God Therese og seier til Steve Guerdat

Med en historie som går mer enn 40 år tilbake i tid, er Jumping International de Bordeaux ett av stevnekalenderens viktigste og mest prestisjefylte høydepunkter. Denne lørdagen var det Therese Søhol Henriksen som skrev seg inn i historien – som Norges representant i sesongens nest siste kvalifiseringsrunde i FEI Jumping World Cup ™ i den vesteuropeiske ligaen. – Jeg er superhappy, forteller hun.

av
Sille Kasin
Therese Søhol Henriksen/ hest/ NRYF/ sprang
Therese Søhol Henriksen og Santos Z imponerte i kveldens etappe av verdenscupen i sprang. Her ved en tidligere anledning. Foto: Privat

God Therese og seier til Steve Guerdat

Når nå kun én kvalifiseringsrunde av i alt 14 i den vesteuropeiske ligaen i FEI Jumping World Cup™ 2023/ 2024 gjenstår, begynner det virkelig å dra seg til. Flere av rytterne til start i verdenscupen i Bordeaux denne lørdagen var nemlig fortsatt på poengjakt i håp om finalebillett til Riyadh. Kveldens runde bød underveis derfor både på topp sport, intens spenning og uvanlig mye dramatikk.

I grunnomgangen måtte vi helt til start nummer ni før det sveitsiske rytterikonet Steve Guerdat og hans 11 år gamle Is-Minka (Mylord Carthago*HN x Flyinge Quite Easy) sikret kveldens første feilfrie runde. Denne ble etterfulgt av fem øvrige feilfrie, spredt over hele startfeltet. Maksimaltiden i klassen var forholdsvis romslig og utgjorde derfor knapt en utfordring i seg selv, men franske Jean-François Morand og team bød ellers på en både lang og teknisk krevende bane som skilte godt. Trekombinasjonen 6 a-b-c, okser – rekk – okser, ble en prøvestein for mange, og den påfølgende muren som hinder nummer 7 felte også mange. Blant disse var blant andreverdensener Henrik von Eckermann og 11 år gamle Calizi (Cellestial x Stakkatol). Dobbeltspranget 11 a-b, en rekk – rekk-kombinasjon på publikumssiden, krevde også sitt. I startfeltet som bestod av 35 ekvipasjer, ble tre eliminert, mens hele fem valgte å trekke seg underveis.

Norges representant, Therese Søhol Henriksen, red Santos Z (Spartacus San Patrignano Cassini) ut fra startnummer 20, og gjennomførte flott i nydelig stil med fem feilpoeng i protokollene. Til sist skulle det vise seg at resultatet holdt til en 16. plass – og med ett verdenscuppoeng på kjøpet.

En glad Therese gjorde opp status på følgende vis:

- Jeg er superhappy. Santos hoppet kjempefint i sin første verdenscuprunde som var bygget både stor og teknisk. Vi tar med oss erfaringen og håper nullen sitter neste gang!

Tidligere denne lørdagen leverte Therese for øvrig en god firefeilsrunde med 11 år gamle Iron Maiden (Quasimodo van het Molendreef x Indorado) i Prix GSF, 1.45 m – etter å ha vist form bak tøylene på begge sine hester allerede på fredag.

I kveldens verdenscup skulle det vise seg at Steve Guerdat og Is-Minka var i en klasse for seg selv. Gjennom en feilfri og rask omhopping ble standarden satt fra start, og skulle vise seg å holde helt hjem.

- Jeg er lykkelig over kveldens seier, og aller lykkeligst over at hesten nå virkelig fikk vise hva hun er god for, slo den regjerende europamesteren og tidligere OL-vinneren fast etter at seieren var sikret. – Etter firestjerners Grand Prix-seieren vår i Saint-Lô skulle hun egentlig ikke bli værende hos meg, men heldigvis ble det likevel slik. I dag hoppet hun godt og kjempet virkelig sammen med meg der ute. For banen var ganske tøff – med blant annet en vanskelig trekombinasjon, og banen var også lang, bekrefter han. – Publikum var fantastisk, og showet her i Bordeaux var som alltid også fantastisk, avslutter han smilende.

En storfornøyd Steve Guerdat kunne slå fast at 11-åringen Is-Minka virkelig fikk vise hva hun er god for under Jumping International de Bordeaux. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

For det franske hjemmepublikummet ble kvelden spesielt spennende. Først satte nemlig publikumsyndlingen Roger Yves Bost i kjent stil nullen i omhoppingen med Ballerine du Vilpion (Baloubet du Rouet x Quidam de Revel) og ble nummer fire, og deretter klinket også unge Jeanne Sadran til med Dexter de Kerglenn (Mylord Carthago*HN x Diamant de Semilly) og sikret en fenomenal andreplass på hjemmebane. Tredjeplassen i kveldens verdenscupetappe gikk til den unge briten Harry Charles med Sherlock (Bisquet Balou C x Malito de Reve), mens belgiske Pieter Devos la beslag med den kun ni år gamle BWP-hoppen Casual DV Z. Israels Isabella Russekoff måtte på sin side se én bom falle med C Vier 2 (Cardento x Concorde), men kunne like fullt glede seg over en sterk sjetteplass.

Senere denne måneden venter den 14. og siste kvalifiseringsetappen i FEI Jumping World Cup™ 2023/ 2024 i Göteborg, og først da får vi den endelige fasiten over hvilke 18 ryttere fra den vesteuropeiske ligaen vi kan glede oss til å møte i årets finale. Etter kveldens runde under Jumping International de Bordeaux levnes det imidlertid liten tvil om at Steve Guerdat er i form og nok garantert også vil jakte seieren i selve finalen i Riyadh. Og vinner han også der, blir han historisk - som eneste vinner av den prestisjetunge finalen hele fire ganger.

Resultater: www.longinestiming.com

Relaterte artikler