Det er jeg som burde takke ryttersporten

FEI Awards 2023 rommet en dressurrytter som bergtar – og vinner – så godt som hver gang, en groom som vier sitt liv og sitt hjerte til hestene og sporten, en ung sprangrytter som verdsetter det hestene gir henne som menneske like mye som rosettene og en sprangrytter som mirakuløst overlevde en flyulykke og siden det har vist en ukuelig evne og vilje til å fokusere på det som gjør livet meningsfullt. - Jeg mener virkelig at hestene er den sunneste måten å ta et steg tilbake til naturen med og inn i det som er grunnleggende i livet, sa den mexikanske sprangrytteren Frederico Fernandez Senderos som mottok FEIs «Inspire Award».

av
Rebecca Ballestad-Mender
PIVO FEI Inspire Award / Frederico Fernandez Sendero / flyulykke / Norges Rytterforbund
-Jeg burde være den som sier takk for alt ryttersporten har gjort for meg, sa Frederico Fernandez Senderos, mottageren av PIVO FEI Inspire Award. (Foto: FEI/Liz Gregg)

Tidligere denne uken ble FEI Hybrid General Assembly 2023, der NRYFs president Tore Sannum deltok, avholdt i Mexico. I tillegg til vedtak som ble fattet både under generalforsamlingen og i styremøte i FEI, ble også FEI Awards delt ut, med verdige og inspirerende vinnere.

Det er oss, ikke bare meg

Jessica von Bredow-Werndl, en rytter som anses som en av de beste dressurrytterne innen sin generasjon, ble vinneren av Peden Bloodstock FEI Best Athlete Award. Denne tyske rytteren tok sin første EM medalje som junior i 2002, en bedrift hun gjentok i 2004. Hun har vunnet EM imponerende seks ganger, og hun har tatt World Cup-tittelen to år på rad nå. Sammen med sin fantastiske hest TSF Dalera BB dominerer hun FEI rankingene, hun tok dobbelt gull i OL i Tokyo og har siden da ridd i land seier etter seier.
-Jeg er lei for at jeg ikke kunne være i Mexico under tildelingen, men jeg vil rette en stor takk til alle som stemte på oss. Jeg må alltid si «oss», for dette er ikke bare min fremgang. Det er Daleras og min, det er min families og teamet jeg har rundt meg sin fremgang. Jeg vil takke dere alle for at dere fikk dette til å skje, sa Jessica.

Sammen er de nærmest uovervinnelige - TSF Dalera BB og Jessica von Bredow-Werndl (GER), rytteren som fikk prisen som "Best Athlete". (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Hestene er hele mitt liv

Prisen «Groom of the Year” gikk til en groom som i sommer kunne juble over EM-gull i Milano – finske Emma Uusi-Simola kunne motta denne prisen for sin innsats som groom for sveitsiske Steve Guerdat.
Uusi-Simola har gjennom det siste tiåret vært en del av Steves team og håndtert sportens mangefasetterte opp- og nedturer. Den store tilliten hele det sveitsiske laget har til henne vises blant annet ved at hun ofte er den groomen som velges ut til å følge hestene når de må reise med fly. Hennes helt spesielle bånd med hesten Dynamix, hennes forståelse for hva rytteren trenger og hennes evne til å forutse og tilpasse seg enhver situasjon er bakgrunnen for at hun har lykkes så godt i sitt arbeid.
-Jeg er utrolig glad for å motta FEI Cavalor Best Groom Award, det betyr så mye for meg. Hestene er hele mitt liv! Jeg elsker å jobbe med dem fordi de utfordrer meg hver eneste dag. Alle har hver sin personlighet, og jeg må finne ut av hvordan jeg håndterer hver og en av dem, sa Uusi-Simola. – Man trenger tid for å bli kjent med hestene, det skjer ikke på en dag. Noen hester er enklere og noen litt vanskeligere. Med noen trenger du to år for å finne ut hva de liker og ikke liker!

-Hestene er hele mitt liv, sa finske Emma Uusi-Simola som fikk prisen "FEI Cavalor Best Groom Award". (Foto: FEI/Liz Gregg)

Jeg er så heldig som får være med hester

Den 19 år gamle amerikanske Mimi Gochman ble vinneren av prisen «FEI Rising Star», prisen som skal anerkjenne unge talenter i alderen 14 til 21 år. Rytteren fra New York har vist seg sterkt på de internasjonale banene det siste året, blant annet med start i tre Nations Cup for senior og flere topp tre-plasseringer på CSI5*-nivå – i tillegg til å plassere seg som nummer fire på FEIs U25 Ranking. Mimi har OL i Paris som mål – samtidig som hun studerer ved Ivy League school Brown University.

-Å vinne Longines FEI Rising Star Award er en ekstrem ære for meg, og jeg er veldig takknemlig over å være her. Ridning betyr alt for meg, det er det jeg har gjort hele mitt liv og for det er jeg så takknemlig. Jeg har alltid hatt et bånd til hestene. Jeg synes de er fantastiske dyr, og jeg er så heldig som får tilbringe min tid sammen med dem. Denne sporten har lært meg så mye verdifullt, og jeg håper å fortsette så lenge jeg kan. Hester er så utrolig intelligente, og når man får til den dype relasjonen til dem, så jobber de så ekstremt hardt for å vinne sammen med deg, sa Mimi.

- Denne sporten har lært meg så mye verdifullt, og jeg håper å fortsette så lenge jeg kan. (Foto: FEI/Liz Gregg)

Det er jeg som burde takke ryttersporten

Den helt nye prisen «Inspire Award» ble tildelt den meksikanske sprangrytteren Federico Fernandez Senderos, som overlevde en flyulykke, men som vendte tilbake til livet, sporten og til å se mulighetene i hver nye dag.
Hensikten med denne prisen er å vise den utrolige innstillingen og besluttsomheten til individer som fungerer som rollemodeller og som viser at alt er mulig. 19 år gammel var Federico en av tre som overlevde en flyulykke der mer enn 50 personer ble drept. Etter månedsvis med sykehusopphold og gjenopptrening og med et nytt syn på livet, vendte han tilbake til konkurransebanen og har blitt en av Mexicos mest berømte sprangryttere. Han har deltatt i syv WEG, tre OL og han har tatt sølv for lag i Pan American Games i 2003. Han har også deltatt i mange CSIO5* Longines FEI Nations Cup ™, med seire blant annet i Mexico og Irland. Han er kjent, respektert og beundret av mange for sin filosofi om å ikke holde fast i det som ikke kan endres, men fokusere på det som gjør livet meningsfullt og alltid forvente at man ennå venter på det beste.

– For meg er det en ære å ta imot PIVO FEI Inspire Award. Jeg burde være den som sier takk for alt ryttersporten har gjort for meg ettersom det har vært så viktig i mitt liv, sa Senderos. – Jeg får gå ut hver morgen med mitt hjerte for sporten. Jeg prøver å gjøre hver dag spesiell og god for meg selv og de jeg har rundt meg. Jeg mener virkelig at hestene er den sunneste måten å ta et steg tilbake til naturen med og inn i det som er grunnleggende i livet. Det er det å samhandle med et dyr og ikke med teknologi eller noe annet. Å sette seg opp på en hest heler enhver fysiske eller mentale smerte, og det er bare ubeskrivelig å sitte på en hest.

-Å sette seg opp på en hest heler enhver fysiske eller mentale smerte, sa Federico Fernandes Sendero i sin takketale. (Foto: FEI/Liz Gregg)

Årets utdeling ble gjort på bakgrunn av en 50-50 % fordeling av folkestemmer og en jury.

-Gjennom hele generalforsamlingen har vi snakket om vår rolle som et styrende organ og hva vi må gjøre for sporten, hvordan vi kan bygge en bedre fremtid for neste generasjon, sa FEIs president Ingmar De Vos. – Med denne galaen feirer vi den enkelte som inspirerer oss i vårt arbeide, i våre diskusjoner, det vi gjør for å gi dem den beste plattformen til å trives og vokse.

Her kan du finne oppsummering av vedtak gjort under FEIs generalforsamling og FEIs styremøte.

Relaterte artikler