Vellykket NM for hovslagere på Starum

Temperaturen steg godt i det lille ridehuset på Starum, Norsk Hestesenter, da NM for hovslagere ble arrangert sist helg. De tre dagene på Starum rommet konkurransemuligheter både for de som er mer ferske i faget og de som har fartstid og erfaring.

av
Rebecca Ballestad-Mender
NM for hovslagere 2021. (Alle foto: Terje Skaug)

NM for hovslagere, som arrangeres av Norges Hovslagerforening, er et mesterskap som handler om mye mer enn bare en konkurranse. Mesterskapet er kompetanseheving i praksis og et bidrag til økt kunnskap hos flere om et fag som bunner i hensynet til hestens helse, prestasjonsevne og dens velferd.

NM for hovslagere er mer enn et mesterskap - det handler om kompetanseheving, nå frem til flere med kunnskap - alt til beste for hesten.

Debutantklasse og åpen klasse

Mesterskapet ble arrangert med to ulike divisjoner, åpen og lærling/debutant. I begge disse klassene ble det skoing av levende hest. I tillegg var det en såkalt eagle eye/speed forging klasse, både for lærlinger og som åpen klasse. I denne klassen får deltagerne se en hov som de skal vurdere og deretter smi en sko til. Den som lager den skoen som passer best, innen en gitt tid, vinner.

Det var påmeldt 11 deltakere i debutant og 15 i åpen klasse. Utøverne ble fulgt av Daniel Ark Evensen og Ronny Eilertsen som dommere.

Vinnere og mestere

Mesterskapet startet fredag, og etter to intense dager var det lørdag kveld premieutdeling for debutantklassen. Vinner her ble Olav Kjerland foran Inga Eriksdotter som en god nummer to. Tredjeplassen gikk til Daniel Jæger.

Søndag skulle det avgjøres hvem som fikk mesterskapstittelen 2021. Helt til topps gikk Lars Nilsen foran Ådne Sæterøy på sølvplass mens bronsen gikk til Katinka Ødegård.

Vinner av eagle eye/speed forge ble Tom Leistad-Jonas.

Mestertittelen 2021 gikk til Lars Nilsen, med Ådne Sæterøy på sølvplass og Katinka Ødegård som bronsevinner.

Se flere bilder og videoer på vår Instagram