Voltige

Reglementsendringer voltige 2023

Reglementet er oppdatert og nytt reglement er gyldig fra 13 mars 2023. Noen av de viktigste endringene finner du kortfattet her.

Foto: NRYF
av
Ingvild Lillefjære

Det er viktig at alle utøvere, teknisk personell, arrangører og støtteapparat kjenner reglementet og får med seg de endringer som er gjort.

Det gjøres oppmerksom på at det her gis kun en kort oppsummering fra paragrafer med enkelt eksempler på endringer. For å få full oversikt og forståelse, må reglementet leses i sin helhet.


Ærespremie beste hest

§ 728 – Resultatlister og premiering

4. Det deles ut ærespremie for beste hest i galoppklassene, i hht hestekarakter på dommerprotokollene. Alle galopprunder for hver enkelt hest summeres og deles på antall runder. Hesten med best snittresultat får ærespremie. Under NM-stevnet regnes bare NM-klassene med.


Oppdatert ny teknisk-øvelse ihht FEI-endring

§ 750 – Generelt om programmene

4. Teknisk test

a) Teknisk test består av 5 tekniske øvelser og fritt valgte øvelser satt sammen til et program. De tekniske øvelsene er i kategoriene balanse, timing/ rytme, styrke, spenst og harmoni:

 1. 1. Stående baklengs
 2. 2. Hjul fra nakke til rygg
 3. 3. Underarms håndstående, sideveis
 4. 4. Opphopp eller stuss opphopp til motsatt side skulderstående
 5. Baklengs nål utført bak gjorden


Ny bestemmelse vedrørende start i flere klasser

§ 751 – Spesielle bestemmelser for individuell konkurranse

 1. Start i flere klasser En voltigør kan ikke starte individuelt i flere galoppklasser på samme hest på samme stevne. En voltigør som er kvalifisert til å starte på Vanskelig nivå, kan ikke starte i C-program (Lett nivå).


Lagt inn programbeskrivelse FEI Young Vaulter 2*

§ 759 – FEI-program 3* og FEI Young Vaulter 2*

FEI Young Vaulter 2*
Programmet består av 8 øvelser, som vises i en fast rekkefølge.
Programmet tilsvarer NRYF A-program:

 1. Opphopp
 2. Grunnsits
 3. Fane
 4. Mølle
 5. Saks første del
 6. Saks andre del
 7. Stående
 8. Flanke første del, avgang til innsiden


Kvalifiseringskrav for hesten for start i NM og presisering ang premiering av beste hest og beste longør under norgesmesterskap

§ 791 – Norgesmesterskap i voltige

2. Kvalifisering til norgesmesterskapene

a) Voltigøren, resp. troppen, må ha gjennomført klassen med resultat minst 5,0 i løpet av de to foregående år før inneværende og senest før start i mesterskapet. For en tropp er det mulig å bytte ut opptil 2 voltigører og likevel beholde kvalifiseringen. Kvalifiseringskravene må oppnås i den klassen voltigøren skal delta i, med følgende unntak: Voltigør som har gjennomført NRYF A-Program 2* med resultat minst 5.5 ved Landsstevne eller høyere, er kvalifisert til å starte NM-V Senior.

b) Hesten må minst ha gjennomført klassen med resultat 5,0 på ett L-stevne på det nivået den skal starte i NM.


4. Premiering og premieseremoni

a) Plassering og premiering er etter sammenlagt resultat for begge avdelinger i NM. Det er ikke egen premiering for 1. avdeling.
Alle deltagere skal ha en deltager-rosett eller en liten gavepremie i hht. §728.3.
Beste hest premieres etter følgende kriterier: Hestens karakter fra alle omganger i en eller flere NM-klasse(r) legges sammen og deles på antall omganger. Den hesten som har høyest snitt, er beste hest.
Beste longør premieres etter følgende kriterier: Longørens karakterer legges sammen fra alle omganger for én ekvipasje og deles på antall omganger. Den longøren som har høyest snitt, er beste longør.


Relaterte artikler