Vi er klare sier VM-arrangøren

Etter mer enn tre år med planlegging har tiden kommet. Arenaene og stallene er klare, de første par hundre frivillige har kommet i dag og hestene er i ferd med å ankomme. Om bare noen dager er det klart for de første rytterne til å ri Herning2022 og VM i sprang, dressur, paradressur og voltige inn.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: Ridehesten.com

Nærmere 12 000 tonn sand har blitt lagt ut i arenaene – alle banene er ferdige og klare for hestene.

– Vi har til og med hatt en del regn for å teste underlaget og dreneringen – alt virker bra, sier arrangementsdirektør Casper Cassøe.

At banene skal være tipp topp for hestene og sikre deres helse og velferd vil i løpet av tirsdagen grundig testes ved den svenske professoren Lars Roepstorff som er ekspert på underlag.

En lang reise for arrangørene

Det har vært en lang reise for arrangørene, en reise som begynte i 2016. – Vi brukte seks måneder på å sette sammen vår søknad om mesterskapet, forteller Jens Trabjerg i Herning2022.

De var langt fra alene om å ønske seg dette mesterskapet – de konkurrerte mot 21 andre arrangører. Herning2022 gikk videre til å være blant topp åtte kandidater, og i den prosessen valgte Herning2022 å inkludere også voltige til deres opprinnelige program som rommet sprang, dressur og paradressur.

Helt til sist sto det igjen tre kandidater, foruten Herning2022 var også Italia og Saudi-Arabia med i toppkampen. Til tross for at disse hadde imponerende planer, var det Herning2022 som trakk det lengste strået.

-Vi tror at det at vi har så lang og bred erfaring med store hestesportsarrangement, som FEI World Cup og EM i 2013, betød mye for at det ble oss, lyder det fra Trabjerg og Cassøe. – Her i Herning har vi noen flotte fasiliteter som er vel gjennomprøvd, og også byen Herning samt Casper og jeg har både rutinen og erfaringen som kreves for noe som dette. Vi presenterte også et økonomisk velfundamentert prosjekt, med et realistisk budsjett.

Trabjerg og Cassøe har svaret klart når de blir spurt om hvordan de ønsker at Herning2022 skal bli husket:

-Vi håper at dette mesterskapet lever opp til de høye forventningene våre gjester og utøvere har og at Herning2022 vil bli husket som et mesterskap med topp sport og store opplevelser for alle.

-Vi håper at dette mesterskapet lever opp til de høye forventningene våre gjester og utøvere har og at Herning2022 vil bli husket som et mesterskap med topp sport og store opplevelser for alle, sier Jens Trabjerg og Casper Cassøe på vegne av Herning2022. (Foto: Herning2022)

Hensynet til hestevelferden er bakgrunnen for ankomstplanen

De første hestene kom tirsdag morgen klokken 06. Alle ryttere har blitt gitt egne tidspunkter for ankomst for å forhindre at for mange biler og lastebiler kommer på en gang og lastingen tar for lang tid.

Hver hest må gjennom en grundig helsesjekk før de tillates inn i stallene. – Av hensyn til hestevelferden har vi ønsket å sikre at hestene ikke tilbringer lenger tid på transport enn nødvendig, sier Cassøe.

Totalt 96 hestebiler vil ankomme i løpet av dagen - og mesterskapet vil romme tett oppunder 1200 hester.

Arrangørens hjemmeside