handlet om gull og sølv, men Amalie var ikke snauere enn at hun galopperte over målstreken med nesten to sekunders margin til sin dyktige konkurrent. Dermed ble det gull på Amalie – og et høyst velfortjent sølv til Siri.

Omhopping om bronsen

Fire ekvipasjer sto med fire små feil i protokollen etter første og andre avdeling og måtte ut i omhopping om bronsemedaljen søndag ettermiddag i den store hallen på Melsom. Der trakk fjorårets gullvinner, Martine Berheim Skår, med sin gullhest fra i fjor Dion (Lupicor/Ekstein, oppdretter H. Hindriks), det lengste strået. Det ble en nullrunde igjen, på tiden 34,68 sekunder. Det ga medalje i bronsevalør til ekvipasjen fra Sandnes og Jæren Rideklubb, mens Linnea Tomelthy Storstrøm/Flora By Gucci (Cyrell/Lennard, oppdretter Gretha Boneschansker) fra Bærum Rideklubb ble nummer fire med tiden 36,28 sekunder. Deretter fulgte Olav Magne Moheim/Vellini Z (Vagabond de la Pomme/Iron Man van’t Meulenhof, oppdretter Imke Van Herck-Nys) fra Arendal og Grimstad Rideklubb foran Skogan Rideklubbs Dinah Amalie Myrebøe Mariante/Funny Girl (Spender S/Cash, oppdretter S.L. Grandia).

Årets tre medaljører: Amalie Marie Litland - gull, Siri Endresen - sølv, Martine Berheim Skår - bronse. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Linnea Tomelthy Storstrøm har gjeve medaljer fra mesterskap fra før - denne gangen var det fjerdeplass som Lill Svele fra arrangørklubben Jarlsberg og Melsom Rideklubb kunne dele ut til Bærums-rytteren. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Har gått veien med en unghest

Å vinne gull i et mesterskap er overveldende stort – og det var en lykkelig Amalie som kunne ta æresrunden med medalje rundt halsen og vinnerdekken på. – Dette var veldig gøy, jeg har håpet på det, men jeg hadde ikke trodd det – jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne, verken på lørdag eller i dag, fastslår mesteren.

-Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne, verken på lørdag eller i dag, fastslår en litt overrasket, men jublende glad mester. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Litt ekstra spesielt ble seieren idet det nå var akkurat to år siden hun prøvered sin vinner-vallak. Nå er han kun syv år gammel – og det å ta på seg en unghest, en femåring – det har ikke vært bare-bare. – Han var ganske mye, han var snill å håndtere altså og er veldig søt og snill, men var ganske vanskelig å ri. Jeg tenkte litt noen ganger at det var litt vel mye for meg med en unghest. Men med god hjelp og hardt arbeid har vi fått det til, forteller rytteren som har Sylvia Hermansen og Amund Eide som trenere.

Vinneren synes slett ikke at oppgavene de ble satt på der i helgen var enkle. – Det var ganske vanskelige baner. Min hest har ikke gått så mange 1,30 m før, så jeg var litt spent på hva han ville si. Men han gjorde det bare på strak arm. Jeg tenkte selv at jeg måtte bare holde hodet kaldt, tenke at dette var helt vanlige runder – og bare gjøre mitt beste. For jeg har en fantastisk hest, som alltid gjør sitt beste, han er så forsiktig, så kjapp – han kan svinge på ingenting, og hopper alltid – det er så gøy å ri ham!

Sammen har de to hatt litt av en sesong. De ble sammenlagt vinnere av Felleskjøpet Champion Cup og gjorde det sterkt under Agria Oslo Horse Show - og tidligere i sesongen vant de Landsmesterskapet 1,20 m. Med gull i INM fikk den unge duoen en drømmeavslutning på sesongen. – Nå skal han få vinterferie, og så håper vi på en bra sesong neste år også, smiler Amalie.

-Jeg har en fantastisk hest, fastslår gullvinneren om sin kun syv år gamle Du Beau Z. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Resultater

Relaterte artikler