Til minne om Jens Christian Eriksen

En av Norges beste – en ekte hestemann og hedersmann er gått bort. Den lille store dansken, Jens Christian, var hjertet og sjelen til Sandnes og Jæren Rideklubb fra oppstart i 1971 til det siste. Han har hatt stor betydning for sporten vår i hele Norge i over 50 år, og «alle» kjente ham.

av
Ekstern part
hest / Norges Rytterforbund
Jens Christian Eriksen - 24.08.1941 – 15.01.2024. (Foto: Privat)

Han var født og oppvokst på en gård i Hjallerup i Nord-Jylland, Danmark. Interessen for hest startet tidlig, og i sin ungdom begynte han som amatørjockey i Ålborg og drev med det i cirka tre år. Deretter tjenestegjorde han i to år ved Den Kongelige Livgarde som Gardehussar, med seks måneder som Remonterytter. Siden ble Jens Christian godt beriderutdannet. Han studerte ved Westfalische Reitschule i Tyskland, han gikk på Strømsholm i Sverige, med Gullmerke derfra. Så bar det til Jysk Ride Institut i Vejle i seks år. Der ble han også etter hvert leder. I tillegg var han jordbruksutdannet. Han red på høyt nivå i både sprang og dressur.

Og det var i Vejle det norske eventyret startet. På midten/slutten av 1960-årene var det flere ryttere fra Sandnes/Stavanger-området som reiste på ridekurs til Danmark. De dro til Vejle og Jysk Ride Institut, der Jens Christian underviste. Det var flere fremtredende familier som dro på både påske- og sommerleirer, blant annet familien Simonsen. Der var også datter Gunn med, selv om hun egentlig ikke likte så godt hester. Men til gjengjeld likte hun veldig godt Jens Christian, og det var heldigvis gjensidig. De giftet seg etter hvert og ble boende i Danmark.

3.mai 1971 ble Sandnes og Jæren Rideklubb offisielt stiftet, og arbeidet med å finne tilholdssted, hester og noen til å drive klubben startet. Plassen ble på Varatun Gård, og i september ble det sendt ut informasjon fra styret til klubbens medlemmer om at de hadde ansatt Herr Jens Chr. Eriksen som rideinstruktør. I slutten av september og begynnelsen av oktober, flyttet Jens Christian og Gunn til Sandnes. Med seg hadde de sin lille datter Elisabeth, ett kjempestort flyttelass og 12 hester. Jens Christian kjørte hestene selv, i en hjemmelaget hestebil som hadde plass til 6 hester om gangen.

De tre første årene på Varatun Gård, ble klubben stadig utsatt for hærverk, ødeleggelser og tyverier. Jens Christian satte foten ned og ville si opp sin stilling. Dermed ble det sammen med kommunen jobbet mot ett nytt anlegg på Foss Eikeland, der klubben fremdeles holder til. Det stod ferdig våren 1975, og var den gang det mest moderne anlegget i landet. Jens Christian ble heldigvis værende, og han la der ett grunnlag for en driftsmodell og ett miljø som få andre rideklubber i Norge har hatt. Som han selv sa: Det å drive med hest er ikke en hobby eller et arbeid – det er en livsstil. Og det har Jens Christian vist oss, med god hjelp fra kona og familien, som etter hvert vokste til med sønnene Christian og Thomas. Han satte familien sin svært høyt.

I løpet av disse årene har flere av Rytter-Norges profiler blitt utdannet og har jobbet på Sandnes hos Jens Christian. Blant annet kjente navn som Ove Hansen, Geir Håkon Jensen, Marit Hegre Stranden, Hilde Simensen og Rose Mathiesen.

I starten bodde lærlingene på hybler på senteret, og Gunn stod for alle måltider til dem i huset familien bodde i der. I 1981 sa Jens Christian opp avtalen om å drive rideskolen selv og med egne hester. Klubben kjøpte alle hestene hans (22 på den tiden), og ansatte ham som daglig leder. Hans gode arbeid gjennom mange år førte til at Sandnes og Jæren Rideklubb i 1985 ble Norges første rideskole med tre stjerner, som var det høyeste autorisasjonskravet fra Norges Rytterforbund den gang.

I 30 år dreiv Jens Christian SJR. Han fôrte alle hestene, ryddet i stallene, utførte alt kontorarbeid, og passet på alle skolehestene som om hver og en av dem var hans egen. Han var også hovslager og skodde alle selv i mange år. Han var en fantastisk mentor og arbeidsgiver for sine ansatte. Og han har undervist tusenvis av elever gjennom disse årene. Det var ingenting som het 7,5 timers arbeidsdag for ham, og ett par nye hofter stoppet ham ikke.

Jens Christian tenkte alltid på hestens beste, og hans grunnleggende verdier innen hestesporten har vært viktige å ta med seg for hans elever. Han besatt ufattelige mengder med kunnskap om hest og ridning, læring og forståelse. Det var rutiner, disiplin og respekt, men på en positiv måte. Han kunne være streng når det trengtes, men stort sett bare mye glede, store smil og humor. Han hadde stor omtanke for alle rundt seg, og var en tvers gjennom snill og god mann.

For oss som hadde ett nært forhold til ham fra tidlig av, og som har fortsatt i sporten på en eller annen måte, har han alltid med jevne mellomrom dukket opp i tankene våre i forskjellige situasjoner. Og inni hodene våre fortalt oss kloke ting og minnet oss på alt han lærte oss, og på hva hestevelferd og rideglede egentlig er. Han vil nok fortsatt sitte på mange skuldre og hviske i våre ører.

Det er så mange som har hatt sine aller beste barne- og ungdomsår i stallen hos Jens Christian, og han lærte bort så utrolig mye om så mangt. Han hadde alltid tid til en prat, og alltid med en trofast hund ved sin side. Han hadde faktisk noen som red hos ham fra klubbens start til det aller siste.

I 2001, etter 30 år, trappet han ned og sluttet som daglig leder. Men han fortsatte med undervisning helt frem til 2022, selv om det de siste årene bare var ett par timer i uken. Han var fredet av klubben, og fikk selv bestemme når det var nok.

Når klubben var 30 år, ble Jens Christian tildelt Norges Vels Medalje for lang og tro tjeneste.

På klubbens 40-års jubileum ble han tildelt Kongens Fortjenestemedalje i sølv.

Han var også tilstede på klubbens 50-års jubileum i 2021 og ble hyllet og hedret.

De siste 20 årene av hans liv var han dessverre veldig syk, og selv om han fortsatte med litt undervisning, tæret sykdommen på kroppen. Og 15.januar sovnet han inn og fikk fred. Men jeg er ganske sikker på at han nå galopperer rundt på sin kjæreste hest Merry Mischief på de evige grønne enger og deler ut gulerøtter til alle himmelens hester.

Kjære Jens Christian – en ekte hestemann, hedersmann og familiemann. Du vil bli savnet av så mange, men først og fremst av din nærmeste familie. Vi sender våre dypeste kondolanser og tenker på dem i denne tunge tiden.

De gode minnene lever videre - Takk for alt du var!

På vegne av Sandnes og Jæren Rideklubb

Kristin Øya

Foto: Privat

Relaterte artikler