Flott prestert i VM

Denne lørdagen har Norges seniorlandslag i Mounted Games avsluttet deltakelsen ved årets verdensmesterskap 2022 i La Bonde i Normandie. – Vi har ridd ekstremt godt og jevnt, og er veldig, veldig fornøyde, forteller landslagsutøver Karen Houge.

Et godt forberedt norsk lag presterte virkelig godt under årets verdensmesterskap i Mounted Games i Frankrike . Her ser vi Karen Houge og Raja i full sving. Foto: Justine Braud
av
Sille Kasin

Ved årets verdensmesterskap for lag i Mounted Games, der Frankrike har vært vertsnasjon, har tolv nasjonslag konkurrert om finaleplasser og edle metaller disse seneste dagene. Denne lørdagen ble det hele avgjort – med populært laggull til vertsnasjonen Frankrike foran England og Italia.

Solid lagprestasjon

Norges lag som bestod av Karen Houge med Raja, Lise Tofteberg med Jamaica, Camilla Frey med Charlie, Hedda Stadheim med Loca og Linn Prime med Ely, stod imidlertid også for en flott prestasjon, og er godt fornøyde med mesterskapsinnsatsen. På plass sammen med de norske utøverne under mesterskapet var også NRYF landslagstrener Mounted Games og Chef d’Equipe, nordirske Rory Prime.

- Norge har ridd ekstremt godt og jevnt, og vi er veldig, veldig fornøyde, bekrefter Karen Houge kort tid etter at medaljefordelingen under årets VM i La Bonde ble avgjort denne lørdagen. – Og vi var bare noen få poeng fra å nå A-finalen, legger hun glad til.

Norges VM-lag bestod av utøverne på det norske seniorlandslaget: (øverst fra venstre) Lise Tofteberg, Hedda Stadheim, Karen Houge, Camilla Frey og Linn Prime. Foto: Justine Braud

At dette er et resultat det norske laget kan være både fornøyd og stolt over, levnes liten tvil. For innenfor Mounted Games som gren og også i internasjonal mesterskapssammenheng, er Norge en av de små nasjonene å regne med, sammenlignet med for eksempel årets gullvinner Frankrike og blant annet England, Wales, Nord-Irland og Irland. For i en rekke andre land er Mounted Games virkelig en stor og utbredt sport, og ikke yngste og minste offisielle gren som i Norge.

Vi kom på andreplass i årets B-finale, der vi red én omgang i går og én i dag, forteller Karen. – Og før dette red vi fire innledende runder, legger hun til og fortsetter:

– I løpet av disse fire seneste mesterskapsdagene har vi derfor ridd hele 24 øvelser i seks omganger, så det har vært litt av en styrkeprøve. Alt i alt har vi vært på banen i seks hele timer. På åpningsdagen viste gradestokken førti varmegrader, så vi er glade for at både vi to- og firbente er i så god kondisjon, og at vi har vært så godt satt opp til oppgaven som vi er, smiler hun.

Godt forberedt

Allerede i begynnelsen av desember begynte planleggingen av mesterskapssesongen og deltakelsen under VM i La Bonde for det norske MG-landslaget. Jevnlig har utøverne gjennomgått både kondisjonstester og styrketester, slik at samtlige på laget skulle være best mulig forberedt og kunne prestere optimalt under et VM, og med kondisjonskrevende forhold.

- MG er jo en gren der mye handler om taktikk, forklarer Karen. -Vi har derfor jobbet mye med for eksempel å finne ut hvem av oss som er raskest. Denne tette oppfølgingen med alle tester helt fra tidlig i vinter har vært veldig motiverende, for det er viktig å vite hvordan man selv ligger an i forhold til laget, presiserer hun.

At Mounted Games er en fartsfylt og morsom gren, både for utøvere og publikum, levnes liten tvil. Øverst fra venstre ser vi Karen Houge med Raja og Lise Tofteberg med Jamaica, Hedda Stadheim med Loca, Camilla Frey med Charlie og Lise Tofteberg med Jamaica. Foto: Justine Braud

Erfaren og populær gjeng

Norges seniorlag er en godt voksen, erfaren gjeng med til dels godt voksne ponnier med ditto erfaring. Og snittalderen både på utøverne og MG-ponniene forteller mye om at Mounted Games ikke bare er en sport for yngre utøvere. Den sier også mye om at hestevelferden innenfor sporten og MG-miljøet verdsettes høyt.

- Sammen er vi på Norges seniorlag en godt voksen gjeng med jenter, ja, ler Karen hjertelig . – Lagets eldste utøver er Camilla på 41 som konkurrerer på den 25 år gamle ponnien sin, Charlie. Han er fortsatt i toppslag. Og Lises ponni, Jamaica, er for eksempel blitt 19 år nå. Tre av oss på laget har barn – hvorav to som ble født i august for mindre enn ett år siden, og to av oss er også bedriftsledere, smiler hun.

Men selv om Karen Houge er klar på at Norges lag har prestert veldig, veldig godt under årets mesterskap, er det hestene hun helst snakker om.

- For hestene våre, det er de som virkelig har vært heltene våre under dette verdensmesterskapet – og også ellers, poengterer hun. – Og vi vet virkelig å ta vare på dem. I fjor vant vi til og med pris for det laget som tok best vare på hestene under og etter konkurranse.

Men at Norges lag også blir lagt merke til på annet vis, er også sikkert.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra VM-utøvere fra andre nasjoner om at vi er det desidert hyggeligste laget å konkurrere mot. For vi norske, vi heier på alle, vi, avslutter hun smilende.