Fjerning av værhår forbudt ved FEI-stevner fra 1. juli

Fra 1. juli vil ekvipasjer ved alle FEI-stevner elimineres dersom hestens værhår er fjernet. En tilsvarende regel om dette i det norske reglementet vil trolig gjelde fra 1. mars 2022.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Fra 1. juli vil ekvipasjer ved alle FEI-stevner elimineres dersom hestens værhår er fjernet. En tilsvarende regel om dette i det norske reglementet vil trolig gjelde fra 1. mars 2022. Illustrasjonsfoto: Rebecca Ballestad-Mender

Fra 1. juli vil en hest som har fått barbert, klippet eller på annen måte fjernet sine værhår ikke tillates deltagelse ved FEI-stevner. Kun dersom håret er fjernet av veterinær for å forhindre smerte eller ubehag for hesten, kan det tillates, herunder klipping, barbering eller fjerning for at hesten skal kunne behandles av veterinær.

Hesten har værhår på mulen og rundt øynene, og for hesten som for mange andre dyr er værhårene viktige sanseorganer. Hårene er lange og grove, og hvert hår har fine nervetråder i seg. Disse samles i en sanseverve som fungerer som føle- og orienteringsorgan for hesten.
FEI-forbudet er hjemlet i FEI Veterinary Regulations Article 1004 (Prohibited methods). At et slikt forbud skulle innføres, ble vedtatt enstemmig av FEIs generalforsamling i november 2020.

Forbudet vil gjelde alle FEI-stevner, også OL i Tokyo, fra 1. juli.

Venter norsk forbud fra neste år

Et tilsvarende forbud er på trappene også i Norge.

-Vi pleier å ta inn FEI-bestemmelser i KRI. Dette er en ganske viktig endring, så det bør følge den vanlige timeplanen for reglementsendringer og dermed gjelde fra 1. mars 2022, sier leder i Teknisk komite reglement, veterinær Torunn Knævelsrud.

Værhårene har en viktig funksjon for hesten.

- Værhårene har en viktig funksjon, de hjelper hesten med å orientere seg i de nærmeste omgivelsene. Hesten ser jo ikke noe rett foran og rundt mulen og munnen, da blir værhårene hestens «øyne». Værhårene rundt øynene varsler om gjenstander i nærheten og beskytter mot skade, sier veterinæren.

Hun påpeker at man uavhengig av forbud i konkurransereglement, bør man av dyrevelferdshensyn ikke fjerne disse hårene. – Dette er hår som hesten har et behov for, de er der av en grunn. Derfor bør man ikke klippe dem bort, fastslår Torunn.

Når det gjelder hår inni ørene sier veterinæren følgende: - Håret i ørene er ikke værhår, men er der for å beskytte øregangene mot rask og rusk og er like viktig. Selv om dette håret ikke skulle rammes av noe reglementsforbud, så bør man likevel ikke klippe dette mer enn til randen av ørebrusken, altså det håret som tyter utenfor når du klemmer øret sammen.

Relaterte artikler