Solid innsats i tøft selskap

Denne uken har det blitt avholdt europamesterskap i Mounted Games for lag og individuelt i Wales, og de norske utøverne har sparket godt fra seg. - Det er utrolig gøy at vi har klart å hevde oss i dette selskapet, forteller Zoe Haave.

Andreas Berger ble beste nordmann i EM i Mounted Games (foto: Geir-Harald Strand).
av
Åse-Berit Jamne

Årets europamesterskap for lag og individuelt ble avholdt på flotte David Broome Event Centre i Wales, hjemmet til den berømte sprangrytteren David Broome, som blant annet ble verdensmester og tok bronse i OL.

I løpet av den første uken i august skulle det kåres europamestere for både lag og individuelt i fire kategorier, nemlig U12, U15, U18 og åpen klasse.

Norge sendte fire individuelle utøvere, nemlig Zoe Haave og Maddy, Lotta Daler og Sirius, Andreas Berger og George som alle stilte i åpen klasse, samt Benedicte Betten og Shila som deltok i klassen for de under 18 år.

Zoe Haave endte på en flott 18. plass og ble 3. beste jente i åpen klasse på ponnien Maddy (foto: Geir-Harald Strand).

På sportens hjemmebane

Og alle Norges utøvere gjorde en solid innsats på den britiske øya, hvor Mounted Games nærmest er noe man vokser opp med. - Det er her sporten er størst, og de har egne Pony Clubs hvor de lærer dette når de er helt unge, gjerne allerede fra fireårsalderen. I Norge begynner vi ofte med Mounted Games når vi er 10-11 år, og det er gjerne helt tilfeldig fordi vi har blitt introdusert for det på Kingsland Oslo Horse Show, smiler Zoe Haave.

At selskapet ikke gir ved dørene, er det ingen tvil om. - Det har vært et veldig tøft mesterskap, hvor det er utrolig flinke mennesker med - og nivået er sinnssykt høyt. At vi derfor klarer å hamle opp med de beste i Europa, det er veldig gøy!

Etter en imponerende innsats, kom både Andreas Berger og Zoe Haave seg til C-finalen, hvor fasit til slutt ble en super 16. plass på Andreas og George. Zoe og Maddy endte på 18. plass, og ble tredje beste jente i mesterskapet, mens Lotta Daler, som tok seg til D-finalen, fikk en fin 20. plass og ble 5. beste jente i konkurransen.

Øverst på resultatlisten kom franskmannen Colin Verdelhan, etterfulgt av sin landsmann Lucas Courtaillac. Bronsen gikk til Jamie Reavey fra Irland.

At vi klarer å hamle opp med de beste i Europa, det er veldig gøy!

Zoe Haave

Vel gjennomført arrangement

Lotta Daler og Sirius tok en fin 20. plass og ble femte beste jente i konkurransen (foto: Inga Daler).

Ponniene har hatt det veldig fint i Wales. - De elsker det de driver med, og de har kost seg masse på det flotte anlegget vi er på. I tillegg har vi vært veldig heldige med været. Det har vært sol, men ikke for varmt, altså perfekt ridevær, forklarer Zoe som også roser arrangørene for et godt organisert mesterskap.

LIke fullt har politisk kaos også skapt hodebry for dem. Da Storbritannia valgte å gå ut av EU, skulle det skape problemer for grensepasseringene inn i landet. Enkelte av de beste lagene i Europa sliter derfor med å komme seg inn i landet. - Det har blitt vanskeligere å komme seg til Storbritannia etter Brexit, sier Zoe.

Og det legger en naturlig demper på mesterskapet når noen av de beste utøverne uteblir.

- I VM i Frankrike for et par uker siden var det utrolig høyt nivå. Det er høyt nivå her også, men det blir ikke helt det samme når flere av de aller beste i Europa ikke stiller, og det er veldig synd, erkjenner hun.

Like fullt har Norge god grunn til å være stolte over sine utøvere, som hevder seg i en stor og utbredt sport med lange tradisjoner og med helt andre forutsetninger enn i vårt hjemland.