Førstehjelp for hoven - hva gjør du når skoen er løs?

Selv om hoven har en solid konstruksjon, er hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og dermed vanskelig å vite hva man skal gjøre når uhellet er ute. Her skal vi se på noen av de situasjonene som kan oppstå akutt og hva du selv kan gjøre – så hva når skoen er løs eller mistet?


av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: NRYF

Tekst og foto: Hovslager Aksel Vibe

Skoen er festet med kun seks til åtte tynne jernsømmer, og det er ganske utrolig at denne kontruksjonen kan holde med tanke på all vekten og alle kreftene høvene blir utsatt for. Mange bruker uttrykket «skoen datt av», men som regel ligger det en årsak bak. Dette kan for eksempel være at hesten har blitt transportert, lekt i luftegård eller blitt ridd i ubalanse.

Skoen har falt helt av: Hvis skoen har falt helt av er det først og fremst viktig å finne skoen slik den ikke skader hesten eller andre hester. Sjekk deretter om det sitter igjen søm i hoven. I så fall er det viktig å fjerne og trekke dette ut med en tang.

Skoen er kun løs: Hvis skoen kun er løs, vurder om den kan sitte på til du får hjelp av hovslager. Da er det viktig å la hesten stå inne!

Skoen er bøyd: Er skoen bøyd, men sitter på, kan du vurdere om den kan sitte på. Hvis skøen er veldig bøyd skal den av, men du kan gjerne sende et bilde til hovslageren din og rådføre deg.


Skoen har vridd seg: Har skoen vridd seg kan det være en fare for at kappene kan gå opp i hoven og skade sensitivt vev. Ta derfor skoen av forsiktig – hesten kan ha vondt. Er det en skade det blør av, legg på et desinfiserende omslag og ring veterinær og hovslager.

Hvordan ta av en sko?

Noen ganger blir man nødt til å fjerne skoen selv, og dette er fremgangsmåten:

1. Slå opp nitene.

2. Enden på sømmen er bøyd nedover og lagt inn til hoveggen som en mothake. Denne må rettes ut med en nitklinge.

3. Ta tak rundt bakerst på skogreina og skyv brekktangen mot tåa på skoen (gjør det samme på begge sider).

4. Når skoen nå er løs, kan du ta tak i én og én søm med brekktangen eller en søm-uttrekker.

1. Slå opp nitene.
3. Ta tak rundt bakerst på skogreina og skyv brekktangen mot tåa på skoen (gjør det samme på begge sider).
4. Når skoen nå er løs, kan du ta tak i én og én søm med brekktangen eller en søm-uttrekker.
Skoen er av.

Kontakt veterinær og hovslager

Det kan se lett ut når hovslageren tar av sko og jobber med høvene, men det kan være farlig og krever mye trening. Hvis du må ta av sko, skifte bandasje eller behandle andre skader på beina, er det viktig å være forsiktig og alltid ha med hjelp. IKKE forsøk å gjør noe som helst uten først å ha snakket med veterinær og hovslager. Noen ganger er det beste bare å tape/bandasjere hoven og la hesten stå inne til du får fatt hjelp. Husk alltid å først og fremst kontakte veterinæren hvis hesten din er halt.

Relaterte artikler