NRYF

Mary Best Granly til minne

Mange er de som har hatt Mary Jacoba Best Granly som en viktig del av livet sitt, enten som pasient på hesteryggen med Mary som ridefysioterapeut ved sin side, eller som ivrig innen hestesporten på hennes hjemsted Granly Gård i Råde. I forrige uke gikk Mary ut av tiden, 91 år gammel.

av
Rebecca Ballestad-Mender

Mary Best Granly har et langt yrkesliv bak seg, lengre enn de fleste. Da hun nådde pensjonsalder, var det ikke snakk om å stoppe opp – hun ville ikke sette seg ned og kjede seg, hun ville gi mer. Hun ble drevet av den gleden hestene og menneskene ga henne. Først i 2020, 88 år gammel, trakk hun seg tilbake fra stallarbeidet og det å stå i ridehallen sammen med hest og pasient.

Mary red også selv, til godt oppi 80-årene. Hun var da både hjerte- og hofteoperert, men det lot hun ikke hindre henne i å hygge seg med sin pensjonerte dressurhest i både piaff og piruett.

Mary er opprinnelig nederlandsk, men tilbrakte sine barneår sammen med sine legeforeldre på Java som da var nederlandsk koloni. Mary opplevde andre verdenskrig på nært hold, og satt en tid i japansk krigsfangeleir sammen med sin mor.

Engasjementet for hest og fysioterapi kom gjennom Marys mor som var legespesialist innen geriatri. Etter krigen drev hun et rehabiliteringshjem for eldre i Nederland, der hester var en del av driften.

Mary tok sin fysioterapiutdannelse i Nederland, så førte veien henne til Norge der hun møtte arkitekten Birger Granly. Det resulterte i ekteskap og barn, med Råde i Østfold som hjemsted.

Interessen for hest og fysioterapi ledet Mary til Elsebet Bødtker og Sissel Thorson Falch, begge pioneerer innen ridefysioterapi. Mary deltok på den første internasjonale konferansen om terapiridning, og hun har siden da vært en sentral del av det norske miljøet innen terapiridning, som terapeut og innen utdanning av nye instruktører. Egen praksis som fysioterapeut i Råde ble supplert av terapiridning ved Hestesenteret i Moss, og en periode også ved Tune Ridesenter.

Familiens gård Granly ble etter hvert utviklet til et hestesenter. Mange fant veien dit for å glede seg over ridning og samværet med hestene - og også med alle dyrene som Mary fylte opp gården med.
I tillegg til at Mary tilbød ridefysioterapi på gården, lot Mary unge ryttere ri og trene hennes hester samt delta i konkurranser. Stallen rommet også oppstallører og var godkjent lærlingebedrift innen hestefaget. Gården var i mange år arnestedet for Råde Rideklubb (nå Råde og Onsøy Rideklubb), med klubbaktiviteter og stevner rett utenfor stuedøren til Mary.

Et stort høydepunkt for Mary var da stallgjengen sørget for at det ble bygget ridehus på gården gjennom programmet «Oppdraget» på TV2.

Mary tok også del i sporten som dressurdommer, og var opptatt av å tilrettelegge og sørge for at Rideknappen ble tilpasset hennes elever og brukere. Mary fattet tidlig interesse for avl av ridehest. Hennes store interesse for blomster kom til uttrykk i navnene hun ga sine hester, og flere av hennes hester blomstret også i sporten, både i Norge og internasjonalt. Blant annet står hun bak en vinner av det svenske Bruksprovet som også deltok i Unghest-VM i dressur.

Gjennom sitt liv har Mary berørt mange, hun har betydd mye for mange gjennom både terapiridningen, hestesporten og avlen. Marys hjerte har banket varmt og raust for de rundt henne - og for hestene.

Vi lyser fred over Marys minne.

Relaterte artikler