Bøtelegges og mister premien

I en prøve tatt av Anita Sandes hest For Cash ved CSIL2* i Abu Dhabi 18.-20. februar, ble det gjort et såkalt «atypisk funn» i prøven fra hesten For Cash 2 på tre stoffer som står på FEIs Equine Substance Prohibited List.

av
Rebecca Ballestad-Mender

Analysen av prøven som ble tatt etter stevnet viser i A-prøven en forekomst på koffein, paraxantin og teofyllin over rapporteringsnivå.

Koffein og teofyllin kan være direkte metabolitter av hverandre, og paraxantin kan være en metabolitt av koffein.

Stoffene som ble påvist klassifiseres som såkalte «Controlled Medication Substances» på FEIs Equine Substance Prohibited List.

Rytteren har forklart seg, og hendelsen resulterer i bot og tap av premie.

Ved første gangs brudd på antidopingregler der bruddet er av mindre alvorlig karakter, gir FEI en mulighet for en forenklet administrativ prosess, såfremt hendelsen ikke fant sted ved et OL eller et VM. Idet hverken rytter (ansvarlig person) eller hest i dette tilfellet noen gang før har brutt noen form for antidopingregler, har FEI vurdert Sandes tilfelle på denne måten. Saken går derfor ikke videre til FEI Tribunalen, men avsluttes ved at rytter ilegges en bot samt saksomkostninger, ekvipasjen diskvalifiseres fra stevnet, mister eventuelle poeng oppnådd ved stevnet og må returnere/tilbakebetale eventuell premie.

Viktigheten av gode rutiner

-Vi minner alle utøvere og andre som har rollen som ansvarlig person om viktigheten av gode rutiner og årvåkenhet i forhold til antidoping-reglene, både når det gjelder internasjonale og nasjonale stevner. Alle våre landslagsryttere, eventuelt ansvarlige personer, må gå igjennom e-læringen både fra Antidoping Norge og det som er fra FEI. Innen hestesporten kreves det at utøverne har kunnskap om antidopingregelverket både når det gjelder hest og menneske. Vi anbefaler sterkt at alle som er aktive i sporten, også bredderyttere, til å ta e-læringskurset til Antidoping Norge – alle utøvere, uansett nivå, er forpliktet til å forholde seg til antidopingregelverket. Med kunnskap og bevissthet kan man forhindre hendelser vi alle ønsker å være foruten, sier sportssjef Nina Johnsen.

Relaterte artikler