Vi har grunn til å være stolte

Et lag som står sammen for hverandre, som viser at de kan, som presterer og som tar norsk dressursport et stort steg videre. -Vi har grunn til å være stolte over disse rytterne, sier landslagsleder Pether Markne og roser sine ryttere Trude Hestengen, Mathilde Merethe Klaesson og Isabel Freese for deres innsats i lag konkurransen i Riesenbeck.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: Lukasz Kowalski

Over to dager har det norske laget prestert på banen i tyske Riesenbeck. De skuffelser som har vært er ikke så tunge å bære når man tar prestasjonene i betraktning. Tanken om en OL-plass var i utgangspunktet i kategorien «hårete mål», men når alle hadde fått vist sitt syntes det som om det i stor grad skyldtes utenforliggende årsaker som gjorde at det ikke ble nådd denne gangen.

En sterk laginnsats

Trude Hestengen innledet sammen med sin Christianslund Fûrstino (Fürstenball/Cape Town S, oppdretter Anette Juhl, eier Hestengen Dressage), og gjorde en imponerende jobb. – Trude er en virkelig god lagspiller. Hesten hadde hatt et skadeavbrekk tidligere i sommer og kun vært i gang i syv uker før EM. Derfor var han ikke helt sterk nok til å bære seg nok bakfra, han gjorde en helhjertet innsats og Trude red så godt – vi visste at han ikke ville kunne gå på sitt aller beste, men vi visste også at de likevel var viktige å ha med på laget, sier Pether.

Trude og Tino leverte som eneste norske under første dag av lagkonkurransen, så var det tid for Mathilde/Sandbæks Rio El (Skovens Rafael/De Noir, oppdretter Eigil Kirkegaard Nielsen, eier familien Klaesson & Blikstad) og Isabel/Total Hope Hope (Totilas/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Christine Arns-Krogmann, eier Lone Bøgh-Henriksen/Paul Schockemöhle Hengsthaltung GmbH) dagen etter.

For Mathilde fikk applausen for ekvipasjen før store følger: – Det var utrolig kjedelig at de skulle komme ut for denne applausen mens de red rundt railen, fastslår Pether. - Rio er en følsom hest, og reagerer på slikt. Han hadde akkurat gått utrolig flott på oppvarmingen, det så bare så godt ut. Så gikk gardinen litt ned for ham der oppe på stadion; denne hesten har så lett for alt med sin kropp, men det kan bli varmt i hans hode. Når han blir sånn, er det vanskelig for Mathilde å nå inn til ham. Men, hun gjorde det aller beste ut av situasjonen, hun gjorde en riktig god jobb med ham – det var bare ergerlig at det skulle skje akkurat da!

To gode ritt var unnagjort, med klare bud på at det hårete målet ikke egentlig var så hårete ut fra kvaliteten som tydelig skinte igjennom. Isabel Freese satte strek under dette med sitt program sammen med Total Hope torsdag ettermiddag.

-De begynte godt, så kom den feilen i piaffen som kostet dyrt, men som hun også mesterlig reddet inn. Hesten er jo full av kvaliteter, og rytteren er bare særdeles dyktig – det står virkelig respekt av hennes ridning og hennes innstilling, hvordan hun håndterer det press hun har på seg med den hesten. Det var velfortjent at hun kom til Specialen, og vi ser henne så gjerne til start søndag også, sier Pether full av beundring.

Landslagsleder Pether Markne roser sine ryttere etter deres felles innsats i lagkonkurransen. (Foto: Lukasz Kowalski)

En motivasjon til fortsettelsen

Han oppsummerer laginnsatsen som en motivasjon for fremtiden: – Vi har flere nasjoner bak oss, og vi var et av to lag som kun hadde tre ryttere med. Og disse tre rytterne viste både med sine hester og sin ridning at de hører hjemme i dette selskapet – at vi ikke nådde helt til OL-plass betyr på ingen måte at det var mislykket – tvert imot har vi all grunn til å være stolte over å ha disse tre rytterne på banen for Norge. Nå må vi bare ta til oss inspirasjonen, nå må vi bare jobbe videre!

Foto: Lukasz Kowalski

Isabel Freese har starttid 12.25 i fredagens Grand Prix Special. De 18 beste av de 30 startende i klassen går videre til søndagens freestyle.

Start- og resultatlister