Unge og talentfulle spranghester i Arendal

I dag har tre årganger med unge, lovende spranghester vist seg frem i den innledende runden av Norsk Breeders Trophy og Breeders Open. Norsk Varmblod samarbeider om unghestmesterskapet med trofaste partnere, nemlig arrangør Arendal og Grimstad Rideklubb og hovedsponsor Oxer Eiendom.

av
Åse-Berit Jamne
Norsk Breeders Trophy og Breeders Open i sprang 2023 er i gang (foto: NRYF).

Endelig er det klart for et av høydepunktene for de som enten har oppdrettet, eier eller rir en ung spranghest. Fredag ble Norsk Breeders Trophy og Breeders Open i sprang blåst i gang med den innledende runden i Arendal. I denne første omgangen ble hestene med like mange feil likeplassert.

Hele 20 av de 24 startende 5-åringene står med null etter første avdeling, mens kun fire 6-åringer presterte å gå feilfritt av 16 deltakere. Fem av 17 ekvipasjer står med et utgangspunkt på null feil etter i dag i 7-årsklassen.

Mikael Nolin dømmer også i år

I morgen braker det løs også for de aller yngste. Publikum får gleden av å se fjorten 4-åringer hoppe sin første avdeling med hinderhøyde 1.00m. De tre andre aldersklassene skal vurderes og få karakterer i form av poeng av svenske Mikael Nolin.

Mikael dømte også i fjor, og fikk mange gode tilbakemeldinger fra ryttere om vel begrunnede vurderinger.

Tidligere i år var han sprangkonsulent på hingstekåringen til Norsk Varmblod i mars, hvor han også holdt en klinikk om løshopping.

Selv jobber Nolin som unghesttrener, er aktiv konkurranserytter og har utdannet en rekke hester opp til høyeste nivå i sprangridning. Han har også vist flere hingster ved kåring. Nolin er flittig brukt og høyt ansett dommer ved SWBs unghest-tester i hjemlandet og har også et lite oppdrett av spranghester. Med sin brede kunnskap om internasjonal sprangsport har han i tillegg dømt både unghesttester og kåringer i en rekke land utenfor Sverige, og har vært hoveddommer i sprang i Avels Värderings Nämden (AVN) siden 2012.

Norsk Breeders Trophy (NBT) er et avlschampionat for fem og seks års gamle hester. NBT ble opprettet i 1998 i samarbeid med Norges Rytterforbund og er åpent for innmeldte ridehester som er førstegangsregistrert i Norsk Varmblod. Slik fungerer det som et utstillingsvindu for norsk avl, mens Breeders Open er et åpent championat for alle kvalifiserte unghester uavhengig av stamboktilhørighet.