Vel fortjente NM-vinnere

NM for ponni kategori 2 og 1 ble avgjort på Hønefoss denne søndagen, og Oliva Borge Malmo og Julie Årebrot Skai kan nå glede seg over å være norgesmestere i ett helt år fremover! - Konkurransen var spennende til siste slutt, og det var morsomt å se verdige medaljevinnere fra hele landet, sier medlem i NRYFs Forbundsstyre, Terje Rogne.

av
Sille Kasin
Som det seg hør og bør, skal gullmedaljører i et norgesmesterskap smake vanngraven. Her er en lykkkelig kat.2-vinner, Olivia Borge. Foto : Kristian Strøm

At Hønefoss og Ringerike Rideklubb som har vært årets NM-arrangør for ponni sprang hadde fortjent bedre oppslutning, er alle enige i. For arrangementet ble fra A til Å nettopp det et norgesmesterskap for ponni kategori 2 og 1 skal være – med høytidelig åpning, et tradisjonelt klasseoppsett ifølge mesterskapsstatutt med to innledende avdelinger og finaler for de beste av de gode, samt høytidelige premieseremonier med Terje Rogne som offisiell representant fra NRYFs Forbundstyre til stede. Og fabelaktig NM-stemning attpåtil!

Verdige medaljevinnere fra hele landet

Det eneste det skortet på denne gangen var deltakere, for NM-finaler med tre toerekvipasjer til start denne søndagen og fem i enernes medaljekamp, er heller snaut. Samtidig ble dagens NM-finale både morsom og spennende, for mesterskap er mesterskap, og ingenting er avgjort før siste deltaker krysser mållinjen.

- Det ble et veldig godt gjennomført NM med god stemning og fint vær på Hønefoss, bekrefter Forbundsstyrets Terje Rogne. - Konkurransen var spennende til siste slutt, og det var morsomt å se verdige medaljevinnere fra hele landet. Men arrangøren hadde fortjent enda flere deltakere, legger han til.

Tre lykkelige NM-medaljører ponni kat. 2 - Olivia Borge Malmo (gull), Lilly Hiller (sølv) og Lisa Kellis Wetteland Mpaza (bronse), fllankert av stevnets overdommer og Forbundsstyrets Terje Rogne. Foto: Kristian Strøm
Stor NM-glede også på NM-pallen ponni kat. 1. Julie Årebrot Skai (gull), Kristina Nikita Collum Wallin (sølv), Linnea Ovidia Aamodt Fossnes (bronse) flankert av stevnets overdommer og Forbundsstyrets Terje Rogne. Foto: Kristian Strøm

Toernes medaljekamp

Norgesmester ponni kategori 2, ble vel fortjent Olivia Borge Malmo fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb. Sammen med 13 år gamle Obama Søblink (Firhøjs Papageno x Bohøjgaard’s Mirage) ledet 14-åringen mesterskapet fra start til mål. Sin unge alder til tross, er Olivia en skikkelig ringrev. Blant annet deltok hun nylig ved Nordisk Baltisk Mesterskap på Flyinge, og visste altså å ri med marginene på sin side på Hønefoss denne finalesøndagen da det gjaldt som mest. Vel fortjent kToernes medaljekampapret Lilly Hiller og FH Contador fra Polarsirkelen Hestesprtklubb sølvet med kun ett lite feilpoengs margin, mens vinner av gårsdagens 2. avdeling, Lisa Kellis Wetteland Mpaza med Chamsiin fra Grenland Ryttersportsklubb kapret bronsen.

Tre lykkelige toerjenter som alle taklet helgens NM-baner med bravur, og som vel fortjent kunne innta pallen etterpå og slippe jubelen løs, var Olivia Borge Malmo, Lilly Hiller og Lisa Kellis Wtteland Mpaza. Foto: Kristian Strøm

Spennende eneroppgjør

Selv om årets finale i NM ponni kategori 1 kun rommet fem deltakere, ble dette også en riktig spennende medaljekamp. Her skulle det jo også ris to omganger før det hele var avgjort, og i mesterskap kan som kjent nær sagt hva som helst skje.

Julie Årebrot Skai og ni år gamle Shannon’s Joy (Shannon’s Prince x Mac Owen) kapret til sist gullmedalje og norgesmestertittel, og 15-åringen fra Søndre Nordstrand Rideklubb, hun visste helt klart hva som ventet. Fjoråret resulterte nemlig i to medaljer, men ikke gull, og derfor var det virkelig på tide å ta steget opp på toppen av pallen som norgesmester 2022. Dette klarte hun mesterlig gjennom kun fire feil fordelt på i alt fire runder – og med to strøkne nullrunder i dagens finale, da det gjaldt som mest.

Glad gulljente

- Ponnien min har vært veldig flink i helga og hoppet alt, stråler NM-vinneren om Shannon's Joy. - I sommer har vi startet noen internasjonale stevner og ridd Nordisk Baltisk Mesterskap på Flyinge i Sverige. Fra før har jeg bronse i NM 2021 og sølv i innendørs NM 2021, så nå var det veldig gøy å få gull, ler hun. - Jeg trener for Jon Harald Gulliksen som alltid er med og hjelper meg på stevner. Det hadde nok ikke blitt gull uten hans hjelp. Vi startet med en feilfri runde første dagen, og den andre dagen fikk vi et riv, men siste dagen hadde vi to null runder. Banene har vært krevende, men morsomme å ri, avslutter den lykkelige 15-åringen.

NM ponni for ponni kategori 1 sluttet omtrent som det begynte - med flotte ponnijenter og ponni på plass, men nå også med tre NM-medaljører på pallen. Foto: Kristian Strøm

Kristina Nikita Collum Wallin fra Grenland Ryttersportsklubb vant sølvet med ti år gamle Hot Pursuit etter å ha klinket til med en feilfri sisterunde i dagens finale, mens årets bronsemedaljør vel fortjent ble Linnea Ovidia Aamodt Fossnes med ti år gamle Touchy Subject fra Arendal og Grimstad Rideklubb. Sistnevnte lå klart i tet før dagens finale, men måtte se noen bommer falle denne søndagen. Dette forteller mye om hvor små marginene er i sporten vår, og i et mesterskap som NM spesielt.

Rørende gledesscener utspilte seg i målområdet under NM ponni sprang 2022 - akkurat slik det skal være. Foto: Kristian Strøm

Resultater fra NM-helgen: