Dressur
Vestlandets Dressurfestival 2024: Festival med høyt humør, masse energi og mye attåt
Hva gjør man når det er langt til elitestevner, fare for glatte veier, men man vil på stevne? Jo, da lager man et stevne selv. Og på Vestlandet gjør man det skikkelig når man først går i gang.
Tekst: Vestlandets Dressurfestival
Vestlandets Dressurfestival (VDf) ble arrangert for andre år på rad og har kommet for å bli. Neste år legger man det tidligere er planen, så får de med lenger reisevei en anledning til å være med.
Det hele startet fredag ettermiddag
Startsignalet for Vestlandets Dressurfestival 2024 gikk fredag ettermiddag og med det var det duket for en helg med allsidig innhold. Et stort klassetilbud ga mye variasjon i programmet, med alt fra showklasse for de aller yngste, til unghest, para, VA og kür.
To internasjonale dommere satte en spiss på det hele. Jan Olsen tok turen fra Danmark og Mary Robins fra England, og sammen med erfarne norske kollegaer gjorde dette at stevnet kunne tilby tre dommere i klassene.
Det ble vist mye flott ridning gjennom helga, hvor blant annet årets junior-vinner i NM, Mira Antonsen Hjelle og Atterupgaards Dora, vant alle sine tre klasser med over 70 %, deriblant Equito's MB kur.
Det var flere debutanter i VA, men også på andre nivå, noe som lover godt for dressuren på Vestlandet. Stevneleder og rytter, Silje Torsvik og Langeskovs Twilight vant Avanto Right Tail's Grand Prix kür med ny personlig rekord på 70 %.
Dommer Robins om Vestlandets Dressurfestival 2024
Dommer Mary Robins oppsummerte stevnet på følgende vis: -Meget bra organisert stevne, med flotte fasiliteter og stor gjestfrihet, kombinert med imponerende liste av respekterte sponsorer.
Ridemessig poengterte hun det var flere meget talentfulle hester med gode resultat. Hun fremhevet samtidig viktigheten av å ha fokus på selvbæring og hestens evne til å være foran hjelperne.
Gjør det for sporten
Flere av de frivillige var og involverte aktive på konkurransebanen, blant annet sentereier Kirsti Svaboe. Kirsti var den første på stevneplassen om dagene, sørget for at baner ble klargjort med perfeksjon, bistod i sekretariat, i tillegg til at hun var den som slukket lyset om kvelden.
Hun fikk tid til å ri litt og, og stakk av med seieren i Felleskjøpet AgderRogaland sin Intermediaire I klasse på søndagen med 66,4%. Med det sikret hun seg et flott teppe i tillegg til andre fine premier.
Vi måtte spørre hva som gjør at hun er villig å bidra så mye for sporten i forbindelse med Vestlandets Dressurfestival. Henne klare svar var: -Ønske om å fremme sporten, legge til rette for gode stevner hvor man og kan ri selv, og samtidig slippe å reise langt.
Topp klubbsamarbeid
Et så stort arrangement krever mange hender. Jærsk dugnadsånd er et begrep på disse kanter av landet og ble demonstrert til fulle gjennom helgen. Fire klubber har gått sammen for å løfte i flokk; Soma Ryttersportsklubb, Sandes & Jæren Rideklubb, Stavanger & Sola Rytterklubb og Jæren Hestesportsklubb. De løftet alle til gangs, med masse pågangsmot, energi og godt humør, samlet gjennom felles prosjekt Vestlandets Dressurfestival.
Flere bemerket at arrangementskomiteen har gjort en flott jobb mot sponsormarkedet. De har lagt mye omtanke i å gi bidragsyterne noe igjen for bidraget, med god kommunikasjon, masse synlighet, mulighet for å delta på premieutdeling med mer.
Leder av Vestlandets Dressurfestival, Rune Mæle, er fokusert på å fremheve viktigheten av støtten fra de ulike sponsorene. Sponsorer i kombinasjon med tilgang til gode fasiliteter er hva som gjør Dressurfestivalen mulig å gjennomføre med internasjonal kvalitet.
-Vi jobber langsiktig, og vårt håp er at sponsorene ser klare fordeler av å bidra til å bidra til at Vestlandets Dressurfestival er et arrangement for fremtiden. Det, i kombinasjon med at deltakerne sitter igjen med følelsen av å ha deltatt på en Dressurfestival, og ikke et stevne, sier Mæle.
En festival trenger jo et gallashow
Et godt stevnetilbud er ikke nok i seg selv for en festival. Man vil også promotere andre grener og aktiviteter med dyr. Hva gjør man da? Da inviterer man til gallashow med sirkusdirektør og det hele.
Lørdag kveld så inviterte derfor Vestlandets Dressurfestival til Gallashow med påfølgende ryttermiddag. Showdirektør Carina Brandtzæg gjorde sin entre på kjepphesten Trigger (9 årig vallak, av ukjent avstamming), og ledet kvelden på mesterlig vis. Western-oppvisning av Hans Petter Særheim/Miss Seniorita BB fra Rogaland Westernklubb løftet stemningen til taket. De to fikk vist oss hvordan alt fra type øvelser som sliding, spinning og så videre. Det var en ny erfaring for mange av de fremmøtte, og det var tydelig at publikum satte pris på det som ble fremvist!
Voltigegjengen fra Team Hegre gav oss en herlig oppvisning med musikk fra My Little Pony, og publikum var tydelig imponert over de unge utøverne i alder 5-10 år sin innsats, innlevelse, og ikke minst hvor komfortable både utøvere og hesten var gjennom hele oppvisningen.
Vestlandets Dressurfestival la inn en viktig pause i showet - det var for å dele ut en rekke priser til verdige vinnere. Hedersprisen gikk til Christian Marcussen for hennes deltakelse i Paralymics, Innsatsprisen til Tonje Vestrheim Oma for hennes stå på vilje og positivitet i forbindelse med Vestlandets Dressurfestiavl og Æresprisen til Kirsti Svaboe for alt hun gjør for at Vestlandets Dressurfestival skal kunne arrangeres.
I tillegg ble en viktig pris delt ut på søndagen - Hestepasserprisen. Den gikk til Karina Antonsen Hjelle for hennes bidrag til flere ryttere fra Bergen og for spredning av positivitet under stevnet.
Flere på fire ben
Et Gallashow kunne ikke bare inneholde hester, så Sirkusdirektøren hadde invitert inn seks utøvere på nasjonalt nivå fra Sør-Rogaland Brukshundklubb, hvor flere har tatt medaljer under NM og andre store stevner. En stafett mellom Team Norway og Team Europe ble god underholdning.
Overdommer på stevnet, Ruth Elisabeth Vareberg Birkedal, viste seg å ha flere talenter da hun var med på Team Europe med sin hund.
I etterkant ble Silje Torsvik og Rune Mæle, to av initiativtakerne til Vestlandets Dressurfestival, utfordret til duell ved å prøve seg som hundeførere på en noe enklere bane.
Tilbakemeldingene i etterkant av showet har vært meget positive, og frister absolutt til gjentakelse. Målet ifølge sirkusdirektøren Carina er å kunne levere minst på høyde med show i Herning og tilsvarende, som gjør at man slipper å reise så langt.
Så mysset det av fotografer
Søndagens høydepunkt for flere var kanskje showklassen for yngre talenter, hvor fem unge, inviterte utøvere med sine ponnier fikk vist sine dressurprogram. Premieseremoni i etterkant for dem alle til hest og utdeling av sløyer og diplomer gjorde at antall stolte fotografer steg dramatisk for en kort stund. Det lover absolutt bra for fremtiden når man ser på de yngre talenter!
Bli med på Vestlandets Dressurfestival neste år
Vestlandets Dressurfestival 2025 har planleggingen startet allerede for både show og stevne, så det er bare å planlegge for tur til Vestlandet på høsten for å oppleve festival-stemning i særklasse!