VM-sesongen på hjul rulles i gang

Denne helgen handler det om Unghest-VM i kjøring i Ungarn, der Norge er representert i 5-års klassen ved Maria Henriksson med to hester. Om tre uker går neste store mesterskap i gang – det blir både norsk lagdeltagelse og individuell deltagelse i Frankrike.

Foto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

Unghest-VM går i år som i fjor i ungarske Szilvásvárad. Mer enn 50 hester deltar, fra Østerrike, Tyskland, Italia, Polen, Sveits, USA – og Norge.

Maria Henriksson er vel på plass i med de to fem-åringene Marko og Milky Way. Onsdag ettermiddag skal hestene gjennom vetsjekk. Ekvipasjene i 7-års klassen har sin første kvalifikasjon onsdag kveld, mens det for 5-åringene starter torsdag med dressur og presisjon. Halve startfeltet vil gå videre, med et minimumresultat på 6,0, men fredag er det en kvalifiseringsmulighet til for å gå videre til helgens finaleklasser.

Den innledende kvalifiseringen består av både dressur og presisjon, presisjonsbanen er 500-700 meter lang, har 10-14 kjegler og også noen hinder.

Dommerne som følger ekvipasjene ute på banen vurderer blant annet hestens innstilling, lydighet, smidighet, harmoni, tempo og potensiale.

I 5-års klassen deltar det 22 hester, i 6-års klassen 16 og i 7-års klassen 13.

Maria deltok også i fjor i dette mesterskapet, og det var første gang det noen gang deltok en kusk for Norge i Unghest-VM i kjøring. Innsatsen var av toppklasse – det ble bronsemedalje til Maria og den da 7 år gamle Jelviro.

Start- og resultatlister

Fra Ungarn til Frankrike

Nettopp Jelviro har oppgaver foran seg på et VM også i år. Han tar steget et hakk opp fra unghestenes verden og inngår sammen med Maria i det norske laget som skal delta i VM for enbet i Le Pin au Haras i Frankrike 15. til 18. september.

Ekvipasjen fra Hedemarken Rideklubb vil få følge av Øivind Mikkelsen/Cartoon Hedegaard (Trollheimen Ride- og kjørelag) og Jeanette Lund Støen/Penlangrug Black Knight fra Larvik og Sandefjord Rytterklubb. Reserve på laget er Wenche Johannesen/Engkildegårds RTS Saturn (Ekeberg Rideklubb). Denne ekvipasjen stiller også individuelt i mesterskapet.

VM for firspann går i italienske Pratoni del Vivaro 21.-25. september.