Vi må se, lære og ta med oss motivasjonen videre

En titt på resultatlisten fra lagkonkurransen for dressurponniene ved EM i Strzegom er nok til å «blow you away». Topp 25 av 62 er alle over 70 %. - Nivået er skyhøyt og marginene er ekstremt små. Vi tar med oss lærdom og motivasjon videre til den individuelle klassen som går fredag og lørdag, sier landslagsleder Siril Helljesen etter en lagkonkurranse der Norge til tross for god innsats og gode prosenter ble liggende et godt stykke unna de suverene medaljørene.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: NRYF

Det ble tysk seier på mesterskapsbanen i Polen, med fire lagryttere som alle lå i sjiktet 72,9 til 77,9 %, fulgt av Nederland på sølvplass og Danmark som glade bronsevinnere – samtlige av disse lagrytterne red inn til godt over 70 %.

Feil koster dyrt

Halve startfeltet red i går, der Troy Grønvold Belgen/Strandgaards Dance Forever red til 67,314 %. Celine Granli/Davidoff hadde også med seg 66,943 % til lagresultatet fra torsdagens klasse. Thea Victoria Harlem/Schermeers Hof Simba i dag red inn 67,686 % og Mira Antonsen Hjelle/Filur af Grønagergaard fikk 66,143 %. Resultatmessig etter at alle de 62 deltagerne hadde vært til start ble dette en 42. plass på Thea, Troy ble nummer 44, Celine 52 og Mira 54.

Lagmessig ble Norge stående med 201,943 prosentpoeng – Tyskland vant med svært sterke 226,371.

-Alle våre har mye bra, innleder den norske laglederen. – Men vi har for mye feil – og feil er superdyrt når det er så mange med som her. Her teller hver detalj, man har ingenting å gå på – det er så tett på resultatlistene. Dette er noe man som rytter må venne seg til – slik er det på dette nivået. Dette må man jobbe for å takle for at man skal kunne ri for sin egne maksimale prestasjon.

Vi kan heve listen

Om det kan synes høyt til toppen, påpeker Siril at de norske resultatene er positive.

-Vi har ingen ryttere under 66 % - det er helt akseptabelt – vi har noe på gang. Nivået i EM er ekstremt, de beste ponniene er som små Grand Prix-hester, de er av en ekstrem kvalitet, de er i noen utrolige systemer. Men stikker vi norske fingeren i jorden, så ja – vi har to over 67 og to over 66 – det er helt akseptabelt.

Resultatene er helt akseptable – og i tillegg ligger det et potensiale i dem.

-Vi har en del å gå på. Vi har hatt lagmøte i dag, snakket sammen, gått igjennom protokollene med innstillingen «er det noe vi kan endre»? Og ja, det så vi at det var. Det er ting vi kan jobbe for å endre allerede neste gang de skal opp midtlinjen – og det er ting som vi kan endre i et mer langsiktig perspektiv.

-Vi har en del å gå på, ting vi kan jobbe for å endre allerede neste gang de skal opp midtlinjen eller endringer i et litt lengre perspektiv, sier landslagsleder Siril Helljesen etter langkonkurransen i EM. (Arkivfoto: NRYF)

Bruke erfaringene til å bli motivert

Det handler om å bruke det de erfarer i Strzegom til noe å bygge videre på, bruke det til å bli motivert og inspirert til å ri på sitt beste.

-Selvsagt skulle vi gjerne hatt bedre lagresultat, men vi vil ikke la det få oss til å miste motet – tvert imot skal vi la oss inspirere av det. Det handler om å bygge en kultur for å ri godt, sørge for god grunnridning, gjøre det som skal til ut fra ponniens kvaliteter – gjøre det beste ut av hva man har. Man kan si at ja, topp 25 er alle over 70 % - eller topp 35 er over 69 %. Men 68-69 prosent, det er innen rekkevidde i forhold til hva vi har i dag og hva vi kan forbedre. Vi må bare motivere til å gå nerdete inn i det, gå inn i detaljene, ta hvert lille poeng der vi kan ta det.

Siril roser sine fire ryttere for innsats og innstilling. – Det er en flott gjeng, det er ryttere for fremtiden. De er her for å lære, og det kommer de til å gjøre. De har resten av mesterskapet foran seg – og de har fremtiden foran seg også. Jeg har stor tro på dem!

Neste oppgave i Strzegom

Den individuelle klassen står nå for tur. I likhet med lagkonkurransen er den delt i to. Tre av de norske rytterne skal ri fredag, fjerderytter skal ri lørdag. Celine Granli rir fredag klokken 12.21, Thea Victoria Harlem klokken 14.02 og Mira Antonsen Hjelle klokken 15.37.

Lørdag rir Troy Grønvold Belgen klokken 10.51.

-I år er startrekkefølgen tilfeldig trukket, de rir ikke i noen gitt rekkefølge ut fra resultatene, og det er positivt, fastslår Siril som også roser arrangøren for et svært godt arrangement. – Det er meget godt arrangert, det er veldig hyggelig – og så er det deilig og varmt også! Vi har det også utrolig hyggelig ved at vi er her sammen med sprangrytterne, de heier på hverandre – det er et veldig fint miljø på tvers av grenene – det gir noe ekstra! I morgen skal vi begynne dagen med å heie på sprangrytterne – og så er det vår tur!

Start- og resultatlister