Vil man noe, så må man gjøre noe

Da planene og budsjettet for flytting av ridesenteret til Sandnes og Jæren Rideklubb ble stemt ned i formannskapet i Sandnes kommune i november, kom det helt overraskende på klubben som etter nærmere 15 års arbeid overfor politikere i år endelig trodde de var i mål. På bakgrunn av dette gikk 17 år gamle Oda Therese Oddsen opp på talerstolen under kommunestyret mandag denne uken: - Vil man noe må man gjøre noe, fastslår Oda som spurte ordføreren om han syntes de gjorde nok for jenteidretten i kommunen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
17 år gamle Oda Therese Oddsen gikk opp på talerstolen da Sandnes kommune hadde kommunestyremøte denne uken - for å tale jenteidrettens sak. - Vil man noe, så må man gjøre noe, sier Oda. (Foto: Frode Olsen/Sandnesposten)

I februar gjorde kommunen et vedtak om å budsjettere med 20 millioner til etablering av et nytt ridesenter for klubben på Vagle. Etter et forslag fra posisjonen i kommunen i slutten av november, gikk formannskapet tilbake på dette. Denne endringen både overrasket og skuffet rideklubben. De trodde de endelig var på rett vei etter en lang prosess.

Budsjettendringen medførte at klubben organiserte et opprop – og i tillegg bestemte klubbens ungdomsseksjon seg for å fortelle politikerne hvilke følger denne endringen hadde. Oda Therese Oddsen fra Sandnes og Jæren Rideklubb skrev et brev til ordføreren i kommunen, Stanley Wirak, og fikk tre minutters taletid under mandagens kommunestyremøte i Sandnes.

Jeg følte jeg måtte tørre å gjøre det

-Vi har kjempet for dette anlegget og alltid blitt nedprioritert, nå ønsket politikerne å bygge en ishockey-hall i stedet. Jeg følte jeg måtte tørre å gjøre det, sier Oda om det at hun holdt innlegg under kommunestyret. Oda er en av klubbens sprangryttere, hun har i flere år vært på landslaget for ponni og er nå en del av satsingsgruppen som junior.

Det var hennes egen rideklubb og ridesenter som fikk henne opp på talerstolen, men hun tenkte andre da hun gikk opp på talerstolen.

– En ting er vår kommune, men innen idretten generelt så blir ikke hestesporten så veldig prioritert. Jeg tror kanskje at mange politikere ikke er helt klar over at dette er en idrett, at de tenker at det ridning er en tur i skogen – kanskje er deres kjennskap til hest en runderidning for barn i en dyrepark. Men vi kan fortelle dem hva denne sporten er!

Med 71 klubbmedlemmer med seg på galleriet var Oda alt annet enn alene i salen, hun hadde solid støtte for sitt budskap. Blant annet sendte Øxnevad Videregående skole, der mange ryttere går på toppidrett hest, en hel klasse til møtet. – Det var kult at så mange var der, for ellers kommer det jo ikke mange på slike møter!

Responsen på innlegget og oppmøtet uteble ikke.

-Et parti snudde og ble positive, og flere politikere tok det opp i sine innlegg. Jeg tror kanskje at politikerne nå vil tenke seg litt mer om før de skyver oss vekk., sier Oda.

-Jeg tror at mange politikere ikke er helt klar over at hest er en idrett, men vi kan fortelle dem hva denne sporten er, sier Oda - her med ponnien Javas Alun i EM 2021 der Oda var med på laget som tok bronse. (Foto: FEI/Lukasz Kowalski)

Man må ta ting i egne hender

Det hele ble også godt lagt merke til av lokale medier. Det kom raskt ut artikler i lokal- og regionsaviser, og TV-Vest var også på plass og intervjuet både Oda og flere fra klubben.

Oda håper sterkt at dette kan bety noe for klubben, men vil gjerne understreke overfor andre rundt om i heste-Norge at vil man noe, så må man gjøre noe.

-Det er viktig at jenteidretten – og hestesporten – blir mer prioritert. Jeg håper at vi kan være litt et forbilde for andre, vise at vi må stå frem og si hva vi ønsker. Vi bor jo også i en kommune, vi har også lov til å ville og mene. Og vil man noe, mener man noe – så må man ta det i egne hender. Gå til politikerne! Jeg ser stadig at folk legger ut at de er «misfornøyde» med ditt og datt. Men da må man jo ta det et steg videre!

Sporten vi driver med handler ikke bare om det som skjer på en ridebane - det er så mye annet rundt også. Med sin tale i kommunestyremøtet ønsker Oda å inspirere andre: - Vil man noe, så må man ta det i egne hender! (Foto: NRYF)

Vil man noe, mener man noe – så må man ta det i egne hender. Gå til politikerne!

Oda Therese Oddsen

Fokuserte på virkningen av politikernes forslag

Odas innlegg gikk ut på at det at planene igjen ble skjøvet ut i det blå i realiteten innebar en nedprioritering av jenteidretten fordi hestesporten er den nest største jenteidretten i kommunen.

-Hestesporten er den nest største jentesporten i kommunen, men oppmerksomheten, tilretteleggingen, tiden og ressursene går til guttene. Jeg er her i dag for jeg vil endre på disse forskjellene, og dere her i salen kan bryte dette mønsteret, sa Oda i sin tale.

– Vi stiller spørsmål ved prioriteringene som gjøres. Vi vil bli hørt, sett og prioritert, sa Oda og stilte sitt spørsmål til ordføreren: - Synes du at kommunen gjør nok for jenteidretten?

-Det var skummelt, men samtidig er det gøy å kjempe for noe viktig, forteller Oda som fikk stor applaus fra galleriet etter sin tale.

Ordfører Stanley Wirak hadde forberedt et kort svar til den unge, engasjerte taleren og avviste i sitt svar at kommunen nedprioriterte jenteidretten.

Har tro på en god løsning

For klubbens del er en flytting til nytt område viktig. I nesten 50 år har Sandnes og Jæren Rideklubb hatt tilholdssted på Foss Eikeland, men gjennom årenes løp har anlegget som følge av omregulering av området blitt mer og mer bygget inn av industri. Anlegget på Foss Eikeland var moderne og i tetsjiktet av norske ridesentre da det sto nytt for snart 50 år siden, men etter et halvt århundre med drift og i møte med en sport som stiller endrede krav nå enn i 1970, er det nødvendig med betydelig oppgradering og tilpassing.

-Dette er noe vi har jobbet med lenge. Vi har alltid hatt et godt samarbeid med kommunen, og det kommer vi til å fortsette med – og vi har god tro på at politikerne i kommunen finner gode løsninger til oss, sier leder i klubben, Heidi Støtland.

– Det var uheldig at de flyttet på midlene til tomtekjøp rett før innspurten her, og det laget en usikkerhet hos oss. De fikk imidlertid inn et tekstforslag som viser at de jobber videre på samme måte selv om pengene tas fra annet sted. Dette var allerede inne, og markeringen med Oda og alle medlemmene var for å vise at vi er en stor, aktiv klubb med mange flinke, unge og ivrige jenter som kan snakke for seg. Det er også lærerikt å bli med og se hvordan ting virker i samfunnet. Det endret ikke noe i det forslaget som lå inne, men vi fikk vist oss frem og satt søkelys på at dette er en stor jenteidrett.

-Markeringen med Oda og alle medlemmene viste at vi er en stor, aktiv klubb med mange flinke, unge jenter som kan snakke for seg. Vi fikk vist oss frem og satt søkelys på at dette er en stor jenteidrett, sier klubbleder i Sandnes og Jæren Rideklubb Heidi Støtland. (Foto: NRYF)